Papa Franjo poručuje čelnicima umjetne inteligencije: Nijedan stroj nikada ne bi trebao odlučiti oduzeti ljudski život
Europa

Papa Franjo poručuje čelnicima umjetne inteligencije: Nijedan stroj nikada ne bi trebao odlučiti oduzeti ljudski život

Vijesti iz Rima, 10. srpnja 2024. / 10:33

Papa Franjo pozvao je u srijedu čelnike umjetne inteligencije da “zaštite ljudsko dostojanstvo u ovoj novoj eri strojeva”.

U poruci etičkoj konferenciji umjetne inteligencije u Hirošimi u Japanu, na kojoj su sudjelovali čelnici Microsofta, IBM-a, Cisca, Ujedinjenih naroda i predstavnici svih velikih svjetskih religija, papa je istaknuo da umjetna inteligencija ima implikacije na budućnost rata i mira u naš svijet.

Sveti je Otac pozvao na zabranu smrtonosnih autonomnih oružanih sustava — klase oružja koje koristi računalne algoritme za neovisno ciljanje i korištenje oružja bez ručne ljudske kontrole sustava.

“Nijedan stroj nikada ne bi trebao odlučiti oduzeti život ljudskom biću”, rekao je Franjo u poruci objavljenoj 10. srpnja.

Papa je istaknuo simboličnu važnost rasprave o etici umjetne inteligencije na mjestu atomskog bombardiranja u Hirošimi, mjestu koje služi kao podsjetnik na posljedice koje može proizaći iz napretka tehnologije bez razmatranja svih implikacija.

“Ključno je da, ujedinjeni kao braća i sestre, podsjetimo svijet da je u svjetlu tragedije oružanog sukoba hitno potrebno preispitati razvoj i korištenje uređaja poput takozvanog ‘smrtonosnog autonomnog oružja’ i na kraju zabraniti njihovu uporabu”, rekao je Franjo obnavljajući poziv koji je uputio na summitu G7 lipnja u Italiji.

“Ovo polazi od učinkovite i konkretne predanosti uvođenju sve veće i pravilnije ljudske kontrole.”

Dvodnevna konferencija u Hirošimi okupila je lidere tehnološke industrije s predstavnicima svjetskih religija uključujući kršćanstvo, judaizam, islam, budizam, hinduizam, zoroastrizam, bahá’í i druge istočnjačke religije.

Brad Smith, potpredsjednik i predsjednik Microsofta, rekao je da je Hirošima, sa svojim dubokim mjestom u ljudskoj povijesti, poslužila kao “uvjerljiva pozadina koja pomaže osigurati da tehnologija koju je stvorilo čovječanstvo služi cijelom čovječanstvu i našem zajedničkom domu.”

U jednom od uvodnih govora za konferenciju, rabin Eliezer Simcha Weisz rekao je da “kao pojedinci vjere, nosimo jedinstvenu odgovornost da našu težnju za umjetnom inteligencijom ulijemo moralnom jasnoćom i etičkim integritetom.”

Više od 150 sudionika iz 13 zemalja sudjelovalo je u događaju koji su suorganizirali Vatikanska Papinska akademija za život, Japanske Religije za mir Japan, Abu Dhabi Forum za mir i Glavni rabinat izraelske Komisije za međureligijske odnose.

Među govornicima su bili Amandeep Singh Gill, izaslanik glavnog tajnika UN-a za tehnologiju; Pater Paolo Benanti, profesor tehnološke etike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu; i preživjela atomsku bombu u Hirošimi.

Vatikan je snažno uključen u razgovor o etici umjetne inteligencije, organizirajući rasprave na visokoj razini sa znanstvenicima i tehničkim rukovoditeljima o etici umjetne inteligencije od 2016.

Papa je u Rimu ugostio izvršnog direktora IBM-a Johna Kellyja III., Microsoftovog Smitha i Chucka Robbinsa, izvršnog direktora Cisco Systemsa, od kojih je svaki potpisao vatikansko obećanje o etici umjetne inteligencije, Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije.

Rimski poziv, dokument Papinske akademije za život, naglašava potrebu za etičkom upotrebom umjetne inteligencije u skladu s načelima transparentnosti, uključenosti, odgovornosti, nepristranosti, pouzdanosti, sigurnosti i privatnosti.

Papa Franjo odabrao je umjetnu inteligenciju kao temu svoje mirovne poruke za 2024., u kojoj je preporučio da globalni čelnici usvoje međunarodni ugovor za reguliranje razvoja i upotrebe umjetne inteligencije.

Papa je na summitu G7 u lipnju naglasio da ljudsko dostojanstvo zahtijeva da odluke umjetne inteligencije (AI) budu pod kontrolom ljudskih bića.

“Moramo osigurati i zaštititi prostor za odgovarajuću ljudsku kontrolu nad izborima koje donose programi umjetne inteligencije: samo ljudsko dostojanstvo ovisi o tome”, rekao je papa Franjo na summitu.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Muška grupa na Sveučilištu Ave Maria ima za cilj oblikovati nesebične muževe i očeve pune ljubavi

Katoličke vijesti

Biskup poziva katolike da ‘izgrade bolju Europu’ na izborima za EU u nedjelju

Katoličke vijesti

Župa Nebraske mobilizira se kako bi pomogla susjedima nakon velikog tornada

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti