Biskupija Fresno će podnijeti zahtjev za stečaj zbog tužbi za seksualno zlostavljanje, kaže biskup
Europa

Biskupija Fresno će podnijeti zahtjev za stečaj zbog tužbi za seksualno zlostavljanje, kaže biskup

Osoblje CNA, 29. svibnja 2024. / 12:25

Biskupija Fresno, Kalifornija, podnijet će zahtjev za bankrot Poglavlje 11 usred više od 150 tužbi za zlostavljanje djece podnesenih protiv nje, rekao je biskup Joseph Brennan ovaj tjedan.

Biskupija “​podnijet će zahtjev za bankrot u skladu s Poglavljem 11 Stečajnom sudu Sjedinjenih Država 2024.”, rekao je Brennan u obavijest u utorak na web stranici biskupije.

“Očekujem da ću podnijeti tu peticiju u kolovozu”, rekao je prelat.

Brennan je rekao da je stečaj uslijedio nakon što su tužitelji podnijeli 154 tužbe protiv biskupije zbog seksualnog zlostavljanja. Te su prijave podnesene prema kalifornijskom zakonu koji je privremeno ublažio rok zastare tužbi za seksualno zlostavljanje, dopuštajući navodnim žrtvama trogodišnji prozor od 2019. do 2022. za podnošenje pritužbi.

“Ponovno otvaranje prozora učinilo je svaku biskupiju u Kaliforniji podložnom novim zahtjevima”, napisao je Brennan.

Rekao je da nam produženi prozor “daje priliku da udvostručimo svoje napore u stvaranju sigurnog okruženja za sve u i izvan Crkve i da se pozabavimo stvarnim problemima u okajanju grijeha zlostavljanja djece od strane svećenika.”

Podnošenje zahtjeva prema Poglavlju 11 “omogućit će nam da se pozabavimo znatnim brojem tužbi koje su kolektivno podnijele žrtve, i omogućit će nam da te tužbe rješavamo pošteno, suosjećajno i pravedno”, napisao je biskup.

Bankrot će osigurati da “sve žrtve budu pravedno obeštećene i da sredstva ne budu iscrpljena zbog prvih nekoliko riješenih slučajeva”, rekao je Brennan. Također će omogućiti nastavak rada biskupijskih škola, župa i drugih organizacija.

Biskupija će “naplatiti potraživanja iz sredstava koja su na raspolaganju za korištenje u te svrhe”, biskupija rekao je na svojoj web stranici. Postoji i “neko osiguranje koje pokriva zlostavljanje koje se dogodilo u prošlim desetljećima.”

Fresno se pridružuje nekoliko drugih kalifornijskih biskupija u podnošenju zahtjeva za stečaj zbog tužbi za seksualno zlostavljanje. Biskupije od Sacramento, Santa Rosa, Oakland, i Stockton svi su podnijeli zahtjev za bankrot posljednjih godina. Nadbiskupija San Francisca također podnio zahtjev za bankrot prošle godine.

sve rečeno, više od dva tuceta američkih biskupija podnijelo je zahtjev za stečaj za rješavanje tvrdnji o seksualnom zlostavljanju posljednjih godina. Mnogi su već dovršili te postupke i izašli iz poglavlja 11.

Brennan je u utorak rekao biskupiji da mu se “srce zaista slama” kada čuje “koliko je života pogođeno seksualnim zlostavljanjem svećenika”.

“Pretpostavljam da su mnogi od vas užasnuti viješću o našoj ozbiljnoj financijskoj situaciji, ali molim vas da se oslobodite svoje nevolje i okrenete svoja srca prema žrtvama zlostavljanja”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NATO razmatra dugoročni plan vojne potpore Ukrajini

Katoličke vijesti

Svećenik Društva sv. Pija X. priznaje dugogodišnje seksualno zlostavljanje maloljetnika

Katoličke vijesti

Sveučilište Seton Hall imenuje svećenika za predsjednika nakon ostavke prethodnog predsjednika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti