Papa Franjo će se u Vatikanu sastati sa Stephenom Colbertom, Jimmyjem Fallonom i drugim vrhunskim komičarima
Europa

Papa Franjo će se u Vatikanu sastati sa Stephenom Colbertom, Jimmyjem Fallonom i drugim vrhunskim komičarima

Vijesti iz Rima, 8. lipnja 2024. / 08:11

Nije šala: papa Franjo sljedeći će petak u Vatikanu stati za mikrofon pred više od 100 komičara, stand-up komičara i humorista, uključujući Amerikance Stephena Colberta i Jimmyja Fallona.

Jim Gaffigan, Conan O’Brien, Chris Rock, Tig Notaro i Whoopi Goldberg ostali su američki komičari koji će sudjelovati.

Susret od 14. lipnja organizirali su vatikanski Dikasterij za kulturu i obrazovanje i Dikasterij za komunikaciju, a “cilj mu je uspostaviti vezu između Katoličke crkve i strip crtača”, prema priopćenju za tisak od 8. lipnja.

Do 8. lipnja popis od 105 stripaša i humorista iz 15 zemalja potvrdio je svoje sudjelovanje u papinoj audijenciji.

Vatikan je rekao da je namjera susreta “slaviti ljepotu ljudske raznolikosti i promicati poruku mira, ljubavi i solidarnosti, te obećava da će biti značajan trenutak međukulturalnog dijaloga i dijeljenja radosti i nade”.

Većina komičara i humorista predviđenih za sudjelovanje – njih 67 – su iz Italije, šest ih je iz južnoameričkih zemalja Argentine, Brazila i Kolumbije, a 22 iz europskih zemalja osim Italije. Sudjelovat će i dvoje komičara iz Meksika — Florinda Meza García i Chumel Torres. Jedina zastupljena azijska država je Istočni Timor.

Otac isusovac James Martin također bi trebao prisustvovati. Martin je bivši kapelan “The Colbert Reporta” i čini se da je jedini član svećenstva naveden među sudionicima susreta 14. lipnja.

Audijencija, koja će se održati u Apostolskoj palači, događa se gotovo točno godinu dana nakon što se papa Franjo obratio skupini od otprilike 200 istaknutih umjetnika u Sikstinskoj kapeli – događaj koji također organizira Dikasterij za kulturu i obrazovanje.

Sastanak 2023. posebno je uključivao ličnosti poput američkog filmskog redatelja Abela Ferrare i američkog fotografa Andresa Serrana, tvorca kontroverzne slike “Pisani Krist” iz 1987. godine, fotografije plastičnog raspela uronjenog u urin.

Papa pozdravlja talijanskog glumca Roberta Benignija nakon završne procesije za Svjetski dan djeteta na Trgu svetog Petra u Vatikanu u nedjelju, 26. svibnja 2024. Glumac je izašao na pozornicu za živahan i nadahnut monolog koji je kombinirao dobar humor s pozivom na djeca čitati i sanjati.  Zasluge: Daniel Ibañez/CNA
Papa pozdravlja talijanskog glumca Roberta Benignija nakon završne procesije za Svjetski dan djeteta na Trgu svetog Petra u Vatikanu u nedjelju, 26. svibnja 2024. Glumac je izašao na pozornicu za živahan i nadahnut monolog koji je kombinirao dobar humor s pozivom na djeca čitati i sanjati. Zasluge: Daniel Ibañez/CNA

Papa Franjo prethodno se susreo s glumicom i voditeljicom dnevne talk-show emisije Whoopi Goldberg u listopadu 2023.

Još jedan značajan sudionik je rimski ulični umjetnik Mauro Pallotta, koji se zove “Maupal”, a poznat je po svom prikazu pape Franje kao superčovjeka iz 2014., “Super papa”.

Vatikan je u najavi papinskog susreta s komičarima istaknuo riječi pape Franje u intervjuu talijanskom katoličkom televizijskom kanalu TV2000 iz 2016. godine.

Tom prilikom god. rekao je papa: “Smisao za humor je milost koju molim svaki dan, i molim onu ​​prekrasnu molitvu sv. Thomasa Morea: ‘Daj mi, Gospodine, smisla za humor,’ da se znam nasmijati šali… prelijepa je ta molitva, zar ne? Zato što vas smisao za humor podiže, tjera vas da vidite prolaznost života i stvari prihvatite s duhom iskupljene duše. To je ljudski stav, ali je najbliži Božjoj milosti.”

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Djeca i mladi igrat će središnju ulogu u posjetu pape Franje Papui Novoj Gvineji

Katoličke vijesti

Zašto će Tom Brady i Garth Brooks biti u Vatikanu ovaj vikend

Katoličke vijesti

Francuski sud osudio kardinala Ouelleta, vjersku zajednicu na novčane kazne nakon protjerivanja časne sestre

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti