Papa budističkim monasima iz Tajlanda: Radimo svi zajedno za inkluzivniji svijet
Biskupska konferencija

Papa budističkim monasima iz Tajlanda: Radimo svi zajedno za inkluzivniji svijet

Papa Franjo je, u ponedjeljak 27. svibnja 2024. godine, primio u audijenciju izaslanstvo budističkih monaha iz Tajlanda te ponovno istaknuo da se u ovom vremenu toliko ranjenom ratovima i nasiljem možemo samo zajedno spasiti, jer smo međusobno povezani i ovisni jedni o drugima. Potaknuo je građansko društvo, pripadnike drugih religija, vlade, međunarodne organizacije, akademske i znanstvene zajednice i sve druge zainteresirane strane da promiču prijateljstvo koje podupire mir i bratstvo, piše Vatican News.

U svom je pozdravu papa Franjo istaknuo da se sjeća putovanja u njihovu zemlju u studenom 2019. godine te gostoprimstva koje su mu tom prigodom iskazali. Izrazio je svoje oduševljenje izvješćem sa Sedmoga budističko-kršćanskog kolokvija koji je u studenom prošle godine u Tajlandu okupio više od 150 sudionika iz različitih dijelova Azije kako bi zajednički razmišljali o temi “Karuna i Agape u dijalogu za ozdravljenje ranjenoga čovječanstva i zemlje.”

Tijekom spomenutog kolokvija, istaknuo je Papa, bile su spomenute tri ključne stvari na koje je želio još jednom podsjetiti. Prvo, izjavili ste da se “nitko ne spašava sam; možemo biti spašeni samo zajedno, jer smo svi međusobno povezani i ovisni.” U svjetlu te istine, pozvao ih je da rade zajedno sa svima – civilnim društvom, pripadnicima drugih religija, vladama, međunarodnim organizacijama, akademskim i znanstvenim zajednicama i svima drugima zainteresiranima za promicanje prijateljstva koje čuva mir i bratstvo i gradi inkluzivniji svijet.

Drugo, rekao je Papa, bila je spomenuta važnost poučavanja svih, a posebno mladih i djece, odnosima prožetih brigom i pažnjom prema drugima i okolišu. Na kraju ste izjavili: “Vjerujemo da molitva i meditacija mogu stubokom promijeniti stvari pročišćujući naša srca i umove, donoseći plodove ljubaznosti, milosrđa i oprosta tamo gdje vladaju mržnja i osveta, stvarajući duh poštovanja i brige za druge i za Zemlju.”

Na kraju je Papa monasima zahvalio na lijepoj gesti dolaska u Vatikan i potaknuo ih da i dalje njeguju dijalog i suradnju, posebice s Katoličkom Crkvom u Tajlandu, u duhu trajnoga prijateljstva. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papin apel na općoj audijenciji

Katoličke vijesti

Redoviti susret vojnih kapelana na Palama

Katoličke vijesti

Preminula s. Anđelka Biško, Školska sestra franjevka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti