Papa Franjo: Isus u Euharistiji nas jača u vremenima kušnje
Europa

Papa Franjo: Isus u Euharistiji nas jača u vremenima kušnje

Vijesti iz Rima, 23. lipnja 2024. / 10:26

Isus nas ne štedi od poteškoća, nego nas Euharistijom krijepi da imamo hrabrosti suočiti se s njima, rekao je papa Franjo u svojoj odraz na nedjeljno evanđelje.

Govoreći s prozora Apostolske palače 23. lipnja, papa Franjo je zamolio okupljeno mnoštvo na Trgu svetog Petra da razmisle o tome kako se obično nose s vremenima kušnje.

„Kad dođe oluja, dopuštam li da me preplavi nemir ili se privijam uz njega … kako bih pronašao smiraj i mir, u molitvi, tišini, slušanju Riječi, klanjanju i bratskom dijeljenju vjere?“ upita papa.

Papa Franjo pozvao je ljude da se sjete da je Isus uvijek s nama da nam pritekne u pomoć, osobito u euharistiji.

„U Euharistiji nas okuplja oko sebe, daje nam svoju riječ, hrani svojim tijelom i svojom krvlju, a zatim nas poziva da isplovimo, da prenesemo sve što smo čuli i da svima podijelimo ono što smo primili. , u svakodnevnom životu, čak i kad je teško”, rekao je Papa.

“Isus nas ne štedi suprotnosti, ali nam, ne napuštajući nas, pomaže da se s njima suočimo”, dodao je Franjo.

“Tako i mi, prevladavajući ih uz njegovu pomoć, učimo sve više i više držati ga se, pouzdati se u njegovu moć, koja daleko nadilazi naše mogućnosti, nadvladati nesigurnosti i oklijevanja, zatvaranja i predrasude, i to činiti hrabro i veličine srca, reći svima da je kraljevstvo nebesko prisutno, da je ovdje i da s Isusom uz sebe možemo učiniti da ono raste zajedno, preko svih prepreka.”

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra na nedjeljni Angelus pape Franje 23. lipnja 2024. u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra na nedjeljni Angelus pape Franje 23. lipnja 2024. u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

Pokazujući na Evanđelje po Markovu izvještaju o Isusu i njegovim učenicima koje je zahvatila oluja na Tiberijadskom jezeru, papa je primijetio da je sam Isus rekao učenicima da uđu u čamac i prijeđu jezero.

“Zašto on to radi?” – upitao je papa Franjo. “Učvrstiti vjeru učenika i učiniti ih hrabrijima.”

“Doista, učenici izlaze iz ovog iskustva svjesniji Isusove snage i njegove prisutnosti među njima, i stoga jači i spremniji suočiti se s drugim preprekama i poteškoćama, uključujući strah od odvaživanja naviještanja Evanđelja”, rekao je. .

“Nadvladavši s njim ovu kušnju, znat će se suočiti s mnogima drugima, sve do križa i mučeništva, da donesu Evanđelje svim narodima.”

Papa Franjo zazvao je zagovor Djevice Marije, koja je s poniznošću i hrabrošću dočekala Božju volju, da nam podari spokoj da se u teškim trenucima predamo Bogu.

Nakon što je s mnoštvom izmolio molitvu Anđeo Gospodnji na latinskom, papa Franjo je pozdravio sudionike Italijanski Marš za životkoja je u subotu privukla tisuće ljudi u Rim.

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za nedjeljni Angelus pape Franje 23. lipnja 2024. u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra na nedjeljni Angelus pape Franje 23. lipnja 2024. u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

Dok je papa pozdravljao hodočasničke skupine u posjetu, Franjo je ukazao na skupinu na Trgu svetog Petra koja je uz zastavu Vatikana držala izraelsku zastavu.

Papa Franjo rekao je da je izraelska zastava podsjetnik na molitvu za mir u Gazi i drugim dijelovima svijeta koji prolaze kroz rat i nasilje. Više puta je zamolio ljude da mole za mir u Palestini i Izraelu, kao iu Ukrajini i Demokratskoj Republici Kongo.

Papa se također sjetio franjevačkog svećenika u Rimu koji mu je služio kao ispovjednik, Otac Manuel Blanco Rodríguez, koji je prije nekoliko dana umro.

“Sjećajući se njega”, rekao je, “želio bih se sjetiti brojne braće franjevaca, ispovjednika i propovjednika koji su častili i nastavljaju častiti Rimsku Crkvu.”

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Časna sestra u šatoru: Upoznajte sestru koja ide na nacionalno euharistijsko hodočašće

Katoličke vijesti

Biskup Munilla: Fiducia Supplicans nije ‘heretička’, ali će primjena biti ‘kaotična’

Katoličke vijesti

Kardinal Goh iz Singapura nada se da će posjet pape Franje ‘potaknuti obnovu’ u zemlji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti