Papa Franjo: Svi se moraju boriti protiv trgovine ljudima, nikada ne biti sukrivci
Papa

Papa Franjo: Svi se moraju boriti protiv trgovine ljudima, nikada ne biti sukrivci

Papa Franjo objavljuje svoju poruku za 10. Svjetski dan molitve i svjesnosti protiv trgovine ljudima i poziva društvo na svim razinama da se bori protiv ove pošasti i da se osjećaju dirnuti svjedočanstvima žrtava, kao i onih čiji glasovi ostaju nečuveni.

Od Deborah Castellano Lubov

“Svim srcem se pridružujem svima vama širom svijeta, posebno mladima, koji radite u borbi protiv ove globalne pošasti.”

Papa Franjo uputio je ovaj žestoki apel na borbu i iskorjenjivanje trgovine ljudima u svojoj poruci objavljenoj u četvrtak u povodu 10. Svjetskog dana molitve i svjesnosti protiv trgovine ljudima, ponavljajući: “Nikada nije kasno za akciju”.

Tema Crkve za ovogodišnji Dan je “Putovanje u dostojanstvu: slušaj, sanjaj, djeluj.”

Godišnje slavlje Katoličke crkve prvi je uveo papa Franjo 2015. godine, kada je pozvao redovnice Međunarodne zajednice poglavarica (UISG) i redovnice (Uniju generalnih poglavarica (USG)) da obilježe taj dan 8. veljače, liturgijski spomendan svete Jozefine Bakhite.

Proglašena sveticom 2000. godine, Bakhita je zaštitnica Sudana i preživjelih žrtava trgovine ljudima. Talijanska kanozijanska časna sestra rođena u Sudanu (1869. – 1947.) prodana je kao dijete u ropstvo i bila je žrtva trgovaca sve dok nije stigla u Italiju, gdje je kasnije postala kanozijanska redovnica.

Ujedinjeni narodi zasebno obilježavaju svoj Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima 30. srpnja.

Putovanje u dostojanstvu: slušaj, sanjaj, djeluj

Papa je u svojoj poruci pozvao sve da idu stopama svete Bakhite.

“Sjetimo se nepravde koju je pretrpjela, njezine patnje, ali u isto vrijeme i njezine snage i njezina puta oslobođenja i ponovnog rođenja u novi život”, podsjetio je. „Sveta Bakhita nas potiče da otvorimo oči i uši kako bismo vidjeli one koji ostaju neviđeni i čuli one koji nemaju glasa, da priznamo dostojanstvo svake osobe i da se borimo protiv trgovine ljudima i svih oblika iskorištavanja.“

“Sveta Bakhita nas potiče da otvorimo oči i uši kako bismo vidjeli one koji su nevidljivi i čuli one koji nemaju glasa, da priznamo dostojanstvo svake osobe i da se borimo protiv trgovine ljudima i svih oblika iskorištavanja.”

Žaleći što trgovina ljudima često ostane neprimjećena, Papa je zahvalio medijima koji iznose na svjetlo suvremene oblike ropstva, kao i kulturu ravnodušnosti koja ga okružuje.

“Pomozimo jedni drugima”, pozvao je, “da budemo osjetljiviji, da otvorimo svoje živote i srca našim sestrama i braći, koji se već sada kupuju i prodaju kao robovi. Nikada nije kasno za akciju.”

Papa je također zahvalio Bogu za mnoge mlade ljude koji su prihvatili izazov Dana, rekavši da nam njihov entuzijazam i predanost “pokazuju put”, podsjećajući nas “pozvani smo slušati, sanjati i djelovati u borbi protiv trgovine ljudima .”

Slušajući krik patnika

Papa je pozvao na slušanje napaćenih žrtava. “Mislim na žrtve ratova i sukoba, one pogođene klimatskim promjenama, one prisiljene migrirati i one, posebno žene i djecu, koji su seksualno ili na radnom mjestu iskorištavani.”

“Poslušajmo njihov vapaj za pomoć i osjetimo izazov zbog priča koje pričaju”, rekao je.

“Poslušajmo njihov vapaj za pomoć i osjetimo izazov zbog priča koje pričaju.”

Sveti je Otac potaknuo sva nastojanja koja bolje omogućuju ljudima slobodan i dostojanstven život.

Konkretnost potrebna za borbu protiv pošasti

Papa je pozvao sve na akciju u borbi protiv trgovine ljudima.

Na svakoj pojedinoj razini potaknuo je: “Molimo žarko i proaktivno radimo za ovu stvar, obranu ljudskog dostojanstva.”

Iako znamo da se borba protiv trgovine ljudima “može dobiti”, rekao je, “potrebno je doći do korijena problema i ukloniti njegove uzroke.”

Poziv na akciju i izbjegavanje suučesništva

Papa je zatim potaknuo sve napore da se odgovori na pošast, slijedeći primjer svete Bakhite.

“To je poziv da poduzmemo akciju, da mobiliziramo sve naše resurse u borbi protiv trgovine ljudima i vraćanju punog dostojanstva onima koji su bili njezine žrtve”, rekao je i upozorio: “Ako zatvorimo oči i uši, ako ne učinimo ništa, bit će kriv za suučesništvo.”

Papa Franjo je na kraju izrazio srdačnu zahvalnost svima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog Dana, te blagoslovio sve one koji se zalažu za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika iskorištavanja.

“To je poziv da poduzmemo akciju, da mobiliziramo sve naše resurse u borbi protiv trgovine ljudima i vraćanju punog dostojanstva onima koji su bili njegove žrtve. Ako zatvorimo oči i uši, ako ne učinimo ništa, bit ćemo krivi za suučesništvo.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo će uzeti uobičajenu srpanjsku pauzu od aktivnosti

Katoličke vijesti

Papa tješi njemačke svećenike koji su bili zlostavljani

Katoličke vijesti

Papa: Gospodnji će sud biti u korist siromaha

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti