Papa Franjo poručio homoseksualcu odbijenom iz bogoslovije da ‘nastavi sa svojim pozivom’
Europa

Papa Franjo poručio homoseksualcu odbijenom iz bogoslovije da ‘nastavi sa svojim pozivom’

Vijesti iz Rima, 4. lipnja 2024. / 13:52

Papa Franjo navodno je ohrabrio 22-godišnjeg homoseksualca da nastavi sa svećeničkim pozivom nakon što nije primljen u katoličko sjemenište.

Prema talijanskim novinama Il Messaggero, papa je odgovorio na e-mail Lorenza Michelea Noè Carusa, koji mu je rekao da “nastavi” sa svojim pozivom, samo nekoliko dana nakon Vatikana uputio ispriku za papinu upotrebu uvrede u odnosu na sjemeništarce koji se identificiraju kao gay.

Papina rukom pisana poruka poslana je 1. lipnja kao privitak e-pošte. Prema novinskim izvješćima, u njoj se osuđuje klerikalizam i svjetovnost i kaže: “Isus poziva sve, sve.”

Prema Il Messaggeru, papa Franjo rekao je 22-godišnjaku da “neki ljudi misle da je Crkva carinarnica, a to je užasno. Crkva treba biti otvorena svima. Brate, samo naprijed sa svojim pozivom.”

Caruso je za Il Messaggero rekao da je 28. svibnja poslao poduži e-mail papi Franji u kojem je napisao da želi skrenuti pozornost na svoju priču i priče mnogih koji, “poput mene, žive na rubu Crkve, često prisiljeni skrivati ​​se kako bi ih zajednica uključila ili prisiljeni platiti visoku cijenu odbijanja zato što su bili iskreni.”

22-godišnjak iz La Spezije u sjevernoj Italiji navodno je papi rekao kako vjeruje da ima poziv za katoličko svećenstvo i kako nije primljen u sjemenište nakon što je otkrio svoj seksualni identitet. Također je zatražio od Crkve da preispita svoju zabranu primanja homoseksualnih osoba u sjemenište, kako je navedeno u Uputa iz 2005 iz Kongregacije za katolički odgoj.

“Ovo pismo mi je dalo nadu”, rekao je Caruso. “Sjemenište ostaje neodbačen san.”

Papa je u svojoj bilješci također rekao da ga je pogodio izraz koji je Caruso upotrijebio u vlastitoj e-pošti: “otrovni i izborni klerikalizam”.

“To je istina!” Franjo je nastavio. “Znate da je klerikalizam pošast? To je jedna ružna ‘svjetovnost’.”

Dodao je da je “svjetovnost najgora stvar koja se može dogoditi Crkvi, gora čak i od doba papa konkubina”, pripisujući citat “velikom teologu”, pod kojim je vjerojatno mislio na isusovca oca Henrija de Lubaca.

Papa je često citirao ili parafrazirao de Lubaca o duhovnoj svjetovnosti.

“Cijela moja priča,” rekao je Caruso, “načičkana je ovim odgovorima, kada bi religiozna osoba otkrila moju seksualnost, bez obzira na to koliko je cijenio moju osobu i moju vjeru do minute prije, povukao bi se, govoreći stvari poput , ‘Postoji toliko mnogo načina da se odbije zvanje.’ Zapravo mi je uskraćena mogućnost da imam svećenički poziv. ‘Nastavite’, poziva papa Franjo.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Djeca i mladi igrat će središnju ulogu u posjetu pape Franje Papui Novoj Gvineji

Katoličke vijesti

Odsutna krajnja desnica dominira razgovorom u posljednjoj izbornoj raspravi za EU

Katoličke vijesti

Dok se supruga pridružuje Katoličkoj crkvi, Jordan Peterson kaže da je Uskrs ‘ključna priča čovječanstva’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti