Papa: Crkva treba svece s neobuzdanom željom da propovijedaju Evanđelje
Papa

Papa: Crkva treba svece s neobuzdanom željom da propovijedaju Evanđelje

Papa Franjo susreo se s članovima talijanske sodalnosti “Nositelji sv. Ruže” i potaknuo kršćane da ustanu s kauča i rade na širenju Kristova evanđelja.

Autor: Devin Watkins

„Sveci su nam potrebni i danas: ljudi koji ne borave u papučama na sofi, nego koji, goreći nekontroliranom željom da žive i naviještaju Evanđelje, strastveno postaju zarazni u svetosti.“

Papa Franjo uputio je taj poziv u četvrtak dok je imao audijenciju s “Nositeljima sv.

Sa sjedištem u središnjem talijanskom gradu Viterbu, talijanska sodalnost posvećena sv. Ruži iz Viterba osnovana je 1978., ali ima mnogo stariju baštinu.

U svojim pripremljenim primjedbama, Papa je rekao da se sodalnost oslanja na duhovnu baštinu svete Ruže, čije je tijelo preneseno u ono što je sada Svetište svete Ruže 1258. godine, po nalogu pape Aleksandra IV.

“Korijeni vaše povijesti vraćaju nas u dane kada je svetica živjela u Viterbu, gdje je doživjela mistično iskustvo koje ju je učinilo promicateljicom pobožnosti i kršćanske vitalnosti za cijeli grad”, istaknuo je.

Svetac ‘pobuđen Duhom Svetim’

Osvrćući se na njezin život, papa Franjo je rekao kako se sveta Ruža (1233.-1251.) vrlo mlada posvetila životu u apsolutnom siromaštvu i predanosti milosrđu.

Povukla je mnoge stanovnike Viterba, tada dijela Papinske države, na veću ljubav prema Isusu, čak je i podnijela progonstvo zajedno sa svojom obitelji zbog svog propovijedanja zbog čega su se lokalne vlasti osjećale “neugodno”, rekao je Papa.

Mogli bismo reći da je bila ‘uzrujana svetica’, koja je bila toliko potaknuta Duhom Svetim da njezino unutarnje iskustvo nije moglo ostati skriveno, nego se širilo poput svjetla svjetiljke koja obasjava cijelu kuću”, rekao je.

Papa je podržao njezin primjer kao poziv kršćanima našeg vremena.

Ujedinjeni u solidarnosti

Papa Franjo zatim se okrenuo sodalnosti “Nosatelji sv. Ruže” i njihovoj tradiciji nošenja u procesiji “stroja” visokog oko 30 metara na vrhu s likom svetice.

“To je spektakularan znak koji katalizira cijeli grad oko sebe i privlači mnoštvo hodočasnika i posjetitelja iz cijeloga svijeta”, rekao je.

Od 2013. UNESCO, kulturno tijelo UN-a, priznao je stroj sv. Ruže kao “nematerijalnu baštinu čovječanstva”.

Papa je istaknuo da zadaća sodalnosti da nosi sliku sv. Ruže nadilazi puku kulturnu zanimljivost.

„Ovo je, dakle, najvažnije: obznanjivati ​​evanđelje po svetoj Ruži; i da to učinimo zajedno, ujedinjeni i solidarni, živeći njegove vrijednosti s ‘vjerom, snagom i voljom’, ‘poštovanjem i poniznošću’”, rekao je.

Obrada zajedno u životu

Na kraju je papa Franjo podsjetio da su redovničke procesije veliki pothvati koji se ne mogu ostvariti sami, kao ni naši životi.

Potaknuo je sodalnost “Nositelji sv. Ruže” da održe tradiciju i duhovnu baštinu sv. Ruže iz Viterba.

“Hvala vam za ono što činite,” rekao je, “i za mnoge pomoći, kulturne i moralne aktivnosti koje na opipljiv način provodite u životima ljudi, osobito onih najpotrebitijih.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa poziva redovnike da budu dar ‘Bogu’ i ‘od Boga’

Katoličke vijesti

Papa anglikanskim biskupima: Potreban ‘strpljivi dijalog’ o papinskom primatu

Katoličke vijesti

Papa u Areni mira u Veroni: Budućnost u našim rukama, ne samo vođa – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti