Papa Franjo: Nakon 2000 godina nastavlja se progon kršćana
Europa

Papa Franjo: Nakon 2000 godina nastavlja se progon kršćana

Vijesti iz Rima, 26. prosinca 2023. / 11:05

Papa Franjo je u utorak u prigodi blagdana svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika, obnovio poziv na mir i skrenuo pozornost na progon s kojim su suočeni kršćani diljem svijeta.

“Danas, 2000 godina kasnije, nažalost vidimo da se progon nastavlja: Postoji progon kršćana”, rekao je Sveti Otac vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

“Još uvijek ima onih, i to mnogo, koji pate i umiru da svjedoče za Isusa, kao što ima onih koji su na raznim razinama kažnjeni zbog toga što su postupali u skladu s Evanđeljem, i onih koji nastojte svaki dan biti vjerni, bez odlaganja, svojim dobrim dužnostima, dok se svijet ruga i propovijeda suprotno.”

Papa Franjo drži svoj govor Anđeo Gospodnji hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra 26. prosinca 2023. Autor: Vatican Media
Papa Franjo drži svoj govor Anđeo Gospodnji hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra 26. prosinca 2023. Autor: Vatican Media

Papa se osvrnuo na primjer svetog Stjepana, čije se mučeništvo opisuje u Djelima apostolskim svetog Luke. Štovan kao prvi mučenik, ili prvi mučenik, sveti Stjepan je bio đakon u ranoj Crkvi koji je ubijen u Jeruzalemu oko 34. godine.

Papa je primijetio da je svetac bio “čovjek na dobrom glasu, koji je posluživao hranu siromasima i davao milosrđe”, dodajući da je upravo ta čestitost i nepokolebljivo svjedočanstvo vjere ono što “oslobađa[ed] gnjev njegovih protivnika, koji kamenuju[d] nemilosrdno ga usmrti.”

Papa je zamolio vjernike da suprotstave lik svetog Stjepana, progonjenog, figuri Savla, koji je kasnije postao sveti Pavao, ili “progonitelj”, kako bi razumjeli proces obraćenja.

Napominjući da između njih postoji naizgled “neprobojan zid”, papa je naglasio važnost odlaska “onkraj privida”, budući da je Gospodin pomogao da proklija sjeme obraćenja koje je dovelo Pavla kroz spremnost svetog Stjepana da umre za vjeru. postati “veliki apostol”.

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za obraćanje pape Franje Angelusa 26. prosinca 2023. Zasluge: Vatican Media
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za obraćanje pape Franje Angelusa 26. prosinca 2023. Zasluge: Vatican Media

„Brinem li i molim li za one koji u raznim dijelovima svijeta i danas trpe i umiru za vjeru? Toliko onih koji su ubijeni zbog svoje vjere. I zauzvrat, nastojim li dosljedno, s blagošću i pouzdanjem svjedočiti Evanđelje? Vjerujem li da će sjeme dobrote uroditi plodom čak i ako ne vidim neposredne rezultate?” upita papa.

Nakon izmoljene molitve Anđeo Gospodnji, Sveti je Otac obnovio apel za mir u duhu Rođenja Gospodinova, temu koja je bila u središtu Papinih kateheza tijekom ovogodišnjeg došašća.

Sveti je Otac istaknuo svoju blizinu “kršćanskim zajednicama koje trpe diskriminaciju, te ih potičem da ustraju u ljubavi prema svima, težeći miroljubivo za pravdu i vjersku slobodu”, dodavši: “Također povjeravam zazivanje mira ratom razorenih naroda. na zagovor prvomučenika.”

Papino obraćanje završilo je s papinim skretanjem pozornosti na tekuće globalne sukobe: „Mediji nam pokazuju što rat proizvodi: vidjeli smo Siriju, vidjeli smo Gazu. Pomislite na napaćenu Ukrajinu. Pustinja smrti. Je li to ono što želimo? Narod želi mir. Pomolimo se za mir. Težimo miru.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sestre sestrinstva iz Wyominga tuže se zbog prijema biološkog čovjeka

Katoličke vijesti

Biskupi: Novo Biden HHS Obamacare pravilo unapređuje ‘ideološki pogled na seks’

Katoličke vijesti

Četiri njemačka biskupa opiru se nastojanjima da se uspostavi stalno ‘Sinodalno vijeće’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti