Papa mladima: U svijetu profita i ratova pružite tračak bratstva
Biskupska konferencija BiH

Papa mladima: U svijetu profita i ratova pružite tračak bratstva

Primivši u audijenciju sudionike susreta udruge Toniolo Young Professional Association papa Franjo je potaknuo mlade “da uprljaju ruke” imajući na umu da je pred njima život koji treba potrošiti, a ne sačuvati: od koga mogu doći hrabra djela i odvažne vizije osim od mladih i neustrašivih srca?

Vaša prisutnost donosi zamah novosti, sposobnost sanjanja, želju za gledanjem daleko, za razliku od danas raširene „kratke misli“ koja gleda samo na neposredne i ograničene interese – rekao je papa Franjo primivši u Vatikanu sudionike susreta koji je potaknula Udruga mladih stručnjaka Toniolo (Toniolo Young Professional Association), čiju je zauzetost, zajedno s Dikasterijima kurije i s papinskim predstavništvima pri Ujedinjenim narodima, istaknuo sa zahvalnošću i poštovanjem. Potom je napomenuo:

Zabrinut sam kada čujem za mlade ljude zabarikadirane iza ekrana, u čijim se očima odražavaju umjetna svjetla umjesto da učine da blistaju njihovom kreativnošću. Da, jer biti mlad ne znači misliti da držimo cijeli svijet u svojim rukama, nego prljati ruke za svijet; to znači imati život pred sobom koji valja potrošiti, a ne očuvati ili arhivirati.

Današnji mladi “iscijeđeni” ili “anestezirani”

Tako Papa zamišlja mlade, s pogledom upravljenim prema visini u potrazi za zvijezdama, a ne zaokupljenima pokušavajući se prilagoditi prosječnosti. Mnogi, međutim – primijetio je – danas izgledaju “iscijeđeni”, prisiljeni na sve zahtjevniji rad, ili “bezvoljni i anestezirani” umjesto predani nekoj knjizi ili bratu u potrebi.

Svima nam je potrebna kreativnost i poticaj koji nam samo vi mladi možete dati: u vašim su rukama kreativnost i poticaj, vaša žeđ za istinom, vaš vapaj za mirom, vaša intuicija o budućnosti – te nam stvari trebaju! –, vaši osmijesi puni nade. Želio bih vam reći: donosite to tamo gdje radite, izlažući se bez straha. Valja se uključiti. Jer mladi su poluge koje obnavljaju sustave, a ne zupčanici koji ih moraju održavati na životu.

​Naučiti stil besplatnosti, Božji stil

Papa je potaknuo prisutne mlade da se ne boje riskirati – molim vas, riskirajte, riskirajte, ako ne riskirate vi tko će? – čineći od sebe dar i ne zadovoljavajući se životom među tolikim materijalnim, često beskorisnim, stvarima. Potaknuo ih je također da gledaju stvoreni svijet koji nas potiče da budemo stvaratelji sklada i ljepote, da se otrgnemo od ovisnosti o virtualnom, kako bismo drugima darovali nešto lijepo. Pritom je Sveti Otac dao neke konkretne primjere:

Istraživanje koje vas zanosi, molitva upućena iz srca, ispitivanje koje vas potrese, stranica koju darujete drugima, san koji treba ostvariti, gesta ljubavi prema onima koji ne mogu uzvratiti… To znači stvarati, to znači usvojiti stil kojim je Bog stvorio svijet, stil besplatnosti, koji nas udaljava od logike “radim da bih imao” i “radim da bih zaradio”. Budite kreativni kako biste pružili tračak inovacija u svijetu koji se zadovoljava profitom. Tako ćete biti revolucionarni.

Neuspjeh diplomacije u ponovnom uspostavljanju mira

Život traži da ga se daruje, a ne da se njime upravlja – istaknuo je rimski biskup te spomenuo blaženoga Giuseppea Toniola koji se, oslanjajući se na vjeru, zauzeo kako bi „gospodarstvu dao ljudsko lice“. Danas je tema mira hitnija nego ikada; stoga Papa upravo na to skreće pozornost mladih, ističući slabljenje težnje i zauzimanja za mir koje je oduvijek obilježavalo diplomaciju, ali koja je sada, čini se, zaboravila svoju ulogu u ponovnom uspostavljanju odnosa među narodima.

Vidimo ju kako nastoji uhvatiti činjenice bez one preventivne sile, onoga sanjati-dijalogizirati-riskirati za mir koji zaustavlja pribjegavanje oružju. I tako su ratovi rezultat dugotrajnih odnosa snaga, bez točno određenoga početka i bez sigurnoga kraja. Ali gdje su hrabri pothvati, odvažne vizije? Odakle mogu doći, ako ne iz mladih i neustrašivih srca, koja primaju dobro u sebi i prihvaćaju Evanđelje takvo kakvo jest, kako bi ispisali nove stranice bratstva i nade? To je vaš posao, vaš poziv.

Brojni drugi aspekti nacionalnoga i međunarodnoga društvenog života, kao što je gospodarstvo, suzbijanje gladi, proizvodnja i trgovina oružjem, problem klimatskih promjena, komunikacija, svijet rada i brojni drugi, trebaju kreativnost kako bi se obnovili – istaknuo je na kraju papa Franjo te mladima povjerio te snove – kako je rekao – kao starac koji je pun entuzijazma kada vidi njihova mlada lica.

Toniolo Young Professional Association

Udruga, osnovana u travnju 2016., okuplja stipendiste Fellowship programa pri predstavništvima Svete Stolice u međunarodnim organizacijama. Namijenjena studentima dodiplomskih studija i studentima koji su već diplomirali, inicijativu promovira i financira Institut za visoke studije Giuseppe Toniolo kako bi se mladim ljudima pružila prilika za obavljanje prakse u uredima tih predstavništava. Projekt Instituta 2023., poduprla je donacija Zaklade Arvedi-Buschini za pokrivanje stipendija tijekom 2023. i 2024. godine, budući da je svrha Zaklade također promicanje odgoja i obrazovanja. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan obiteljski dan u Odžaku

Katoličke vijesti

Priopćenje Srijemske biskupije o umirovljenju biskupa Gašparovića i preuzimanju službe biskupa Svaline

Katoličke vijesti

Posjet đakona sestrama klarisama u Brestovskom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti