Papa Franjo primio vjernike Siro-malabarske katoličke Crkve: „Čuvanje jedinstva nije pobožna opomena, nego dužnost“
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo primio vjernike Siro-malabarske katoličke Crkve: „Čuvanje jedinstva nije pobožna opomena, nego dužnost“

Papa Franjo primio je u audijenciju članove Siro-malabarske katoličke Crkve – Istočne Crkve u zajedništvu s Rimom – nastale iz propovijedanja svetoga Tome. Trenutno je najprisutnija u Indiji, a u nadbiskupiji Ernakulam-Angamaly doživljava otpore zbog načina slavljenja mise, odnosno bi li svećenik trebao biti okrenut prema narodu ili prema svetohraništu, piše Vatican News.

„Ozbiljno omalovažavanje Presvetog Sakramenta, sakramenta ljubavi i jedinstva, raspravljanjem o slavljeničkim pojedinostima Euharistije koja je najviša točka Njegove štovane prisutnosti među nama, nespojivo je s kršćanskom vjerom“, upozorio je na audijenciji Papa. Prisjetio se pisma i video poruke koje je posljednjih mjeseci uputio vjernicima spomenute nadbiskupije. U video poruci iz prosinca Papa je istaknuo rizik da se postane „sekta“ te upozorio na moguće „sankcije“ ako se podjele nastave, potaknute onima koji odbijaju slavlje misnog obreda prema obliku koji je odredila Siro-malabarska sinoda.

Tada je u poruci rekao da iza toga stoje „svjetovni razlozi“ koji „nemaju nikakve veze sa slavljenjem euharistije i liturgije“. Na današnjem susretu je isto tako upozorio na „svjetovnost koja vodi u krutost i podijeljenost“. Govoreći o poslušnosti, naglasio je kako je to „njihova slava“, povezujući to s njihovom poslušnošću Petrovu nasljedniku, unatoč progonima i „nesretnim događajima“ u prošlosti.

Potom se Papa osvrnuo na „opasnu napast da se usredotoči na detalj od kojega se ne želi odustati na štetu općeg dobra Crkve“. To je „odnos autoreferencijalnosti“, kazao je, koji „vodi do toga da se ne čuje nijedan razlog osim vlastitog“. Upravo se na taj način „uvlači đavao, razdvajatelj“, te je protivno želji samoga Krista da, poput njegovih učenika, „budemo jedno“.

„Čuvanje jedinstva, dakle, nije pobožna opomena, nego dužnost, a osobito kada je riječ o svećenicima koji su obećali poslušnost i od kojih vjernici očekuju primjer milosrđa i blagosti“, naglasio je Sveti Otac.

Stoga je pozvao da se „odlučno“ radi na „čuvanju zajedništva“ te neka se neumorno moli kako bi naša braća „shvatila da su dio veće obitelji koja ih voli i čeka“.

U pratnji vjernika bio je veliki nadbiskup Raphael Thattil, kojemu je Papa povjerio tu dvostruku zadaću. Izravno mu se obraćajući, Papa ga je potaknuo da zatraži jurisdikciju za sve siro-malabarske migrante u mnogim dijelovima Bliskog istoka. „Uspoređujmo i raspravljajmo bez straha ali, prije svega, molimo da se sukobi razriješe u svjetlu Duha, koji usklađuje različitosti i napetosti vraća u jedinstvo“, kazao je Sveti Otac, dodajući kako oholost, predbacivanje i zavist ne dolaze od Gospodina i nikada ne vode u slogu i mir. Glavni kriterij je zajedništvo, naglasio je.

Obraćajući se siro-malabarskim vjernicima, ohrabrio ih je neka u trenutcima poteškoća ne dopuste da ih svlada obeshrabrenje ili osjećaj bespomoćnosti. „Nemojmo gasiti nadu, nemojmo se umoriti od strpljenja, nemojmo se zatvarati u predrasude koje vode raspirivanju neprijateljstva”, njegov je poziv. „Pri svakoj odluci mislimo na siromašne i udaljene, one na marginama, kako u Indiji i dijaspori, tako i na onim egzistencijalnim. Pomislimo na one koji pate i iščekuju znakove nade i utjehe”. Znam da je život kršćana na mnogim mjestima težak, poručio je Papa, „ali kršćani se od drugih razlikuju po tome što na zlo odgovaraju dobrim te neumorno rade sa svim vjernicima za dobrobit svih ljudi“.

Izrazio je zahvalnost za zalaganje te Crkve na području formacije obitelji i kateheze, kao i za pastoralni rad usmjeren na mlade i zvanja. „Poput apostola Tome, gledajmo Njegove rane: one su i danas vidljive u tijelima mnogih gladnih, žednih i odbačenih ljudi, u zatvorima, bolnicama i na ulicama; dodirujući s nježnošću ovu braću, primamo živoga Boga među nama“, kazao je papa Franjo siro-malabarskim vjernicima. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obredi muke Gospodnje u mostarskoj katedrali

Katoličke vijesti

Predsjednici Kolumbije i Kazahstana u audijenciji kod Pape

Katoličke vijesti

U Münchenu održano zanimljivo predavanje o čistilištu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti