Papa Franjo: Susret s migrantom je susret s Kristom
Papa

Papa Franjo: Susret s migrantom je susret s Kristom

Papa Franjo u poruci za Svjetski dan migranata i izbjeglica poziva nas da na migracije gledamo kao na znak vremena i kao simbol hodočašća Crkve kroz povijest.

Autor: Linda Bordoni

„U migrantima našeg vremena, kao i u onima svih vremena, gledajte živu sliku Božjeg naroda na putu u vječnu domovinu“, piše papa Franjo u svojoj poslanici 2024. Poruka za 110th Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Svjetski dan, koji se svake godine obilježava 24. rujna, poziv je vjernicima da iskažu podršku i blizinu milijunima muškaraca, žena i djece koji su prisiljeni napustiti svoje domove. Trenutna globalna procjena je da je 2020. u svijetu bilo oko 281 milijun međunarodnih migranata, što je jednako 3,6 posto svjetske populacije, a taj broj nastavlja rasti.

Ističući da Bog ne hoda samo sa svojim narodom, nego i unutar njega, poziva nas sve da hodimo “sinodalno” – u Crkvi iu svijetu – kako bismo krenuli naprijed na vlastitom hodočašću prema nebeskoj domovini. .

Bog hoda sa svojim narodom

Naslov poruke „Bog hoda sa svojim narodom“ odmah upućuje na sinodalnu dimenziju koju Papa neprestano poziva Crkvu i Božji narod da žive svaki dan i u svakom trenutku.

Podsjećajući na uvod u sažeto izvješće objavljeno na kraju prvog zasjedanja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti u listopadu prošle godine, Papa piše: „Sinodalnost se uglavnom prikazuje kao zajedničko putovanje Božjeg naroda“ koji omogućuje Crkvi „da ponovno otkrije svoju putujuću prirodu, kao Božji narod koji putuje kroz povijest na hodočašću, ‘migrirajući’, mogli bismo reći, prema Kraljevstvu nebeskom.

Stoga, kao što često čini, Papa nas poziva da prepoznamo Gospodina prisutnog u milijunima ljudi koji su prisiljeni migrirati zbog sukoba, progona, siromaštva i klimatske krize, „kao živu sliku Božjeg naroda na svome put u vječnu domovinu.”

Putovanja nade

“Njihova putovanja puna nade podsjećaju nas da je ‘naše državljanstvo na nebu i da odande očekujemo Spasitelja, Gospodina Isusa Krista’, kaže.

“Njihova putovanja nade podsjećaju nas da je naše državljanstvo na nebu.”

Prisjećajući se slika biblijskog egzodusa, primjećuje da on ima mnogo sličnosti sa stradanjem migranata: „Kao i izraelski narod u Mojsijevo vrijeme, migranti često bježe od ugnjetavanja, zlostavljanja, nesigurnosti, diskriminacije i nedostatka mogućnosti za razvoj. Poput Židova u pustinji, migranti na svom putu nailaze na mnoge prepreke: iskušavaju ih žeđ i glad; iscrpljeni su mukom i bolešću; iskušavani su očajem«.

A Bog, podsjeća nas, „ne samo da hoda sa svojim narodom, nego i unutar njega, (…) osobito s najmanjima, siromašnima i marginaliziranima. U tome vidimo proširenje otajstva utjelovljenja.”

“Bog ne samo da hoda sa svojim narodom, već i unutar njega.”

Od šatora do šatora

Papa Franjo ističe da je “temeljna stvarnost Izlaska, svakog izlaska, da Bog prethodi i prati svoj narod i svu svoju djecu u svakom vremenu i na svakom mjestu”.

Stoga, dodaje, “Božja prisutnost usred naroda je izvjesnost povijesti spasenja: “Gospodin, Bog tvoj, ide s tobom; neće te iznevjeriti niti napustiti”.

Ponovno se osvrćući na biblijske tekstove, Sveti Otac podsjeća da je u Zakonu koji je Bog dao Mojsiju dao upute za izgradnju “šatora” kao bogoslužnog mjesta koje se može pomicati svaki put kad se promijeni mjesto.

Ovo, kaže, čini Božju blizinu opipljivom u svakom trenutku. “Šator je oblik prisutnosti posebno drag Gospodinu,” rekao je, napominjući da je “tijekom Davidove vladavine Bog odlučio prebivati ​​u šatoru, a ne u hramu, kako bi mogao hodati sa svojim narodom, ‘od šatora do šator i od nastambe do nastambe’.

Suputnik

Mnogi migranti, nastavlja Papa, “doživljavaju Boga kao svog suputnika, vodiča i sidro spasenja”.

Primjećuje da mu se “povjeravaju prije nego što krenu na put i traže ga u vrijeme potrebe. U Njemu nalaze utjehu u trenucima malodušnosti.“

“Koliko samo Biblija, primjeraka evanđelja, molitvenika i krunica prati migrante na njihovim putovanjima preko pustinja, rijeka, mora i granica svih kontinenata!”

Susret s Kristom

Papa Franjo ponavlja svoj poziv da otvorimo svoja srca i vrata našoj braći i sestrama u pokretu, podsjećajući nas da je „susret s migrantom, kao i sa svakim bratom i sestrom u potrebi, ujedno i susret s Kristom“.

Sam Krist je to rekao mnogo puta, primijetio je, a Sveto pismo je puno referenci na ovu stvarnost. Podsjećajući na poruku za 2019 Svjetski dan siromašnih, kaže Papa: „Svaki susret na putu predstavlja priliku za susret s Gospodinom; to je prilika nabijena spasenjem, jer je Isus prisutan u sestri ili bratu koji trebaju našu pomoć. U tom smislu spašavaju nas siromasi, jer nam omogućuju susret s licem Gospodinovim.”

Papa Franjo završava svoju poruku molitvom:

Bože, Svemogući Oče,
mi smo Tvoja Crkva hodočasnica
putujući prema Kraljevstvu nebeskom.
ali kao da smo stranci.
Svako strano mjesto je naš dom,
ipak nam je svaka domovina strana.
Iako živimo na zemlji,
naše pravo državljanstvo je na nebu.
Ne dopustite da postanemo posesivni
dijela svijeta
Dao si nam kao privremeni dom,
zajedno s našom braćom i sestrama migrantima,
prema vječnom stanu koji si nam pripravio.
Otvori nam oči i srca
tako da svaki susret s potrebitima
postaje susret s Isusom, Tvojim Sinom i našim Gospodinom.
Amen.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa novinarima akreditiranim u Vatikanu: ‘Volite čovječanstvo, naučite se poniznosti’

Katoličke vijesti

Papa je imenovao kardinala Taglea svojim posebnim izaslanikom na Euharistijskom kongresu SAD-a

Katoličke vijesti

Papa pozdravio teško bolesnu portugalsku djevojčicu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti