Otvorene prijave za Mediteranske teološke susrete – Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Otvorene prijave za Mediteranske teološke susrete – Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu – Riječka nadbiskupija

Riječka nadbiskupija, od 14. do 20. srpnja 2024., po treći put organizira program za studente teologije pod nazivom Mediteranski teološki susreti.

Tema ovogodišnjeg programa je “Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu“. Suživot kršćanstva i islama na Mediteranu bio je i ostaje trajni izazov. Danas je taj izazov dodatno potenciran globalizacijom, migracijama, demografskom situacijom i populističkim politikama. Ovogodišnji će Mediteranski teološki susreti analizirati mogućnosti plodnonosnog odnosa kršćanstva i islama te promišljati međureligijski dijalog kao vještinu koja se pokazuje ključnim alatom za budućnost.

Kako bi ova škola u svojim teološkim promišljanjima bila dodatno obogaćena i ekumenski i međureligijski otvorena, među predavače su uz katoličke uključeni pravoslavni, protestantski i islamski teolozi. Isto tako na ovaj se program mogu prijaviti studentice i studenti 3., 4. i 5. godine studija i apsolventi katoličkih, protestantskih, pravoslavnih i islamskih teoloških fakulteta te studenti poslijediplomskog studija iz teologije.

Svim studenticama i studentima osigurani su besplatan smještaj (Pastoralni dom Lovran) i hrana. Za prijavu je potrebno do 25. lipnja 2024. ispuniti obrazac koji se nalazi na poveznici: https://bit.ly/3WZeUsF. Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata.

Na ovom programu sudjelovat će ukupno petero predavača:

Tomislav Kovač je profesor fundamentalne teologije i pročelnik Katedre fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Područja njegova zanimanja i znanstvenog istraživanja su odnos kršćanstva i drugih religija te međureligijski, osobito kršćansko-muslimanski dijalog. Autor je knjige O međureligijskom dijalogu iz katoličke perspektive. Uvid u osnovne pojmove i naučavanje Crkve (2023.)

Ulrich Schmiedel je profesor globalnog kršćanstva na Sveučilištu Lund u Švedskoj. Specijalizirao je javnu i političku teologiju te ga zanima uloga religija u javnom prostoru, njihov potencijal za izazove s kojima se suočavaju suvremena društva kao i značaj religijske raznolikosti za migrantska i postmigrantska društva, Autor je knjige Terror and Theologie: Der religionstheoretische Diskurs der 9/11-Dekade (2021.).

Angeliki Ziaka je profesorica studija religije i znanstvena voditeljica Povjerenstva dodiplomskog programa islamskih studija na Teološkom fakultetu Aristotelovog sveučilišta u Solunu. Glavna područja njezinog interesa su međureligijski dijalog, posebice odnos između kršćanstva i islama. Autorica je knjiga: Interreligious Dialogues: The Encounter of Christianity with Islam (2016.) te Intercultural Religious Education and Islamic Studies. Challenges and Perspectives in Greece, Europe, USA (2016.).

Zilka Spahić-Šiljak je profesorica rodnih studija. Akademska je direktorica Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC) Sveučilišta u Sarajevu, direktorica je TPO Fondacije Sarajevo i FER škole. Bavi se temama roda, religije, ljudskih prava, politike i izgradnje mira. Autorica je i urednica niza knjiga, među kojima je i knjiga Žene, religije i politika. Analiza utjecaja interpretativnog religijskog naslijeđa judaizma, kršćanstva i islama na angažman žene u javnom životu i politici u BiH (2007.).

Benjamin Idriz je imam Islamske zajednice Penzberg u Njemačkoj. Doktorirao je islamsku teologiju, predsjeda “Münchenskim forumom za islam” (MFI) i član je “Vijeća vjera” u Münchenu. Bavi se relevantnim pitanjima suvremenog islama te je autor i urednik niza knjiga među kojima su: Islam mit europäischem Gesicht (2010.), Willkommen in Deutschland! – Wegweisung für muslimische Migranten zu einem gelingenden Miteinander in Deutschland (2016.), Der Koran und die Frauen – Ein Imam vergessene Seiten des Islam (2019.) i Wie verstehen Sie den Koran, Herr Imam – Ein Islamverständnis im hier und heute (2021.) .

Sve zainteresirane studente, apsolvente i doktorande teologije nadbiskup Mate Uzinić poziva da pošalju svoju prijavu putem gore navedenog linka i od 14. do 20. srpnja sudjeluju na trećim Mediteranskim teološkim susretima u Riječkoj nadbiskupiji.

Objavljeno: 4. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održano završno županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Angažman mladih za radost više stotina djece – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Održan 20. Riječki planinarski križni put – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti