Apostolski nuncij Chullikatt predvodio Euharistijsko slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice u sarajevskoj katedrali
Biskupska konferencija BiH

Apostolski nuncij Chullikatt predvodio Euharistijsko slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice u sarajevskoj katedrali

Na Novu godinu, 1. siječnja 2024., kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt (Čulikat) u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju umirovljenih svećenika mons. Ante Meštrovića i mons. Franje Topića. Osim vjernika katedralne župne zajednice i pojedinih katolika koji su došli u glavni grad BiH proslaviti Novu godinu, sudjelovao je veći broj redovnica među kojima sestre Služavke Malog Isusa na čelu s provincijalnom glavaricom s. Anom Marijom Kesten.

Liturgijsko pjevanje, uz sudjelovanje cijele vjerničke zajednice, animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a o asistenciji brinuo je nadbiskupov tajnik vlč. Marin Babić.

Prije početka Svete mise nadbiskup Vukšić je poželio svima sretnu i blagoslovljenu Novu godinu. „Neka vas Blažena Djevica Marija Bogorodica, čiji je blagdan danas, prati svojim zagovorom kroz cijelu narednu godinu kako bi svaki dan bio sretan, blagoslovljen i miran“, kazao je nadbiskup Vukšić te dodao da će apostolski nuncij Chullikatt predvoditi Euharistijsko slavlje i uputiti svoju pastirsku poruku. „Najsrdačnije mu zahvaljujemo za tu izraženu spremnost, pogotovo za njegovu volju da nauči i na hrvatskom jeziku predvoditi Euharistijsko slavlje i propovijedati“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te poželio dobrodošlicu apostolskom nunciju u BiH u zamolio ga da započne Euharistijsko slavlje.

Na početku prigodne propovijed nuncij Chullikatt je je kazao da je za pastire i sve ljude iz okolice Betlehema vijest o Isusovu rođenju bila je apsolutno iznenađenje te podsjetio na riječi iz Evanđelja po Luki „Svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri (2,18). „Čudo Božića i nas ispunja čuđenjem i radošću. Novorođenče u kolijevci rasvjetljuje tamu noći (usp. Iv 8,12). Dijete Isus je novo i vječno sunce čovječanstva. Utjelovljeni Krist je pravo sunce koje obasjava dubine čovjekova srca. Prva koja bijaše ispunjena čuđenjem i radošću bila je Marija, djevica, žena Josipova, koju Bog od prvog trenutka njezina postojanja izabra da bude majka njegovog Sina koji je postao čovjekom. Ona je ‘blažena među ženama’ (usp. Lk 1,42), nova Eva, žena koja je začela Isusa i rodila ga za cijelu ljudsku obitelj i tako ‘obasjala svijet vječnim svjetlom, Isusom Kristom, Gospodinom našim’“ rekao je nadbiskup Francis podsjećajući na riječi iz predslovlja Blažene Djevice Marije.

„Marija je majka i uzor Crkve koja je u vjeri prihvatila božansku Riječ i ponudila se Bogu kao ‘dobra zemlja’ u kojoj se On utjelovio i nastavlja ispunjavati svoje otajstvo spasenja. Poput Marije, Crkva posreduje svijetu Kristov dar spasenja. Donoseći nam Isusa, Marija ga neprestano prenosi svijetu jer ‘Krist je naš mir’ (usp. Ef 2,14), koji svijet ne može sam sebi dati i koji mu je uvijek potrebniji od kruha“, rekao je apostolski nuncij koji je potom progovorio o miru.

U svom najpotpunijem i najvišem smislu mir je zbroj i sinteza svega dobra što možemo imati u životu. Mir je tako veliko dobro da se veće ne može poželjeti, rekao je sveti Augustin. Zato Crkva prvoga dana u godini na poseban način zaziva to najviše dobro i poput Djevice Marije pokazuje Isusa svima, jer On je ‘put’ kojim ljudi i narodi trebaju hoditi prema cilju kojemu svi težimo. U tom smislu, onaj tko donosi mir glasnik je Božji, pa stoga tamo gdje vlada mir – vlada Bog. Svaka ljudska osoba u svom srcu ima duboku želju za mirom. Mir mora postati zakon života“, rekao je mons. Chullikatt dodajući da „papa Franjo na današnji Svjetski dan mira poziva da, kao i svake godine, obnovimo svoju predanost promicanju mira u svijetu“.

„Tako u svojoj ovogodišnjoj poruci pod naslovom Umjetna inteligencija i mir, Sveti Otac nas potiče da se suočimo s izazovima današnjice, uključujući i onaj umjetne inteligencije s tehnološke i ljudske strane. Umjetna inteligencija, naime, postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu“, kazao je nuncij Chullikatt te podsjetio da se „umjetna inteligencija pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća, u razdoblju velikog znanstvenog napretka u proučavanju računala i njegove uporabe za inteligentne sustave“.

„U svojoj poruci papa Franjo govori o sve većoj i utjecajnoj ulozi umjetne inteligencije na različitim razinama za opće dobro, posebice na području znanstvenog i tehničkog napretka. U tom smislu Papa ističe, među ostalim, važnost otvorenog dijaloga o značenju znanosti, razvoja i novih tehnologija u području umjetne inteligencije, kao i o njihovim implikacijama za svijet u kojem vladaju mir, solidarnost i miran suživot. Mir je plod odnosā koji prepoznaju i prihvaćaju drugu osobu u njezinom neotuđivom dostojanstvu i unutarnjoj vrijednosti, i plod suradnje i predanosti u težnji za dobrobiti svih osoba i svih naroda. Papa se stoga nada da kršćani, vjernici različitih religija i građansko društvo mogu skladno surađivati, koristeći svaku priliku da se suoče s izazovima koje postavljaju digitalna i tehnološka revolucija, kako bi budućim generacijama pružili bolji, pravedniji i mirniji svijet“, kazao je apostolski nuncij.

„Nadamo se, draga braćo i sestre, da svaka ljudska osoba, kao odraz Božje slave (usp. Ps 18; sveti Irenej), ‘pomoću tehničkih umijeća’ i dostignuća, može učiniti konkretne i velike korake da Zemlja postane ‘dostojnim prebivalištem cjelokupne ljudske obitelji” (broj 1), a svaki čovjek živi prema Božjem planu i surađuje s njegovom voljom te tako širi mir, pravdu, slogu i bratstvo među narodima. Stoga se na početku nove godine Sveti Otac nada da brzi razvoj oblika umjetne inteligencije neće povećati nejednakosti i nepravde koje su već prisutne u svijetu, nego će doprinijeti prekidu ratova i sukoba, i ublažavanju mnogih oblika patnje koje pogađaju današnji svijet. Isto tako, napredak znanosti i tehnologije, u mjeri u kojoj pridonosi boljem uređenju ljudskog društva, može povećati slobodu i bratsku solidarnost, dovesti do poboljšanja kvalitete života cijelog čovječanstva i poštivanja temeljnih ljudskih prava svakog čovjeka – a sve na preobrazbu svijeta. ‘Na kraju krajeva – precizira Papa – način na koji koristimo umjetnu inteligenciju da uključimo najmanje, odnosno našu najslabiju i braću i sestre koji su u najvećoj potrebi, mjera je koja pokazuje našu ljudskost’“ (broj 6), kazao je nuncij Chullikatt pozivajući sve da „u novoj godini, vremenu milosti koje Gospodin daje svakome od nas, molimo zagovor Majke Božje, Bogorodice i savršene ikone Božje, da nas ona vodi na našem putu vjere kako bismo svakim danom sve više postajali tvorci i vjerodostojni navjestitelji Radosne vijesti mira, pravde, slobode i radosti kojom nas je Isus sve blagoslovio svojim rođenjem u Betlehemu“. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Nemojmo zaboraviti mališane kojima je ukradeno djetinjstvo

Katoličke vijesti

Zrcala i sjene vjere – nova knjiga o vjeri iz pera dviju mladih znanstvenica

Katoličke vijesti

Papa Franjo 18. svibnja u Veroni. Objavljen program posjeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti