Papa Franjo u rujnu putuje u Luksemburg i Belgiju
Europa

Papa Franjo u rujnu putuje u Luksemburg i Belgiju

Vijesti iz Rima, 20. svibnja 2024. / 14:06

Vatikan je u ponedjeljak objavio da će papa Franjo krajem rujna posjetiti Luksemburg i Belgiju.

Papa će se 26. rujna jednodnevno zaustaviti u Luksemburgu prije nego što će posjetiti tri grada u Belgiji kako bi obilježio 600. obljetnicu katoličkih sveučilišta u Leuvenu i Louvain-la-Neuveu od 26. do 29. rujna.

Prema a web stranica koju je pokrenula Katolička crkva u Belgiji, očekuje se da će papa Franjo predvoditi nedjeljnu misu u Bruxellesu 29. rujna prije nego što se vrati u Rim. Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da će Papin puni raspored biti objavljen kasnije.

Papino putovanje u Europu dolazi manje od dva tjedna nakon što je planirano ambiciozno 12-dnevno putovanje u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur, najduže međunarodno putovanje otkako je izabran za papu prije 11 godina.

Papa Franjo planira posjetiti ukupno šest zemalja u mjesecu rujnu nakon gotovo godinu dana bez međunarodnih putovanja.

Ovaj 87-godišnjak je usporio svoj raspored posljednjih mjeseci jer su ga zdravstveni problemi prisilili da otkaže neke javne nastupe i putovanja, uključujući planirano putovanje u Abu Dhabi u prosincu. Franjo, koji se često koristi invalidskim kolicima, nije putovao u inozemstvo od rujna 2023., već je umjesto toga odlučio obaviti pastoralne posjete u Italiji sjevernim gradovima Veneciji i Veroni u prvoj polovici 2024.

Papa Franjo je prvi put izrazio namjeru da posjeti Belgiju tijekom intervju s meksičkom televizijskom mrežom Televisa koja je emitirana u prosincu.

Crkva u Belgiji bori se s dubokim posljedicama bijesa javnosti zbog rješavanja skandala vezanih uz seksualno zlostavljanje svećenika. U ožujku je papa Franjo imenovao biskupa emeritusa Brugesa, Rogera Vangheluwea, mnogo godina poslije bivši prelat priznao je da je opetovano seksualno zlostavljao svoje nećake.

Prethodni nadbiskup Bruxellesa, pokojni kardinal Godfried Danneels, navodno pozvao žrtvu Vangheluweova zlostavljanja šutjeti.

Nadbiskup Luc Terlinden od Mechelen-Brusselsa izdao isprika zlostavljati preživjele i izrazio duboko žaljenje zbog uključivanja navodno trojice počinitelja seksualnog zlostavljanja na izbornu listu za Svećeničko vijeće ranije ovog mjeseca.

Prema godišnjem izvješću Crkve u Belgiji za 2023., prošle je godine 1270 katolika zatražilo brisanje imena iz knjige krštenih.

Papa je primio Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde u formalnoj audijenciji u vatikanskoj Apostolskoj palači prošle jeseni.

Philippe, koji je stupio na belgijsko prijestolje prije 10 godina, nosi titulu “Rex Catholicissimus” ili “(Naj)katoličko veličanstvo”, a kraljica je jedna od samo nekoliko žena na svijetu koje mogu nositi bijelo, umjesto uobičajenog crno, prilikom susreta s papom, papinski privilegij koji se naziva “privilège du blanc.”

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde danas stižu u vatikansku Apostolsku palaču na audijenciju kod pape Franje.

Kao katolička kraljica, kraljica Mathilde ima “privilège du blanc” i može nositi bijelo tijekom privatne papine audijencije umjesto uobičajenog crnog. pic.twitter.com/xhIQyQrIlw

— Courtney Mares (@catholicourtney) 14. rujna 2023

Potvrda papina putovanja u Belgiju čini mogućnost da papa posjeti New York krajem rujna obratiti se Ujedinjenim narodima manje vjerojatno.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Florida upozorava da bi amandman o pobačaju mogao ‘negativno utjecati’ na državnu ekonomiju

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o Vatikanu | euronews

Katoličke vijesti

Vatikan otkriva sveto koplje: svečana počast vojniku vjere sv. Longinu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti