Papa Franjo razgovarao sa Zelenskim o mirovnim naporima u Ukrajini
Svijet

Papa Franjo razgovarao sa Zelenskim o mirovnim naporima u Ukrajini

Washington, DC Newsroom, 29. prosinca 2023. / 15:30

Papa Franjo razgovarao je telefonski s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tri dana nakon Božića kako bi razgovarali o mirovnim naporima za okončanje tekućeg rusko-ukrajinskog rata, prema video poruci Zelenskyy je objavio na X, ranije poznatom kao Twitter.

“Razgovarali smo o našem zajedničkom radu na Formuli mira”, rekao je Zelenskyy. “Više od 80 država već je uključeno na razini svojih predstavnika. Bit će ih još. Zahvalan sam Vatikanu što podržava naš rad.”

Zelenskyy je rekao da je papa izrazio “svoje želje za mirom – samo mirom za sve nas” tijekom telefonskog razgovora 28. prosinca.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da je izrazio zahvalnost papi “na njegovim božićnim čestitkama Ukrajini i Ukrajincima”.

Na Božić papa Franjo uručio božićni blagoslov u kojem je rekao: „Reći ‘da’ Knezu mira znači reći ‘ne’ ratu, i to hrabro: reći ne svakom ratu, samom načinu razmišljanja rata, besciljnom putovanju, porazu bez pobjednika, ludilo bez izgovora.”

Govoreći o Ukrajini, Papa je pozvao ljude da “obnove svoju duhovnu i ljudsku blizinu njezinom narodu u sukobima, kako bi kroz potporu svakoga od nas osjetili konkretnu stvarnost Božje ljubavi”.

Papa Franjo sastao se sa Zelenskim dva puta: jednom 2020., prije ruske invazije, i ponovno 13. svibnja, više od godinu dana nakon invazije u veljači 2022. Papa je također nekoliko puta telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom. Franjo je opetovano pozivao na mirno rješenje tekućeg sukoba.

U svibnju prošle godine, rekao je papa nadao se i susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, ali do susreta još nije došlo. Franjo se sastao s ruskim predsjednikom prije invazije. U veljači 2022. posjetio papa rusko veleposlanstvo kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog invazije, ali nije razgovarao s Putinom.

Papa Franjo imao video konferencijski poziv s patrijarhom moskovskim Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve, u ožujku prošle godine. Iako su se njih dvoje osobno susreli 2016., nisu se osobno sreli od početka rata, unatoč razgovorima da će biti drugog summita.

U video poruci Zelenskog, ukrajinski predsjednik također je zahvalio Sjedinjenim Državama na novom paketu vojne pomoći Ukrajini.

“Ovaj paket uključuje projektile za sustave protuzračne obrane i HIMARS, topništvo kalibra 155 i 105 te dodatna oklopna vozila”, rekao je Zelenskyy. “Sve što nam treba. Sve što opipljivo pomaže.”

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelj za National Catholic Register. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrhovni sud SAD-a saslušat će veliki slučaj tableta za pobačaj u ožujku

Katoličke vijesti

Haig, bivši predsjednik dvaju američkih jezuitskih sveučilišta, umro je u 95

Katoličke vijesti

Mozambik: Grad Beira moli za mir na blagdan Gospe Fatimske – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti