Kardinal Hollerich poziva na oprez, dijalog o ređenju žena
Europa

Kardinal Hollerich poziva na oprez, dijalog o ređenju žena

Vijesti CNA, 20. svibnja 2024. / 14:44

U novom intervjuu, kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ, sugerirao je da stajalište Crkve o svećenicama nije uklesano u kamenu i da bi se o njemu trebalo dalje raspravljati, istodobno upozoravajući na izazivanje “ogromne reakcije”.

Govoreći službenim švicarskim katolicima portal kath.ch 17. svibnja, Hollerich, koji je nadbiskup Luksemburga, rekao je da zabrana zaređivanja žena “nije nepogrešiva ​​doktrinarna odluka” i da se s vremenom može promijeniti argumentima.

“Kako ja to vidim, većina biskupa je za veću ulogu žena u Crkvi”, rekao je isusovački kardinal. “Ja sam za to da se žene osjećaju potpuno ravnopravne u Crkvi. I mi ćemo također raditi na tome. Ne znam mora li to nužno uključivati ​​i ređenje za svećenika. Ne možete sve vezati samo uz svećenstvo. To bi bila klerikalizacija.”

Na pitanje misli li da će papa Franjo uvesti svećenice, Hollerich je odgovorio: “Vrlo je teško reći. Papa je ponekad dobar za iznenađenja.”

Nadbiskup Luksemburga je dodao: “Ali ja bih zapravo rekao ne. Neposredno prije sinode dogodila se ‘dubia’ nekoliko kardinala. Pitali su je li odbacivanje svećeništva žena od strane Ivana Pavla II. obvezujuće za Crkvu. Franjo je vrlo mudro odgovorio: Obvezuje, ali ne zauvijek. Također je rekao da će teologija o tome morati dalje raspravljati.”

Kardinal, koji je prethodno udvarala se polemika o doktrinarnim pitanjima, naglasio je potrebu stalne rasprave.

“To znači da to nije nepogrešiva ​​doktrinarna odluka. Može se promijeniti. Potrebni su argumenti i vrijeme”, rekao je Hollerich.

Istodobno, isusovac je upozorio na pretjerano forsiranje promjena, napominjući da “ako se previše forsirate, nećete puno postići. Morate biti oprezni, ići korak po korak, a onda ćete možda uspjeti otići jako daleko.”

Razgovor je vodila Jacqueline Straub, koja radi za službeni portal Crkve u Švicarskoj i javno opisuje sebe kao “pozvanu da bude rimokatolički svećenik”.

Njezina tvrdnja Hollerichu da su žene bile prisiljene zauzeti stražnje mjesto u Crkvi bila je “temeljena na tipično europskom načelu pojedinca”, odgovorio je kardinal.

Navodeći primjer blagoslova homoseksualnih zajednica nakon Fiducia SuplicansHollerich je upozorio na potencijalno “veliku reakciju” ako bi Vatikan uveo svećeničko ređenje žena.

„Moramo voditi ove rasprave s cijelom Crkvom; inače ćemo kasnije imati velikih problema. Tada će se Katolička crkva raspasti.”

Godine 1994. papa Ivan Pavao II., citirajući tradicionalno učenje Crkve, objavio je u apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis: „Stoga, kako bi se otklonila svaka sumnja u pogledu stvari od velike važnosti, stvari koja se odnosi na samu božansku konstituciju Crkve, na temelju svoje službe potvrđivanja braće (usp. Lk 22,32) izjavljujem da Crkva nema nikakve ovlasti dodjeljivati ​​svećeničko ređenje ženama i da se taj sud definitivno mora držati svih vjernika Crkve.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Izraelu se održavaju najveći protuvladini prosvjedi od početka rata

Katoličke vijesti

Broj katoličkih župa u jezgri Baltimorea bit će prepolovljen, kaže nadbiskupija

Katoličke vijesti

Siro-Malabarska crkva u Indiji pokreće plan za rješavanje gorkog liturgijskog sukoba

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti