Papa: Komisija za Latinsku Ameriku mora poticati pomirenje, bratstvo – Vatican News
Papa

Papa: Komisija za Latinsku Ameriku mora poticati pomirenje, bratstvo – Vatican News

Papa Franjo poziva Papinsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku da podupre mjesne Crkve i Svetu Stolicu u njihovoj misiji izgradnje mostova pomirenja, uključenosti i bratstva.

Autor: Devin Watkins

Dok je Papinsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku održalo svoju plenarnu skupštinu, papa Franjo se u četvrtak susreo sa sudionicima u Vatikanu za papinsku audijenciju.

Plenarno zasjedanje usmjereno je na istraživanje načina na koji Komisija može podržati latinskoameričke biskupske konferencije i dikasterije Svete Stolice u njihovoj misiji evangelizacije društva u regiji.

Papa je u svom obraćanju priznao da je ovaj fokus usko povezan sa sinodalnom reformom koju Crkva trenutno provodi.

Podsjetio je na opis reforme tadašnjeg kardinala Ratzingera koji je govorio u Madridu 1995. godine.

“Reforma”, rekao je, “uvijek je ablacija: uklanjanje, tako da plemeniti oblik, lice Zaručnice, a s njim i Zaručnika, živoga Gospodina, mogu postati vidljivi. Takav ablacijatakva ‘negativna teologija,’ predstavlja put do vrlo pozitivnog cilja.”

Ohrabrenje Crkve u Latinskoj Americi

Papa Franjo primijetio je da Apostolska konstitucija Praedicate evangelium o reformi Rimske kurije nastojao je Latinoameričku komisiju pretvoriti u službu koja donosi papinu pastoralnu skrb i naklonost Crkvi u regiji.

Povjerenstvo je, dodao je, pozvano promicati „nužnu preobrazbu koja nam je svima potrebna, to jest diskretno, razborito i djelotvorno pomoći nam živjeti sinodalnost – dinamičnu dimenziju zajedništva – da hodamo zajedno potaknuti Duhom Gospodnjim. u Latinskoj Americi.”

Naglasio je riječi “diskrecija, razboritost i učinkovitost”, rekavši da Povjerenstvo nije zamišljeno da zamijeni bilo koji dio života Crkve u Latinskoj Americi.

“Pozvana je ohrabriti ih sve”, rekao je, “jednostavnošću i dubinom onih koji više vjeruju misionarskom slanju i služenju nego pukom aktivizmu.”

Primjer Juana Diega

Papa je ukazao na primjer svetog Juana Diega, koji je primio ukazanje Gospe Guadalupske u današnjem Mexico Cityju.

Blažena Djevica Marija izabrala ga je, rekao je papa Franjo, ne zbog njegove učenosti ili društvenog statusa, već zbog njegove svijesti o svojoj ovisnosti o Bogu u svemu.

Marijansko ukazanje i uloga Juana Diega u njemu pokazuju Crkvi u Latinskoj Americi jednostavnost, zajedništvo i sinodalnu dubinu suradnje između laika i hijerarhije.

“Vjernici laici naviještaju radosnu vijest, temeljno vjerujući u crkvenu i nadnaravnu dimenziju svoga poslanja, a ne toliko u vlastite snage”, rekao je papa Franjo. „To isto povjerenje također omogućuje laicima da bez komplikacija prihvate odgovornost koju biskup ima unutar zajednice.

Drugim riječima, rekao je, “unutarnja sinodalnost donosi plodove bratstva izvana”.

Gradeći mostove bratstva

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje Papinskom povjerenstvu za Latinsku Ameriku pozivom da „nadahne, motivira i provocira slobodu” mjesnih Crkava da razluče svoj jedinstveni put evangelizacije, dok promiču zajedništvo s općom Crkvom.

“Komisija mora graditi mostove pomirenja, uključenosti i bratstva”, rekao je Papa, “mostove koji omogućuju ljudima da ‘putuju zajedno’, da to ne bude puki retorički izraz, već autentično pastoralno iskustvo.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa veleposlanicima: Uvijek nastojte biti mirotvorci

Katoličke vijesti

Papa sjemeništarcima: Držite se Krista i služite njegovu narodu

Katoličke vijesti

Papa budistima: ‘Radimo zajedno za inkluzivniji svijet’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti