11 vijetnamskih kršćana nestalo iz pritvora zbog zabrinutosti za vjerske slobode
Europa

11 vijetnamskih kršćana nestalo iz pritvora zbog zabrinutosti za vjerske slobode

Vijesti CNA, 10. srpnja 2024. / 10:03

Jedanaest vijetnamskih kršćana, uključujući pet katolika, navodno su nestali iz pritvora, prema nedavnom izvješću iz Međunarodna kršćanska briga (ICC)zagovaračka skupina sa sjedištem u SAD-u.

The Izvješće ICC-a, objavljen 5. srpnja, tvrdi da su nestale osobe osuđene između 2011. i 2016. na ukupno 90 godina i osam mjeseci zatvora zbog svojih vjerskih aktivnosti. Njihovo trenutno boravište je nepoznato.

Prema izvješću, pet nestalih katolika — identificiranih imenima Runh, A Kuin, A Tik, Run i Dinh Kuh — navodno su optuženi za “podrivanje politike nacionalnog jedinstva” zbog svog sudjelovanja u Katoličkoj crkvi Ha Mon, koja nema odobrenje vlade.

Izvješće također spominje šest protestantskih zatočenika među nestalima, uključujući četvoricu koji su navodno optuženi za umiješanost u Degar protestantizam, pokret koji vijetnamska vlada ne priznaje.

Zastupnik Glenn Grothman, R-Wisconsin, komentirao je vjerski progon u Vijetnamu 2022., rekavši: “Sjedinjene Države imaju ulogu vođe u promicanju i obrani vjerskih sloboda na svjetskoj pozornici, a to počinje s osuđivanjem vijetnamske vlade zbog njegova iskustva u vjerskom progonu.”

The Komisija SAD-a za međunarodne vjerske slobode (USCIRF) stalno je izražavao zabrinutost oko vjerskih sloboda u Vijetnamu. U svojoj Izvješće za 2024USCIRF je preporučio da se Vijetnam proglasi “zemljom od posebne zabrinutosti” zbog kršenja vjerskih sloboda.

A Izvješće USCIRF-a za 2019 istaknuo je da je vijetnamski Zakon o vjerovanju i religiji, koji je stupio na snagu 2018., problematičan u provedbi. Zakon zahtijeva da se vjerske skupine registriraju pri vladi i nameće postupke za vjerske aktivnosti koje neke skupine smatraju opterećujućim.

Vijetnamski ustav nominalno štiti slobodu uvjerenja i vjere, ali u praksi vlada održava kontrolu nad vjerskim aktivnostima.

Zagrijavanje odnosa Vatikana i Vijetnama

U prosincu 2023. papa Franjo imenovao je nadbiskupa Mareka Zalewskog prvim stalnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu od 1975. Ovo imenovanje uslijedilo je Sporazum iz 2018 između Svete Stolice i Vijetnama o uspostavljanju rezidentnog papinskog predstavnika.

U travnju 2024. nadbiskup Paul Gallagher, vatikanski ministar vanjskih poslova, sastao se s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom u Hanoju. Obje su se strane navodno složile oko potrebe za unapređenjem kontakata na visokoj razini, uključujući mogući papin posjet Vijetnamu.

Procjenjuje se da Vijetnam živi oko 7 milijuna katolika, što je jedna od najvećih katoličkih populacija među zemljama koje nikada nije posjetio papa – iako neke nada papa Franjo možda to promijeni.

Katolička crkva u Vijetnamu izvijestila je o porastu zvanja, s vladinim podacima koji pokazuju 8 000 svećenika, 41 biskupa i više od 2 800 sjemeništaraca od 2020. Taj je rast doveo do gradnja novih sjemeništauključujući onaj u Hanoiju dovršen 2020. s kapacitetom za 300 studenata.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Graditelji crkava Louis i Zélie Martin: neusporedivi roditelji svete Thérèse

Katoličke vijesti

Republikanci uklanjaju ploču ‘pravo na život’ iz platforme stranke

Katoličke vijesti

Jednoglasnom odlukom, SCOTUS je odbacio liječničko osporavanje tableta za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti