Papa: Ljubav otvara putove prema miru; nikada ne guši druge
Biskupska konferencija BiH

Papa: Ljubav otvara putove prema miru; nikada ne guši druge

Prvi je dan nove godine, 1. siječnja 2024., novoga vremena koje nam je Bog dao da živimo i da ga, na današnju svetkovinu svete Marije Bogorodice, stavimo pod Marijinu zaštitu. Govoreći o njoj u podnevnom nagovoru pred mnoštvom okupljenim na Trgu svetog Petra, papa Franjo je istaknuo šutnju pred rođenjem Spasitelja te objasnio njezino značenje:

To nije jednostavna odsutnost riječi, nego šutnja puna čuđenja i klanjanja zbog čudesa koja Bog čini. “Marija – napominje sveti Luka – (…) u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu”. Na taj način ona daje prostora u sebi Onomu koji se rodio.

I naše su majke često “katedrale šutnje”

Marija je majka jer ističe svoga Sina, ne zauzimajući mjesto – napomenuo je Papa te primijetio kako će Marija isto učiniti i u mračnom trenutku podno križa. Otac David Maria Turoldo, pjesnik dvadesetog stoljeća, nazvao je Mariju “katedralom šutnje” u kojoj se Bog i čovječanstvo mogu susresti. Prekrasna je to slika – primijetio je Papa te dodao:

Ali i naše su majke, sa svojom skrivenom skrbi, sa svojom brižnošću, često veličanstvene katedrale šutnje. Rađaju nas, a potom nas nastavljaju pratiti, mnogo puta nezapaženo, kako bismo mogli rasti. Zapamtimo: Ljubav nikada ne guši, ljubav daje prostora drugomu i pomaže mu rasti.

Mir ugrožen žeđu za vlašću

Gledajmo majke – potaknuo je Papa – kako bismo od njih naučili ljubav koja zna kako napraviti mjesta za drugoga, koja ga poštuje odbacujući sve oblike posjedovanja, ugnjetavanja i nasilja. Danas je to toliko potrebno! – istaknuo je te spomenuvši se poruke za Svjetski dan mira koji se obilježava danas napomenuo:

Sloboda i miran zajednički život ugroženi su kada ljudska bića popuste napasti sebičnosti, osobnoga interesa, požude za profitom i žeđi za vlašću. Ljubav, naprotiv, čine poštovanje i ljubaznost.

Na kraju je papa Franjo poželio da u novoj godini rastemo u toj blagoj ljubavi koja rađa život, kako bismo u svijetu otvarali staze mira i pomirenja. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mlade afganistanske žene studiraju kod isusovaca – online

Katoličke vijesti

180 godina Franjevačke provincije u Hercegovini – Korizmeni koncert Ansambla LADO

Katoličke vijesti

Pri kraju radovi na kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti