Gvineja: Papa poziva biskupe na promicanje mira, dijaloga i suživota
Svijet

Gvineja: Papa poziva biskupe na promicanje mira, dijaloga i suživota

Na kraju svog posjeta “ad limina” Vatikanu, gvinejski katolički biskupi rekli su za Vatican News da su njihovi razgovori sa Svetim Ocem bili široki, ali su se najviše dotakli situacije Crkve u ovoj zemlji, gdje 88% vjernika muslimansko stanovništvo, pastoralna pitanja, kao i odnosi Crkve i države.

Françoise Niamien – Vatikan.

Papa Franjo susreo se s članovima Biskupske konferencije Gvineje-Conakry u Vatikanu koji su završili svoj posjet “ad limina Apostolorum” u petak, 21. lipnja 2024.

Posjeti uredima Rimske kurije

Papa Franjo je tijekom razgovora sa Svetim Ocem potaknuo biskupe da nastave s duhom suradnje kako bi odnosi između muslimana i kršćana mogli rasti. Pozvao ih je da njeguju “lijepi duh druženja” između kršćana i muslimana. To je rekao biskup Raphael Balla Guilavogui, iz biskupije N’Zerekore i predsjednik Gvinejske biskupske konferencije.

Tijekom svog posjeta ad limina, od 17. do 21. lipnja, Biskupska konferencija Gvineje susrela se s raznim dikasterijima Rimske kurije.

„Bili smo oduševljeni ovim posjetom koji nam je omogućio da posjetimo nekoliko dikasterija. Za većinu nas ti su susreti bili prilika za otkrivanje i pravi znak zajedništva s Rimom. Naš prethodni ad limina posjet datira iz 2014. Tada smo bili samo tri biskupa, ali danas naša Biskupska konferencija ima 6 biskupa i 5 biskupija,” rekao je biskup Guilavogui Vatikanske vijesti.

Srdačni odnosi sa muslimanima

Razlažući dalje razgovore s papom Franjom, biskup Guilavogui je rekao da je susret sa Svetim Ocem bio dirljiv.

“Posjet sa Svetim Ocem bio je vrlo dirljiv za sve nas. Razmjene su protekle u vrlo bratskom ozračju. Razgovarali smo o nizu točaka, uključujući situaciju Crkve u Gvineji, međureligijski dijalog, posebno s muslimanima, islam kao većinsku religiju u zemlji, te odnos između biskupa i svećenika i Božjeg naroda”, rekao je. .

Dodao je: “Što se tiče odnosa između Katoličke crkve i islama, možemo reći da su naši odnosi vrlo dobri jer nemamo “radikalni islam” u Gvineji. Imamo čak i primjer pojedinih biskupa koji dolaze iz mješovitih obitelji, tj. koji imaju mnogo muslimanske rodbine. Također, zato što muslimani u Gvineji rade zajedno s nama za dobrobit naših različitih populacija. Nadbiskup Vincent Coulibaly (nadbiskup Conakryja) i veliki imam džamije prijestolnice u Conakryju, uvijek su bili reference gvinejske države u smislu posredovanja s političkim strankama i sindikatima,” rekao je gvinejski prelat.

Budite blizu svojih svećenika

Što se tiče odnosa između Crkve i države, biskup Guilavogui je rekao da nas je Papa „ohrabrio da radimo na dobrom odnosu s državom, da uvijek potičemo miran suživot, koji promiče Evanđelje u mirnom ozračju.

“Na kraju, Sveti Otac nas je savjetovao da budemo vrlo bliski sa svojim svećenicima jer svećenici trebaju osjećati da im je njihov biskup blizak te da im pomažu i umiruju svećenike u njihovoj službi kako bi mogli učinkovito vršiti svoje poslanje.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Diktatura u Nikaragvi protjeruje tri svećenika; susret biskupa u egzilu s papom Franjom

Katoličke vijesti

16 svećenika, 25 đakona zaređeno u Seulu, mjestu Svjetskog dana mladih 2027.

Katoličke vijesti

Istočnoafrički biskupi ponavljaju predanost zaštiti djece – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti