Papa Franjo poduzetnicima: Nije dovoljno samo malo filantropije; primite odbačene osobe i mlade
Biskupska konferencija

Papa Franjo poduzetnicima: Nije dovoljno samo malo filantropije; primite odbačene osobe i mlade

Tri su smjera na koje je papa Franjo uputio skupinu poduzetnika, upravitelja kompanija i poduzeća, te bankovne suradnike iz cijeloga svijeta koje je u subotu, 15. lipnja 2024. primio u audijenciju u Apostolskoj palači u Vatikanu. Riječ je o članovima mreže koja nastoji živjeti načela enciklike Laudato si’, Sustainable Markets Initiative (Inicijativa za održiva tržišta), projekta koji je 2020. godine potaknuo kralj Charles III., tadašnji princ od Walesa, u prigodi godišnjega susreta Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu. Svrha je te inicijative okupiti najbolje industrijske organizacije i financijske službe kako bi se postigli globalni ciljevi o klimi, bioraznolikosti, održivom razvoju, i to valja učiniti zajedno s vladama.

Papa misli na siromašne, odbačene, a često i „reciklirane“ osobe, prema kojima se postupa kao da je sâmo njihovo siromaštvo „krivnja“, te traži da se ide dalje od puke filantropije da ih se, naprotiv, uključi u poduzeća kako bi postali resurs. Sveti je Otac, osim toga, uputio apel za mlade, koji su također često na margini svijeta rada, da ih se velikodušno prihvati čak i kada nemaju potrebno iskustvo i vještine. Na kraju, potaknuo je na ubrzanje procesa ‘inovacije’ u svrhu brige o našem zajedničkom domu, usred sadašnje ozbiljne krize, pred kojom nije više dovoljno poštovati zakone država, koji presporo napreduju.

Utjecaj gospodarske moći na društveni i politički život

S druge strane – kako je rekao Papa – gospodarska se moć isprepliće s političkom. Funkcije poduzetnika i izvršnoga ravnatelja utječu, naime, na gospodarski, ali i na društveni i politički život, kao i na dinamike međunarodnih odnosa.

Vi, dakle, donosite odluke koje utječu na tisuće i tisuće radnika i investitora, a sve više na globalnoj razini.

Odgovornost za učinke vlastitih odluka

Velika poduzeća, naime, osim izbora potrošnje, štednje i proizvodnje, uvjetuju i sudbinu vlada, nacionalnih i međunarodnih politika, održivost razvoja – istaknuo je Papa te potaknuo prisutne da postanu svjesni toga te kritički, s razlučivanjem, razmotre tu stvarnost kako bi mogli u potpunosti preuzeti odgovornost za izravne i neizravne učinke svojih odluka.

Neka siromašni postanu resursi

Upravo je stoga papa Franjo potaknuo sudionike audijencije da ne zaborave najsiromašnije, odbačene u današnjem vremenu. Naime, iako smo naučili reciklirati materije i materijale, još nismo naučili – dopustite mi taj izraz – ‘reciklirati’ i ne odbacivati osobe, radnike, posebno one najosjetljivije za koje često važi kultura odbacivanja – napomenuo je Papa. Potaknuo je da budemo ‘nepovjerljivi’ prema meritokraciji koja se rabi kako bi se legitimiziralo isključivanje siromašnih, koje se smatra nedostojnima, toliko da se sâmo siromaštvo smatra krivnjom.

Nemojte se zadovoljiti s malo filantropije, to je premalo; izazov je uključiti siromašne u tvrtke, učiniti ih resursima za zajedničku korist. To je moguće.

Papa je stoga podijelio s prisutnima san o svijetu u kojemu odbačeni mogu postati protagonisti promjene. Čini mi se da je to već postigao izvjesni Isus, zar ne? – upitao je Papa.

Velikodušni prema mladima

Među siromašne i odbačene našega vremena papa Franjo uključuje i mlade koji su – prema njegovim riječima – siromašni u sredstvima, mogućnostima i budućnosti. To se, paradoksalno, događa i tamo gdje ih ima mnogo, ali nedostaju sredstva, kao i tamo gdje ih je sve manje kao, primjerice, u Italiji gdje nema rađanja, ali sredstava ima – primijetio je Papa. Stoga je uputio apel izvršnim ravnateljima i menadžerima da primaju mlade u svoja poduzeća, dajući im tračak budućnosti kako ne bi dopustili da cijele generacije izgube nadu.

Nijedan se posao ne može naučiti bez “korporativnoga gostoprimstva”, što znači velikodušno primiti mlade čak i kada nemaju potrebno iskustvo i vještine, jer svaki se posao može naučiti samo radom.

Inovativnost u brizi o zajedničkom domu

Na kraju, rimski je biskup preporučio posebnu pozornost prema okolišu i zemlji, u ovo vrijeme ozbiljne ekološke krize koja ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući nekadašnje i današnje gospodarske i poduzetničke izbore. Nije više dovoljno poštovati državne zakone koji presporo napreduju; potrebno je inovirati predviđajući budućnost, i to hrabrim i dalekovidnim izborima koje se može oponašati – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: Hoditi i služiti zajedno, stavljajući molitvu na prvo mjesto

Katoličke vijesti

Poruka pape Franje sudionicima studija „Socijalna ontologija Tome Akvinskog i prirodno pravo u perspektivi. Uvidi za i iz društvenih znanosti“

Katoličke vijesti

Papa: Zatražio sam provedbu istraživanja o rodnoj ideologiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti