Papa Franjo sastao se s ruskim veleposlanikom u Vatikanu
Europa

Papa Franjo sastao se s ruskim veleposlanikom u Vatikanu

Osoblje CNA, 25. lipnja 2024. / 13:45

Papa Franjo 22. lipnja susreo s Ivan Soltanovski, ruski veleposlanik pri Svetoj Stolici, na njihovom prvom susretu otkako je Soltanovski predao svoja diplomatska pisma papi prošlog rujna.

Soltanovski69-godišnji karijerni diplomat, imenovan je na svoju sadašnju dužnost u svibnju 2023. Još uvijek nisu objavljeni detalji posljednjeg susreta ovog para.

Soltanovski je rekao ruskoj službenoj novinskoj agenciji Tass ranije ovog mjeseca da Sveta Stolica ostaje jedan od rijetkih globalnih igrača koji favoriziraju diplomaciju, mir i dijalog temeljen na međusobnom poštovanju i uvažavanju interesa.

“U situaciji u kojoj tradicionalne metode izgradnje mira više ne funkcioniraju, Vatikan je neumorno tražio nove načine i prilike i spreman je, kako je rekao papa Franjo, ‘razmišljati izvan okvira’”, rekao je ruski diplomat. rekao je Tassu.

Papa Franjo osudio je ruski agresorski rat i pozvao na mir u Ukrajini u brojnim prilikama, ali i povremeno dobio kritike od Ukrajinaca zbog načina na koji se izrazio. Ponudio je da djeluje kao posrednik između dviju zemalja.

Papa Franjo došao u neobičan posjet prethodniku Soltanovskog, Aleksandru Avdejevu, u ruskom veleposlanstvu 25. veljače 2022., dan nakon što je započela ruska invazija punog opsega. Vatikan je rekao da je papa otišao u veleposlanstvo “kako bi pokazao svoju zabrinutost zbog rata”. Kasnije, u rujnu 2022., papa Franjo rekao da je bio uključen u razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine, što je uključivalo pozivanje Avdejeva “kako bi se vidjelo može li se nešto učiniti, može li se ubrzati razmjena zarobljenika”.

Sredinom 2023., uoči imenovanja Soltanovskog, papa Franjo je zamolio talijanskog kardinala Mattea Zuppija da služi kao papinski izaslanik za “pokretanje puteva mira” između Rusije i Ukrajine. Zuppi je od tada obavio nekoliko diplomatskih posjeta diljem svijeta kako bi promicao mir između Rusije i Ukrajine, uključujući zaustavljanja u Kijev, Ukrajina; Moskva; i Washington DC

Proteklih su tjedana istaknuti dužnosnici Vatikana ponovno potvrdio papina želja da održi komunikaciju i s Rusijom i s Ukrajinom. državni tajnik kardinal Pietro Parolin također rekao Sveta Stolica je jako zabrinuta zbog tragičnih humanitarnih posljedica rata “te se posebno zalaže za olakšavanje repatrijacije djece i poticanje oslobađanja zarobljenika, osobito teško ranjenih vojnika i civila”.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mogući Bidenov napor da reformira Vrhovni sud, doda ograničenja mandata izaziva zabrinutost desnice

Katoličke vijesti

Glasačka inicijativa u Nebraski zabranila bi pobačaj nakon 12 tjedana

Katoličke vijesti

Poljski zakonodavci tijesno su pobili pokušaje da se dekriminalizira pomoć u pobačaju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti