Papa franjevačkom časopisu: Gradite mostove mira u svijetu rata
Papa

Papa franjevačkom časopisu: Gradite mostove mira u svijetu rata

Papa Franjo daje intervju mjesečnom časopisu franjevaca svetog samostana u Asizu i poziva ih da budu “apostoli pomirenja i oprosta” u svijetu opustošenom upozorenjima

Autor: Francesca Merlo

“Toliko je okrutnosti, zato molim za mostove mira!” kaže papa Franjo u intervjuu danom mjesečniku San Francesco Patrono d’Italia (Sveti Franjo zaštitnik Italije), izdana od strane braće svetog samostana u Asizu.

Papa je u siječanjskom broju još jednom pozvao da budemo oruđe mira gradeći mostove i pružajući ruke braći i sestrama u potrebi. Otkako je završio Drugi svjetski rat, primijetio je Papa, svijet nije prestao ratovati posvuda: Palestinu i Ukrajinu dobro vidimo jer su nam blizu. Sveti je Otac također dodao da su vremena u kojima živimo delikatna i da ima mnogo ljudi u zatvoru zbog političkih razloga. Kad smo suočeni s takvom okrutnošću, papa Franjo naglašava da su nam potrebni mostovi. “Gradite mostove”, naglasio je.

Razgovor je održan 29. prosinca, nakon što je primio u audijenciju generalnog ministra Manje braće konventualaca, fra Carlosa Trovarellija; kustos svetog samostana fra Marko Moroni; i ravnatelj Ureda za komunikacije svetog samostana fra Giulio Cesareo, OFMConv. Papu Franju upitali su tko je za njega sveti Franjo, na što je on odgovorio da je on “poseban svetac, koji je na poseban način nasljedovao Krista”. On je svetac poniznosti i dobrote, objasnio je Papa; strpljiv je i ne traži ništa ni od koga, dok se svima nudi u potpunosti. To je, objasnio je Papa, način na koji je sveti Franjo odlučio nasljedovati Gospodina, i činio je to do kraja.

Na kraju je Sveti Otac istaknuo dar koji Duh Sveti želi dati Crkvi preko franjevaca: dobrotu. Papa Franjo objasnio je da dobrota znači svjedočenje i praštanje. “Franjevac mora biti vrlo gostoljubiv u sakramentu pomirenja, sve opraštajući”, istaknuo je Papa, istaknuvši da se “Gospodin ne umara praštati” te da je “Franjo imao veliko srce i ni on se nije umorio opraštati” . Ono što očekuje od franjevaca, zaključio je Papa, “jest da budu apostoli pomirenja i praštanja”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa traži “zajedništvo u legitimnoj različitosti” s Grčkom Crkvom

Katoličke vijesti

Papa proglasio jubilej: ‘Neka nada ispuni naše dane!’ – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Papa: Molite za ljude koji pate od strahota rata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti