Papa Franjo: Izgradnja mira zahtijeva ‘riskiranje’
Europa

Papa Franjo: Izgradnja mira zahtijeva ‘riskiranje’

Vatikan, 1. lipnja 2024. / 12:00 sati

Biti mirotvorac u stilu Isusa Krista, iako je potrebno i vrijedno, također može biti riskantno, rekao je papa Franjo u subotu, dok brojni sukobi i dalje bjesne diljem svijeta.

Obraćajući se članovima talijanskih kršćanskih radničkih udruga (ACLI) u Vatikanu 1. lipnja, papa je rekao: “Zauzimanje za mir je nešto što daleko nadilazi puki politički kompromis jer zahtijeva stavljanje sebe na kocku i preuzimanje rizika.”

“Naš je svijet, znamo, obilježen sukobima i podjelama, a vaše svjedočanstvo mirotvoraca, zagovornika za mir, potrebno je i dragocjeno kao i uvijek”, istaknuo je.

Papa Franjo razgovarao je s članovima talijanskih kršćanskih radničkih udruga u Vatikanu 1. lipnja 2024. o
Papa Franjo razgovarao je s članovima talijanskih kršćanskih radničkih udruga u Vatikanu 1. lipnja 2024. o “zagovoru za mir”. Zasluge: Daniel Ibáñez/EWTN News

Primjedbe pape Franje o svijetu “okrvavljenom mnogim ratovima” uslijedile su dok Izrael i Hamas razmatraju prijedloge za razmjenu talaca i prekid vatre.

“Ovo je doista odlučujući trenutak”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u petak u Bijeloj kući, kada je predstavio izraelski prijedlog u tri faze za okončanje rata. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael neće prekinuti rat u Gazi dok se ne ostvare njegovi ciljevi.

Izraelska vojska također je u petak potvrdila da provodi operaciju u središtu grada Rafaha na jugu Gaze, za koju su Ujedinjeni narodi rekli da je smanjena na “apokaliptične uvjete”.

Prošlog mjeseca Rusija je započela iznenadnu ofenzivu na sjevernoj granici Ukrajine, u sjeveroistočnoj regiji Kharkiv. Napad je prisilio Ukrajinu da pomakne ionako slabo raspoređene resurse s drugih linija bojišnice dok pokušava spriječiti rusko zauzimanje grada Harkova, drugog po veličini u Ukrajini.

U Sudanu milijuni ljudi bježe od sukoba između Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu potporu dok građanski rat nastavlja donositi pustoš više od godinu dana kasnije.

UN je taj sukob nazvao “humanitarnom noćnom morom”, jer zemlja prolazi kroz ogromnu krizu gladi i druga kršenja ljudskih prava, s oko 15.000 mrtvih.

Papa Franjo je u svom govoru 1. lipnja podsjetio na riječi pokojnog kardinala Carla Marije Martinija, izgovorene na molitvenom bdijenju za mir 29. siječnja 1991. godine.

Kardinal je “stavio naglasak na sposobnost ‘posredovanja’, to jest, postaviti se između zavađenih strana, stavljajući ruku na rame i jedne i druge i prihvaćajući rizik koji to sa sobom nosi”, rekao je Papa.

Osoba koja gradi mir je ona, nastavio je, “koja zna zauzeti jasan stav, ali u isto vrijeme nastoji graditi mostove, slušati i razumjeti različite uključene strane, promičući dijalog i pomirenje”.

Govoreći članovima talijanskih kršćanskih radničkih udruga u Vatikanu 1. lipnja 2024., papa Franjo je rekao
Obraćajući se članovima talijanskih kršćanskih radničkih udruga u Vatikanu 1. lipnja 2024., papa Franjo je rekao da je “zalaganje za mir nešto što daleko nadilazi puki politički kompromis jer zahtijeva stavljanje na kocku i preuzimanje rizika”. Zasluge: Daniel Ibáñez/EWTN News

Franjo je također naglasio da model par excellence mirotvorca je Isus Krist. “Gdje možemo naći nadahnuće i snagu za dobrodošlicu svima ako ne u Isusovom životu?” On je rekao.

Dobro je odvojiti vrijeme za molitvu na sastancima udruga, rekao je skupini, ali živjeti kršćanski život ide dalje.

“Preuzeti kršćanski stil znači rasti u bliskosti s Gospodinom iu duhu Evanđelja”, rekao je papa, “kako bi ono proželo sve što radimo i naše djelovanje imalo Kristov stil i učinilo ga prisutnim u svijetu. ”

“Usuprot kulturološkim vizijama koje prijete poništiti ljepotu ljudskog dostojanstva i rascijepiti društvo, pozivam vas da njegujemo ‘novi san o bratstvu i društvenom prijateljstvu koje nije ograničeno na riječi’”, naglasio je, citirajući svoj dokument iz 2020. enciklika Fratelli Tutti.

Papa Franjo također je pohvalio udrugu za promicanje demokracije.

Demokratsko društvo, rekao je, je ono “u kojem zaista ima mjesta za sve, u stvarnoj stvarnosti, a ne samo u deklaracijama i na papiru”.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Preokret japanske tvrtke na pelene za odrasle naglašava pad stope plodnosti diljem svijeta

Katoličke vijesti

Biskup Barron: Antireligijski Bill Maher je ‘postao saveznik’

Katoličke vijesti

‘Misa je nešto sveto’: argentinski nadbiskup odgovara na političke povike na misi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti