Papa na misi: Novu godinu povjerimo Majci Božjoj – Vatican News
Papa

Papa na misi: Novu godinu povjerimo Majci Božjoj – Vatican News

U propovijedi na novogodišnjoj misi na svetkovinu Marije, Majke Božje, papa Franjo nas poziva da ovu nadolazeću godinu “povjerimo Majci Božjoj” i posvetimo joj svoj život. Svojom “nježnom ljubavlju… ona će nas dovesti do Isusa”. Na današnji dan Crkva obilježava i Svjetski dan mira.

Od Thaddeusa Jonesa

Predvodeći jutarnju misu u Bazilici Svetog Petra na Novu godinu, Papa Franjo je govorio o ovom danu kada na poseban način slavimo Svetu Majku Božju, “jednostavnu rečenicu koja ispovijeda vječni savez Gospodina s nama”. 1. siječnja obilježava se svetkovina Blažene Djevice Marije, Majke Božje, a ujedno i dan kada Crkva obilježava sv. Svjetski dan mira.

Punina vremena

Papa je ilustrirao značenje izraza “punina vremena” koji čitamo u Svetom pismu i kako se “božanska milost razlijeva” kada “Bog postaje čovjekom” kroz Mariju, “sredstvo koje je izabrao Bog, vrhunac tog dugog niza pojedinci i naraštaji koji su se ‘kap po kap’ pripremali za Gospodinov dolazak na svijet.”

“Majka, dakle, stoji u samom srcu misterija vremena. Bogu se svidjelo preokrenuti povijest preko nje, žene. S tom jednom riječju, “žena”, Sveto pismo nas vraća na početak, u Postanak, i daje nam shvatiti da Majka i Dijete označavaju novo stvaranje, novi početak. Tako je na početku vremena spasenja Majka Božja, naša Sveta Majka.”

Dogma nade

Riječi “Majko Božja”, objasnio je Papa, “izražavaju radosnu sigurnost da se Gospodin, maleno Dijete u naručju svoje majke, zauvijek sjedinio s našim čovječanstvom, do te mjere da više nije samo naše, nego i njegovo također,” Gospodinov vječni savez s nama.

“Majka Božja: dogma vjere, ali i “dogma nade”; Bog u čovjeku, i čovjek u Bogu, zauvijek. Sveta Bogorodice.”

Papa je pritom istaknuo da se trebamo sjetiti da je “Marijino majčinstvo put koji nas vodi do očinske nježnosti Božje, najbliži, najizravniji i najlakši put”.

Majčinska briga i hrabrost

Crkva također treba ponovno otkriti u Mariji, Djevici i Majci, kako biti “generativna” s pastoralnom službom koju odlikuje “briga i skrb, strpljivost i majčinska hrabrost”, rekao je Papa. A svijet bi također mogao tražiti načine od majki i žena kako pronaći mir i “vidjeti stvari istinski ljudskim očima i srcem”.

„Svako društvo treba prihvatiti dar koji je žena, svaka žena: poštivati, braniti i uvažavati žene, znajući da onaj tko povrijedi jednu ženu, oskvrnjuje Boga koji je „rođen od žene“.

Milost se prelijeva

Papa je potom govorio o tome kako Marija igra “odlučujuću ulogu” iu životu svakoga od nas, jer “nitko bolje od Majke ne poznaje faze rasta i hitne potrebe svoje djece”.

„Marija poznaje naše potrebe; ona posreduje da milost preplavi naše živote i da ih vodi do istinskog ispunjenja.”

Papa je rekao da možemo “tražiti utočište” u Mariji, posebno u vremenima samoće, kada se nosimo sa svojim nedostacima, “kad god više nismo u stanju razvezati čvorove u našim životima”. I obratimo se Mariji za pomoć da postanemo “umjetnici jedinstva” u našim vremenima “lišenim mira” kako bismo to mogli učiniti “njezinom majčinskom kreativnošću i brigom za njezinu djecu”.

Povjeravajući godinu Majci Božjoj

Na kraju je Papa u svojoj homiliji prožetoj citatima iz Pavla VI., Tome Čelanskog, Martina Luthera i Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen gentium rekao da Novu godinu trebamo povjeriti Majci Božjoj, posvećujući joj svoj život. , jer “ona će nas dovesti do Isusa, koji je sam ‘punina vremena’, svakog vremena, našeg vremena.”

„Neka ova godina bude ispunjena utjehom Gospodnjom! Neka ova godina bude ispunjena nježnom majčinskom ljubavlju Marije, Svete Majke Božje. Pozivam sada sve nas zajedno da tri puta proglasimo: Sveta Bogorodice! Sveta Bogorodice! Sveta Bogorodice!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa franjevačkom časopisu: Gradite mostove mira u svijetu rata

Katoličke vijesti

Papa djeci: Mijenjanje svijeta počinje s ‘molim’ i ‘hvala’

Katoličke vijesti

Papa: Ljubav podijeljena između starijih i mladih čini društvo mudrijim – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti