Papa: Ako se bol usadi u srce otrovna je; ne smijemo izgubiti sposobnost za igru
Biskupska konferencija

Papa: Ako se bol usadi u srce otrovna je; ne smijemo izgubiti sposobnost za igru

Završni dan Međunarodnoga susreta o smislu u organizaciji pokreta Scholas Occurrentes i CAF – Banke za razvoj Latinske Amerike i Kariba održao se jučer, 23. svibnja 2024. u poslijepodnevnim satima, u prisutnosti pape Franje u Novoj sinodskoj dvorani u Vatikanu. Na susretu se okupilo nekoliko rektora važnih svjetskih sveučilišta, ličnosti iz kulture, politike i tehnologije, mladi utjecajni u svojim zajednicama i umjetnici. Svrha je susreta bila tražiti konkretna rješenja za izazove ‘Sveučilišta smisla’, čije je upravljanje Papa povjerio Međunarodnom obrazovnom pokretu Scholas Occurrentes.

Kada se bol otvori za pomoć drugima, plodonosna je

Tehnologija, okoliš i mentalno zdravlje bile su teme o kojima su tijekom tri dana razgovarali sudionici susreta, koji su, u atmosferi velike familijarnosti i radosti, iznijeli Papi svoje zaključke.

Kada se bol otvori za pomoć drugima, plodonosna je – rekao je Papa odgovarajući na pitanje jedne djevojke kako nastaviti živjeti ljubav unatoč pretrpljenoj patnji. Opasnost je da vas bol zatvori – objasnio je te dodao – trebamo uvijek imati svoje srce otvoreno. Potaknuo je pritom na odgoj u nadi jer – kako je rekao – kada se bol usadi u srce otrovna je.

Na pitanje jednoga mladića koliko je važna umjetnost, rimski je biskup istaknuo da umjetnost otvara obzor. Umjetnost oslobađa, projicira te do dna, potiče te da hodaš – napomenuo je te odrecitirao dio jedne Borgesove pjesme, prisjećajući se također djetinjstva kad je zajedno s braćom mnogo vremena kod provodio bake, ili kad im je otac čitao knjigu Cuore (Srce) Edmunda De Amicisa.

Ne smijemo izgubiti sposobnost za igranje

Potom je kolumbijski reper Tostao izveo jedno od svojih djela, a kada je potaknuo prisutne da plješću u ritmu, i papa Franjo je to prihvatio. Jer ključ svega je sposobnost za igranje. Prava sposobnost igranja je kreativna – istaknuo je, i to nakon svjedočanstva jedne mlade žene s invaliditetom koja potiče na promicanje inkluzije u svakoj sredini. Ispripovijedala je da je s dvanaest godina bila žrtva bullyinga i da je šest mjeseci bila izvan svega, sve dok joj udruga Teresiana nije dala novi poticaj i povjerenje, te je ustanovila zakladu i Papi predala načela na kojima se ona temelji.

Zdravo obrazovanje integrira um, ruke i srce

Taj kontekst u središte obrazovanja stavlja ljudsku osobu u njezinoj jedinstvenosti. Promiče kulturu susreta u perspektivi koju želi argentinski papa; upravo je tamo, naime, rođena ideja o osnivanju pokreta te vrste, pokušavajući vratiti transcendentno u suvremenu kulturu. ‘Sveučilište smisla’ ne smije izgubiti odnos između izražavanja ruku, srca i glave – ponovno je istaknuo papa Franjo, kojemu je jako stalo do te integrirane dimenzije osobe. Na kraju susreta Papa je uzeo u ruke krpenu loptu, simbol siromašne igre te se prisjetio kada se s takvom igrao kao dječak. Potaknuo je sve da otkriju mistiku koja može postojati u toj krpenoj lopti. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Križevcima počeo susret grkokatoličkih biskupa Srednje Europe

Katoličke vijesti

Caritasu Zagrebačke nadbiskupije dodijeljeno priznanje za doprinos u organizaciji „Konvoja ljubavi i mira“

Katoličke vijesti

U okviru projekta „Your Job“ Caritasa BiH odobren grant sredstava za kompaniju iz Kiseljaka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti