Otvorena Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery”
Šibenska biskupija

Otvorena Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery”

29. lipnja 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
4 Views

Treća međunarodna Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery“ otvorena je u četvrtak, 27. lipnja 2024. na tvrđavi Barone u Šibeniku.

Organizator ljetne škole je Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s Nanovic Institutom Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajinskim katoličkim sveučilištem i Partnerstvom katoličkih sveučilišta (Catholic Universities Partnership), a održava se od 27. lipnja do 7. srpnja 2024.

Ljetna škola će okupiti 40 studenata i sedam predavača sa šest europskih i američkih sveučilišta, uz studente i nastavnike s HKS-a.

Na službenom otvorenju okupljene je u ime organizatora pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. U govoru je rektor Tanjić zahvalio suorganizatorima koji su omogućili održavanje Ljetne škole, šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću i sestri Mandici Starčević, ravnateljici Katoličke osnovne škole u Šibeniku, na gostoprimstvu, podršci i otvorenosti u organizaciji Ljetne škole. Obraćajući se studentima, rektor Tanjić im je poželio dobrodošlicu uz želje za dobrim radom te nadom u formiranje snažnih odnosa, prijateljstava i partnerstava koja će se nastaviti i nakon završetka Ljetne škole.

Uime Instituta Nanovic govorila je dr. sc Morgan Munsen, izrazivši zahvalnost na prilici za priključenje tom vrijednom projektu, a u ime Ukrajinskog katoličkog sveučilišta riječ zahvale i dobrodošlice uputila je dr. sc. Myroslava Chekh, dok je riječ dobrodošlice u ime Križevačke eparhije uputio svećenik Miroslav Barničko.

Polaznicima škole, predavačima i gostima se u ime Šibensko-kninske županije na otvorenju obratio župan dr. sc. Marko Jelić, poželjevši im ugodan boravak u Šibeniku te istaknuvši solidarnost, razumijevanje i suosjećanje koju on kao žitelj Šibenika, grada koji je kroz povijest često bio u ratovima i napadima, dijeli s Ukrajincima te je izrazio nadu u brzo razrješenje i povratak mira.

Okupljene je pozdravio i dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljubo Runjić, koji se osvrnuo na suradnju Šibenika i Veleučilišta s ukrajinskim sveučilištima te je svima zaželio dobar rad i ugodan boravak u Šibeniku i Hrvatskoj.

Pozdravne govore studentima, predavačima i gostima na otvorenju uputili su, u pisanom obliku, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua te zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Dražen Kutleša.

Nadbiskup Kutleša okupljenima je poručio: „Hrvatska je primjer zemlje kojoj su skorašnja ratna zbivanja nanijela generacijske štete. U višegodišnjem ratu, njezini su stanovnici bili primorani koristiti oružje u samoobrani. No, uz brojne posljedice s kojima se obitelji suočavaju i danas, trideset godina nakon završetka rata, Hrvatska se i dalje koristi najsnažnijim oružjem za mir – molitvom. Stručnjaci na različitim poljima svjesni su da veliku ulogu u obnovi ranjenog čovječanstva ima najbolji liječnik ljudskih duša – Isus Krist. (…) Dragi sudionici ljetne škole, dio vas, nažalost, prolazi kroz iskustvo rata. Stoga ste svjesni da je mir veliki Božji dar i koliko ga je važno čuvati. Neka vam ova ljetna škola pomogne usvojiti naglaske koje ona nudi, te da na putu vježbanja otpornosti i oporavka od rata budete poticaj i drugima u svojoj okolini, kako bi i oni postali graditelji mira“.

„Lijepo je vidjeti zajedništvo mladih studenata različitih nacija i kultura ujedinjenih u nastojanju izgradnje boljeg svijeta. Vaša konferencija želi demonstrirati kako kultura zajedništva i upoznavanja može zamijeniti kulturu sukoba. U svojem nastojanju vi ne želite ukloniti razlike koje postoje i moraju biti prisutne, već se želite međusobno upoznati kako bi obogatili svoje iskustvo različitim perspektivama. Nažalost, kako nas papa Franjo upozorava, “kultura odbacivanja” se širi te ljudski život, osoba, više nije primarna vrednota koja se treba štititi i poštivati ako su siromašni ili oštećeni, ako nisu korisni – poput nerođene djece – ili ako više nisu korisni – poput starijih. Baš zato, papa nas poziva da se ozbiljno zauzmemo za poštovanje i brigu za sve što je stvoreno, da posvetimo pozornost svakoj osobi, da se borimo protiv kulture odbacivanja“, zaključio je mons. Lingua.

Program je moderirao voditelj Ljetne škole i asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Luka Poslon.

Pogledajte jošProslava blagdana svetog Ante u samostanu i crkvi svetog Frane.

U samostanu i crkvi svetog Frane u Šibeniku u četvrtak 13. lipnja proslavljen je blagdan …Blagdan svetog Ante svečano je proslavljen u Kninu.

Blagdan svetog Ante zaštitnika grada Knina i kninske župne zajednice proslavljen je u četvrtak 13. …Muški pjevački zbor „Splitski liječnici pjevači“ održao koncert u katedrali svetog Jakova

U subotu 8. lipnja u katedrali svetog jakova održan je koncert Muškog pjevačkog zbora „Splitski …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Katoličke vijesti

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Katoličke vijesti

Misa večera Gospodnje u katedrali svetog Jakova.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti