Papa Franjo pokreće studijske grupe za analizu Sinode o ključnim pitanjima Sinodalnosti
Svijet

Papa Franjo pokreće studijske grupe za analizu Sinode o ključnim pitanjima Sinodalnosti

Vijesti iz Rima, 17. veljače 2024. / 10:01

Vatikan je u subotu objavio da je papa Franjo pokrenuo sinodalne studijske grupe za analizu ključnih pitanja uoči listopadske skupštine Sinode o sinodalnosti.

Papa Franjo izdao je kirograf tražeći od Dikasterija Rimske kurije da surađuju s Generalnim tajništvom Sinode kako bi se uspostavile studijske skupine za “dubinsku analizu” nekih od tema koje su se pojavile na prvoj skupštini Sinode o Sinodalnosti.

Papa u kirografu objavljenom 17. veljače nije precizirao koliko će grupa biti formirano, koje će se teme proučavati ili tko će sudjelovati u studijskim grupama.

The sintezni izvještaj objavljen na kraju prve sinodske skupštine navodi 75 različitih “pitanja za razmatranje”, uključujući pristup žena đakonskoj službi, svećenički celibat i “euharistijsko gostoprimstvo” za međuvjerske parove.

Ta “pitanja razmatranja”, koja nisu mogla pronaći konsenzus na prvoj sinodskoj skupštini, definirana su kao “točke u kojima smo prepoznali da je potrebno nastaviti teološko, pastoralno i kanonsko produbljivanje”.

Osim toga, sažeto izvješće također poziva na uspostavu “posebnog interkontinentalnog povjerenstva teologa i kanonista” za ispitivanje definicije i konceptualnog razumijevanja “ideje i prakse sinodalnosti” i njezinih kanonskih implikacija, kao i uspostavu aa zajedničko povjerenstvo istočnih i latinskih teologa, povjesničara i kanonista.

Prema Vatican Newsu, studijske skupine zahtijevat će dosta vremena i neće “izravno činiti materijal za raspravu na sljedećem zasjedanju Sinode, koje će se usredotočiti na samu sinodalnost”.

Generalno tajništvo Sinode, koje vodi kardinal Mario Grech, koordinirat će rad studijskih skupina među dikasterijima, koje će “uključivati ​​stručnjake sa svih kontinenata” nakon sinodalnog procesa, objavila je vatikanska državna medijska kuća.

Vatikan je također u subotu objavio datume druge skupštine Sinode o sinodalnosti i imenovanje šest novih savjetnika u Glavnom tajništvu Sinode.

Šesnaesta redovna opća skupština drugog zasjedanja Biskupske sinode održat će se od 2. do 27. listopada. Sudionici skupštine stići će u Rim 29. rujna kako bi sudjelovali na dvodnevnim duhovnim vježbama uoči početka skupštine.

Među novim sinodskim savjetnicima papa Franjo izabrao je tri profesorice.

dr. Tricia Bruceprofesor sociologije na koledžu Maryville u Tennesseeju i izabrani predsjednik Udruženja za sociologiju religije, i dr. Maria Clara Lucchetti Bingemerprofesor teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu u Rio de Janeiru, oboje su imenovani.

Kao što je Sestra dr. Birgit Weiler, njemački misionar u Peruu i profesor teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu. Weiler je članica Kongregacije sestara medicinskih misionarki i više od 35 godina živi u Peruu, gdje radi s Biskupskim vijećem Latinske Amerike (CELAM) i Panamazonskom crkvenom mrežom (REPAM).

Ostali imenovani su Monsinjor Alphonse Borrasbelgijski kanonik pravnik i stručnjak za teologiju đakonata; Otac Gilles Routhier, profesor religijskih studija na Sveučilištu Laval u Quebecu; i Otac Ormond Rush, profesor teologije na Australskom katoličkom sveučilištu. Rush se obratio prvoj sinodskoj skupštini u listopadu s govorom koji se usredotočio na raspravu Drugog vatikanskog sabora o tradiciji kao autoritetu za Sinodu o sinodalnosti.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

WCC poziva Forum u Davosu da razmotri dugoročnu dobrobit svih ljudi

Katoličke vijesti

Martinelli: Instrumentum Laboris daje jasan smjer za Sinodalnu skupštinu

Katoličke vijesti

5 načina kako proslaviti Dan zaljubljenih i Pepelnicu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti