Papa Franjo: Rat je poraz čovječanstva i prijevara – Vatican News
Papa

Papa Franjo: Rat je poraz čovječanstva i prijevara – Vatican News

Obraćajući se pred oko 350 sudionika Drugog svjetskog susreta o ljudskom bratstvu, papa Franjo ih potiče da ustraju u svojim naporima za promicanje ljudskog bratstva u slomljenom svijetu, ponavljajući da je rat poraz, ali i prijevara.

Autor: Lisa Zengarini

Sudionici drugog Svjetskog susreta o ljudskom bratstvu susreli su se s papom Franjom u subotu, obilježavajući drugi i posljednji dan događanja u organizaciji Zaklade Fratelli Tutti.

Pod sloganom #BeHuman, znanstvenici, ekonomisti, poslovni ljudi, sportaši i obični građani iz raznih dijelova svijeta okupili su se u Rimu na dvodnevnim raspravama kako bi, inspirirani načelom bratstva, tražili alternative ratu i siromaštvu.

Susret je započeo u petak “Okruglim stolom za mir” koji je okupio 30 dobitnika Nobelove nagrade za mir, a otvorio ga je kardinal državni tajnik Pietro Parolin, a nakon kojeg će danas uslijediti 12 tematskih panela s više tema povezanih s mirom.

Ključ suosjećanja dobrog Samaritanca za mir

Pozdravljajući sudionike panela u Klementinskoj dvorani, Papa im je toplo zahvalio što su se okupili u Rimu kako bi ponovili svoje ‘ne’ ratu i ‘da’ miru, “svjedočeći ljudskost koja nas ujedinjuje i čini da jedni druge prepoznajemo kao braću, u uzajamni dar naših kulturnih razlika.”

“Na planetu u plamenu, okupili ste se s namjerom da ponovite svoje “ne” ratu i “da” miru, svjedočeći o ljudskosti koja nas ujedinjuje i tjera da prepoznajemo braću, u međusobnom daru naših kulturnih razlika .”

Podsjećajući na nezaboravne riječi Martina Luthera Kinga u povodu njegove dodjele Nobelove nagrade za mir 1964. (“Naučili smo letjeti kao ptice, plivati ​​kao ribe, ali još nismo naučili jednostavnu umjetnost zajedničkog života kao braća”), papa Franjo ponovno je ukazao na samilost milosrdnog Samarijanca opisanu u Isusovoj prispodobi, kao ključ za ponovno uspostavljanje “umjetnosti suživota koji je istinski ljudski”.

Samaritanac i ranjeni Židov na ulici, primijetio je, “imaju različite i proturječne priče, ali jedan drugome postaje brat u trenutku kada dopusti da ga vodi suosjećanje koje osjeća prema njemu.”

Nastavite tiho sijati mir i bratstvo

Dok se sudionici pripremaju za susret na svojih 12 tematskih okruglih stolova u subotu poslijepodne, papa Franjo ih je potaknuo da krenu naprijed u svom radu “tihe sjetve”.

“Pozivam vas da se ne obeshrabrite, jer ‘uporan i hrabar dijalog ne čini vijesti poput sukoba i sukoba, ali diskretno pomaže da svijet živi bolje, mnogo više nego što možemo zamisliti’.”

Papa je posebno odao priznanje laureatima Nobelove nagrade, zahvalivši im na njihovom doprinosu Deklaraciji o ljudskom bratstvu objavljenoj prigodom njihova prvog susreta u Rimu u lipnju 2023., te je odao priznanje njihovoj novoj „Povelji čovječanstva“ koju su izradili ocrtavajući „gramatiku“ izbora i ponašanja za izgradnju bratskog suživota u ovom vremenu neizvjesnosti i straha.

Pozvao ih je da nastave njegovati tu duhovnost bratstva i promicati multilateralizam svojim diplomatskim djelovanjem, ponovno potvrđujući, još jednom, da je “rat poraz” i “prijevara”, kao što je ideja međunarodne sigurnosti utemeljena na odvraćanju od strah.”

Politički mir treba mir srca

“Kako bismo zajamčili trajni mir, trebamo se vratiti prepoznavanju sebe u ljudskosti i bratstvu staviti u središte života naroda”, rekao je. “Samo na taj način moći ćemo razviti model suživota koji može dati budućnost ljudskoj obitelji.”

„Politički mir treba mir srca, kako bi se ljudi susreli u vjeri da život uvijek pobjeđuje svaki oblik smrti.

Učimo od djece

Osvrnuvši se na okrugli stol s djecom kojem će se večeras pridružiti, obilježavajući drugi glavni događaj Susreta, papa Franjo je zaključio pozivajući nazočne da uče od djece: „Gledajmo na njih, učimo od njih, kako uči Evanđelje nas”, rekao je.

Okrugli stol na temu “Djeca: budući naraštaj” održat će se u Novoj sinodskoj dvorani u 17.00 sati.

Susret će završiti koncertom na Trgu sv. Petra u 21.30 sati.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Uhvatite se u Božju ljubav’, Papa poziva diskalirane karmelićanke – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Sveučilištu Notre Dame: Pomozite studentima da sanjaju glavom, srcem i rukama

Katoličke vijesti

Papa poziva na poštivanje dostojanstva svih žena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti