Papa na audijenciji: Duh Sveti nas čini istinski slobodnima – Vatican News
Papa

Papa na audijenciji: Duh Sveti nas čini istinski slobodnima – Vatican News

Temeljeći svoje razmišljanje na hebrejskoj riječi za “Duh”, papa Franjo objašnjava da nas Treća osoba Trojstva može učiniti istinski slobodnima.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo započeo je svoju kateheza u srijedu s razmišljanjem o Imenu Duha Svetoga, koje se u Starom zavjetu otkriva kao Ruachhebrejska riječ koja znači “dah, vjetar ili oblačak zraka”.

Ova riječ, rekao je, sadrži “prvo temeljno otkrivenje o osobi i djelovanju Duha Svetoga”.

Podsjetivši na “tutnjavu jurećeg vjetra” koja je pratila silazak Duha Svetoga na Pedesetnicu, Papa je objasnio da ime Ruach izražava “snagu” Duha Svetoga, koji je poput vjetra “neodoljiva i neukrotiva sila… sposobna čak i pokrenuti oceane”.

Sloboda Duha Svetoga

Ali „da bismo otkrili puno značenje stvarnosti Biblije“, nastavio je Papa, potrebno je otići dalje od Starog zavjeta „i doći Isusu“, koji naglašava slobodu Duha: „Vjetar puše gdje hoće , i čuješ njegov zvuk, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svakim tko je rođen od Duha.”

Poput vjetra, koji se ne može “zauzdati, ‘začepiti’ ili staviti u kutiju, Duh Sveti se ne može svesti na “koncepte, definicije, teze ili rasprave,” niti zatvoriti unutar “kanona, institucija ili definicija. ” Duh “stvara i oživljava institucije, ali se ne može ‘institucionalizirati’”, rekao je Papa.

Sloboda služenja

Istodobno, rekao je papa Franjo, sloboda Duha nije “sloboda da se čini što se hoće, nego sloboda da se slobodno čini što Bog želi!” To je, objasnio je, “sloboda koja se izražava u služenju, što se čini suprotno, ali jest

Slijedeći svetog Pavla, koji potiče kršćane da ne dopuste da njihova sloboda postane izgovor za tijelo, papa Franjo je osudio lažnu slobodu „koja dopušta bogatima da iskorištavaju siromašne, jakima da iskorištavaju slabe i svima da iskorištavaju okoliš s nekažnjivost.”

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje istaknuvši da istinska sloboda Duha mora doći od Isusa te pozvao sve na molitvu da nas Isus učini “po svom Duhu Svetom istinski slobodnim muškarcima i ženama”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Migracije su lijek protiv demografskog pada

Katoličke vijesti

Papa se susreo s mladim rimskim svećenicima: “Ne umorite se činiti dobro” – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa potiče talijansko zadrugarstvo da živi aktivno milosrđe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti