Papa: Međureligijski dijalog nužan je uvjet za mir u svijetu
Biskupska konferencija BiH

Papa: Međureligijski dijalog nužan je uvjet za mir u svijetu

Papa Franjo primio je, 3. lipnja 2024. u audijenciju sudionike Međureligijske konferencije koju organizira Djelo Marijino, poznatije kao Pokret fokolara koji okuplja kršćane iz mnogih Crkvi i kršćanskih zajednica, te pripadnike drugih religija kao i osobe nereligioznih uvjerenja. Na početku je pozdravio predsjednicu Pokreta Margaret Karram, rođenu u Haifi, u Izraelu, u palestinskoj obitelji. Poručio je da se mnogo moli za njenu zemlju koja trenutno pati.

Potom je zahvalio za hod „s pripadnicima nekršćanskih religija koji dijele duhovnost jedinstva“, koji je započela Chiara Lubich. „To je bio revolucionaran put koji je Crkvi donio mnogo dobra. To je iskustvo nadahnuto Duhom Svetim, ukorijenjeno – možemo kazati – u Kristovu srcu, u njegovoj žeđi za ljubavlju, zajedništvu i bratstvu“, naglasio je Sveti Otac.

Ustvrdio je da je „Duh taj koji otvara put dijaloga i susreta, ponekad iznenađujuće“, što je potkrijepio primjerom otprije 50 godina kada je u Alžiru nastala muslimanska zajednica privržena Pokretu fokolara. „Slično se dogodilo – podsjetio je Papa – i u susretima Chiare Lubich s vođama različitih religija: budistima, muslimanima, hinduistima, židovima, sikhima i drugima.“

Okupljenima u Apostolskoj palači poručio je da je taj dijalog s vremenom procvjetao, što pokazuje njihova prisutnost.

Istaknuvši Božju ljubav kao temelj toga iskustva, Sveti je Otac napomenuo da se ona izražava međusobnom ljubavlju, slušanjem, povjerenjem, prihvaćanjem i međusobnim poznavanjem, potpuno poštujući identitete drugih.

„S vremenom su prijateljstvo i suradnja rasli, tražeći zajednički odgovor na vapaj siromaha, u brizi za stvorenje i radeći za mir“, kazao je Papa, prepoznajući u nekršćanima koji dijele duhovnost Djela Marijina braću i sestre s kojima se dijeli san o ujedinjenijem svijetu, u suglasju različitosti.

„Vaše svjedočanstvo – rekao je – razlog je radosti, razlog je utjehe, osobito u ovo vrijeme sukoba, u kojem se religija često iskorištava za poticanje podjela“. Međureligijski dijalog, naprotiv, nužan je uvjet za mir u svijetu, te je stoga dužnost za kršćane, kao i za ostale religijske zajednice (Evangelii gaudium 250).“

Papa Franjo je sudionike konferencije na kraju ohrabrio da koračaju naprijed i uvijek budu otvoreni, zazvavši na njih Božji blagoslov. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prva korizmena propovijed kardinala Cantalamesse: Isus je i Riječ i Sakrament

Katoličke vijesti

Svetkovina Gospe Lurdske proslavljena u Slavonskom Brodu

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Nikada nikoga ne isključivati iz izvora znanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti