Papa kaže da su nepristojni komentari argentinskog predsjednika izneseni kao ‘šala’ dok Javier Milei preuzima dužnost
Svijet

Papa kaže da su nepristojni komentari argentinskog predsjednika izneseni kao ‘šala’ dok Javier Milei preuzima dužnost

Papa Franjo umanjio je značaj nepristojnih komentara argentinskog predsjednika Javiera Mileija na njegov račun — koji je prethodno optužio papu da propovijeda “komunizam” — pripisujući te izjave izbornoj kampanji u njegovoj domovini.

Također nije isključio posjet Argentini 2024. godine — nakon što je primio poziv od Milei — rekavši da je putovanje “na čekanju”, ali nije potvrđeno.

“U predizbornoj kampanji stvari se govore ‘u šali’ – govore se ozbiljno, ali to su privremene stvari, stvari koje se koriste da bi se privuklo malo pozornosti, ali koje kasnije same od sebe padnu”, rekao je Francis o Mileinoj izbora u komentarima meksičkoj novinarki Valentini Alazraki iz N+ vijesti.

“Morate puno razlikovati između onoga što političar govori u predizbornoj kampanji i onoga što će on ili ona stvarno učiniti nakon toga, jer tada dolazi trenutak konkretnih stvari, odluka”, rekao je Papa.

Samoopisani anarho-kapitalist, koji je vodio kampanju za smanjenje države, Milei je preuzeo predsjedničku dužnost 10. prosinca, položivši prisegu u državnom kongresu, a zatim održavši trezveni govor obećavajući kratkoročnu bol i štednju okupljenim pristašama mašući argentinskim zastavama i skandiranjem “sloboda!”

“Ne postoji moguća alternativa štednji. Niti ima mjesta za raspravu između šoka i postupnosti. Svi gradualistički programi završili su loše, dok su svi šok programi – osim onog iz 1959. – bili uspješni”, rekao je Milei, dodajući da država nema para.

Mileijeva administracija gotovo je odmah najavila oštre mjere, poput devalvacije valute za više od 50%, iako je ministar gospodarstva Luis Caputo obećao da će socijalna potrošnja ostati netaknuta.

Mjere štednje izazvale su zabrinutost među katolicima koji rade sa siromašnima.

“Ovaj [fiscal] prilagodbu će uvijek plaćati najsiromašniji. To je osjećaj koji imamo”, rekao je fra Roberto Ferrari, svećenik u predgrađu Buenos Airesa, koji je dio grupe Svećenici za opciju za siromašne.

Mieli planira udvostručiti socijalnu potrošnju za najsiromašnije kako bi im pomogao da apsorbiraju ekonomski šok njegovih početnih reformi, poput smanjenja vrijednosti argentinske valute, peza, za više od 50% u odnosu na američki dolar. On je, međutim, preuzeo dužnost usred strašne financijske krize u zemlji. Očekuje se da će godišnja inflacija ove godine dosegnuti 200%, a 40% građana živi u siromaštvu.

“Izazov pred nama je golemi… Radije ću vam reći neugodnu istinu nego udobnu laž”, rekla je Milei na inauguraciji.

Novopečeni predsjednik je u kampanji obećao dolarizaciju gospodarstva, zamijenivši argentinski pezo za američki dolar, ali je umjerenije i usvojio ortodoksniju politiku, piše Financial Times. Odbacio je i druge radikalne ideje, poput popuštanja zakona o oružju i dopuštanja prodaje ljudskih organa.

Umjerenost se proširila i na njegov stav prema Franji.

Milei je Franju prethodno označio kao “prljavog ljevičara” i “malignu prisutnost na zemlji”. Ali Francis je nazvao Milei nakon drugog kruga izbora 19. studenog kako bi joj čestitao. Par je razgovarao osam minuta, prema tiskovnim izvješćima, a Milei je papu nazvao “Vaša svetosti” i pozvao ga da posjeti Argentinu.

Argentinska biskupska konferencija oprezno je šutjela od izbora — osim izjave od 59 riječi kojom čestita Milei. Mnogi crkveni promatrači smatrali su papin telefonski poziv službenim odgovorom.

“Najsnažnija riječ izrečena na temu Milei bio je Papin poziv Mileiju da mu čestita, ohrabri ga i govori o siromasima”, rekla je pasionistica s. Florencia Buruchaga za OSV News. “Mislim [with the call] to je to.”

Milei je odgojen kao katolik, ali je rekao da je zainteresiran za preobraćenje na judaizam, čineći značajne geste na početku svog predsjedničkog mandata, poput davanja menore ukrajinskom predsjedniku, Volodimiru Zelenskom, koji je Židov, kada ga prima u predsjedničkoj palača kao gost za Mielinu inauguraciju. Također želi premjestiti argentinsko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem iz Tel Aviva.

Franjo je za N+ rekao da je potvrđeno putovanje sljedeće godine u Belgiju, dok se očekuju posjeti Polineziji i Argentini. “Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati”, rekao je. “Ali s vremenom se vraćam stvarima”, dodao je.

Papa nije posjetio Argentinu od svog izbora 2013. Crkveni promatrači kažu da se papa vjerojatno držao podalje kako bi izbjegao da bude uvučen u zbrkanu politiku Argentine. No, to je izostanak koji nisu primijetili mnogi Argentinci, koji su se glasno pitali zašto ih nije posjetio.

“Mislim da on neće propustiti doći [to Argentina] zbog predsjednika”, rekao je Ferrari. “On mora doći ako želimo ponovno izgraditi društvene veze i veze zajednice. Čini mi se da je to važno.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trump lunja u Iowi, tradicionalnom uporištu društvenih konzervativaca

Katoličke vijesti

Međunarodni dan žena: Ogada – žena velike hrabrosti. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Biti ‘skandaliziran’ blagoslovima gay para je ‘licemjerje’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti