Papa: Ljubav podijeljena između starijih i mladih čini društvo mudrijim – Vatican News
Papa

Papa: Ljubav podijeljena između starijih i mladih čini društvo mudrijim – Vatican News

Papa Franjo susreće se sa sudionicima događaja koji promovira Zaklada Great Age i kaže da međugeneracijska ljubav ima moć transformirati društvo i prenijeti mudrost.

Autor: Devin Watkins

Zaklada Great Age održala je u subotu u dvorani Pavla VI. događaj pod nazivom „Milovanje i osmijeh“, koji je okupio više od 6000 djedova, baka i unuka kako bi istaknuli prava starijih osoba i društvene obveze prema njima.

Papa Franjo pozdravio je sudionike i zahvalio nadbiskupu Vincenzu Paglii, predsjedniku Papinske akademije za život, koji je pomogao u promociji događaja.

Papa je u svom obraćanju istaknuo važnost zajedničkog druženja mladih i starijih, rekavši da njihova zajednička ljubav čini svijet boljim, bogatijim i mudrijim.

Ne isključujući nikoga

Sveti se Otac prvo usredotočio na to kako nas međugeneracijska ljubav čini boljim ljudima.

Ispričao je priču koju je čuo od vlastite bake o dječaku kojeg je djed ponižavao kada je neuredno jeo za stolom.

Nakon što je djed natjerao unuka da sam sjedne za stol, dječak je počeo petljati čekićem i čavlima. Otac ga je tada upitao što to radi, a dječak je odgovorio: “Pravim ti stol, kad ostariš i moraš jesti sam!”

Papa Franjo rekao je kako je lekcija koju je naučio od svoje bake bila da nikada nikoga ne isključuje, kao što ni Isus nikoga ne isključuje niti ponižava.

“Samo družeći se s ljubavlju, ne isključujući nikoga, postajemo bolji, ljudskiji!” rekao je Papa.

Prevladavanje podjela i usamljenosti

Napomenuo je da ljubav između starijih i mladih čini naša društva bogatijima, pogotovo jer riskiraju osiromašeno čovječanstvo jer se svatko specijalizira za nekoliko područja ne dijeleći i ne misleći na druge.

Postoji samo jedan svijet, rekao je Papa, dodavši da ga čine mnoge generacije.

“Različite generacije i narodi, ako su usklađeni, mogu otkriti prekrasan sjaj čovječanstva i stvaranja, poput aspekata velikog dijamanta”, rekao je.

Papa Franjo pozvao je sve da se ne obaziru na glasove koji nas pozivaju da “mislite svojom glavom” ili “ne treba vam nitko”.

Takav stav, rekao je, vodi u usamljenost i kulturu odbacivanja u kojoj su starije osobe ostavljene same da svoje posljednje godine provedu daleko od svojih najmilijih.

“Gradimo ovaj svijet zajedno,” rekao je, “ne samo razvijanjem programa pomoći nego i kultiviranjem raznih projekata gdje se godine koje prolaze ne vide kao gubitak koji nekoga umanjuje, već kao dobro koje raste i obogaćuje sve: i kao takvi se cijene i ne boje se.”

Osvježavajuće društvo

Papa Franjo je tada podsjetio da nas ljubav podijeljena među generacijama čini mudrijima, poput starijih Simeona i Ane koji su bili jedini ljudi koji su prepoznali Isusa kao Sina Božjeg kada su ga njegovi roditelji doveli u Hram.

Društvo, rekao je Papa, brzo zaboravlja stvari kada se bake i djedovi zanemaruju.

“Slušati [grandparents]pogotovo kada vas svojom ljubavlju i svojim svjedočanstvom uče njegovati najvažnije osjećaje, koji se ne stječu na silu, ne pojavljuju se s uspjehom, već ispunjavaju život”, rekao je.

Bake i djedovi, dodao je Papa, također mogu poučiti mlađe generacije o strahotama rata i važnosti traženja mira.

„Kada ste vi, bake i djedovi i unuci, stari i mladi, zajedno, kada se često vidite i čujete, kada se brinete jedni za druge“, zaključio je papa Franjo, „vaša je ljubav dašak svježeg zraka koji osvježava svijet. i društvo i sve nas čini jačima, izvan obiteljskih veza.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa talijanskim sjemeništarcima: Crkva je “rad u tijeku” – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa s 35 svećenika posjetio župu sv. Henrika u Rimu – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa ‘duboko ožalošćen’ zbog života izgubljenih u eksplozijama u Iranu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti