Papa Franjo otvara novi katehetski ciklus o ulozi Duha Svetoga u spasenju
Europa

Papa Franjo otvara novi katehetski ciklus o ulozi Duha Svetoga u spasenju

Vijesti iz Rima, 29. svibnja 2024. / 09:22

Papa Franjo otvorio je u srijedu novi katehetski niz tijekom svoje tjedne opće audijencije, fokusirajući se na temu stvaranja kroz povijest i ulogu Duha Svetoga u priči o spasenju.

Pod nazivom “Duh i zaručnica: Duh Sveti vodi Božji narod prema Isusu, našoj nadi”, novi ciklus odvijat će se kroz tri glavne teme: Stari zavjet, Novi zavjet i “vrijeme Crkve”.

“Duh Božji, koji je u početku kaos preobrazio u kozmos, djeluje da izvrši tu preobrazbu u svakoj osobi”, rekao je Papa tijekom opće audijencije održane 29. svibnja na Trgu sv.

Papa Franjo blagoslivlja malo dijete tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo blagoslivlja malo dijete tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

Prvi dio serijala započet će pregledom stvaranja prema Starom zavjetu, ali to neće biti “biblijska arheologija”. Papa je objasnio da će se umjesto toga usredotočiti na to kako je obećanje dano u Starom zavjetu “u potpunosti ostvareno u Kristu”.

“Bit će to kao da pratimo put sunca od zore do podneva”, dodao je.

Citirajući prva dva stiha iz Knjige Postanka, Franjo je primijetio da nam se “Duh Božji ovdje pojavljuje kao tajanstvena sila koja pokreće svijet iz njegovog početnog bezobličnog, napuštenog i sumornog stanja u njegovo uređeno i skladno stanje.”

Papa Franjo pozdravlja mladence tijekom svoje opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo pozdravlja mladence tijekom svoje opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

Osvrćući se na podjelu između “zbunjenih” i “lijepih i uređenih”, papa Franjo primijetio je da je Bog taj koji “čini da svijet prijeđe iz kaosa u kozmos”.

Papa je istaknuo ulogu Duha Svetoga u stvaranju i kao protagonista u priči o spasenju ukazujući na Psalme i Novi zavjet.

“Apostol Pavao uvodi novi element u ovaj odnos između Duha Svetoga i stvorenja”, rekao je papa. “On govori o svemiru koji ‘stenje i pati kao u porođajnim bolovima’.”

Papa Franjo moli se tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo moli se tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

Papa je istaknuo da sveti Pavao razumije “uzrok patnje stvorenja u pokvarenosti i grijehu čovječanstva”, koji je čovjeka udaljio od Boga i tema je koja je i danas prisutna.

“Vidimo pustoš koji je čovječanstvo izazvalo i nastavlja stvarati stvorenju, osobito onom njegovom dijelu koji ima veću sposobnost iskorištavanja svojih resursa”, rekao je Papa.

Papa je nadogradio ovo razmišljanje napominjući da postoji kako unutarnji tako i vanjski “kaos” svojstven čovjeku.

Papa Franjo pozdravlja mlade tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo pozdravlja mlade tijekom opće audijencije u srijedu, 29. svibnja 2024., na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

“Oko nas možemo reći da postoji vanjski kaos, društveni kaos, politički kaos”, rekao je papa. “Mislimo na ratove, mislimo na mnoge dječake i djevojčice koji nemaju što jesti, na mnoge društvene nepravde — ovo je vanjski kaos.”

Na kraju opće audijencije papa Franjo obnovio je svoj redoviti apel za mir i nakratko govorio o svom emotivnom susretu s ukrajinskom djecom prošle subote.

“Neki sam dan primio dječake i djevojčice koji su u ratu izgorjeli i izgubili noge”, prisjetio se Papa mračnim tonom.

“Rat je uvijek okrutan. Ovi dječaci i djevojčice moraju početi hodati, kretati se s umjetnim rukama… izgubili su osmijeh. Jako je loše, jako tužno kada dijete izgubi osmijeh. Molimo za ukrajinsku djecu.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Istospolni blagoslovi: Grešnici mogu biti blagoslovljeni, ali ne i njihov grijeh, kaže španjolski biskup

Katoličke vijesti

Nadbiskup Lori dovršava ‘slušanja’ po nalogu suda sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti

Što je ‘sveto trodnevlje’? CNA objašnjavač

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti