Odvjetnik Annunciation Housea kaže da tužba Teksasa napada vjersku slobodu katolika
Svijet

Odvjetnik Annunciation Housea kaže da tužba Teksasa napada vjersku slobodu katolika

Odvjetnik koji zastupa Annunciation House u El Pasu u Teksasu, katoličku neprofitnu organizaciju koja služi migrantima, rekao je novinarima ubrzo nakon saslušanja u slučaju 17. lipnja da je pokušaj državnog odvjetnika Teksasa Kena Paxtona da zatvori to ministarstvo “napad na vjersku slobodu”.

Tijekom saslušanja, odvjetnici Paxtonovog ureda su naveli da Annunciation House vodi “kuće za skrovište”, omogućava ilegalne prelaske granice, skriva “ilegalno prisutne strance od snaga reda” i da nije predao dokumente u svojoj istrazi.

Odvjetnici Annunciation Housea zanijekali su nedjelo ili nezakonito ponašanje i rekli da se Paxtonov ured nije pridržavao odgovarajućih pravnih procesa za traženje dokumenata od njih. Annunciation House je zatražio od suca Francisca Domingueza iz 205. okružnog suda da spriječi nastojanje državnog odvjetnika da zatvori njihovo ministarstvo. Dominguez je rekao da očekuje da će donijeti odluku u roku od dva tjedna.

“Vjerujemo da se radi o napadu na vjerske slobode”, rekao je Jerome Wesevich, odvjetnik Texas RioGrande Legal Aid, koji zastupa Annunciation House, na konferenciji za novinare nakon saslušanja. Wesevich je rekao da se ponekad kontroverzni slučajevi vjerskih sloboda usredotočuju na “periferna pitanja” ili kršenja malog opsega, ali u slučaju Annunciation House, “ono o čemu govorimo je temeljno Isusovo učenje: Volite jedni druge. Bez iznimaka. “

Wesevich je dodao: “Ako to ne dobije zaštitu… što hoće? Ovo je razočaravajući napad na vjerske slobode u Teksasu, točka.”

Paxtonov pokušaj da zatvori Annunciation House, rekao je Wesevich, je “očit napad na prakticiranje Annunciation House katoličke vjere i njezinu zapovijed, ‘Jednostavno volite jedni druge’.”

U tužbi Paxton pokušava “iskoristiti moć koju nema” tvrdeći da može zatvoriti Annunciation House zbog bilo kakvog kršenja zakona, bez dokazivanja da se takvo kršenje dogodilo, ustvrdio je Wesevich.

U sudskim podnescima, čini se da Paxtonov ured umanjuje značaj “vjerske komponente” misije Annunciation House, tvrdeći: “Umjesto toga, čini se da članovi Annunciation House prihvaćaju više boemski skup od ‘sedam zapovijedi’, uključujući zapovijedi da ‘posjećuju’ ljude kada ‘ zatvoreni’ i ‘brinuti (za njih) kada su bolesni.'”

Međutim, ti citati dolaze od svjedoka koji se čini da se pozivao na ono što Katolička crkva naziva “sedam tjelesnih djela milosrđa”, prema recenziji dokumenta koju je objavio OSV News.

Upitan o tome kako je Paxtonov ured uokvirio vjerski identitet Annunciation House-a, Wesevich je rekao: “To je šala”, citirajući papine nedavne komentare u prilog Annunciation House-u.

“Nema stvarnog spora o povezanosti Annunciation Housea s katoličkim vrijednostima i njezinim prakticiranjem katoličanstva”, rekao je, dodajući da su tvrdnje inače “smiješne”.

Wesevich je rekao da je Annunciation House “kritična karika u vrlo složenom lancu organizacija — vladinih i nevladinih — koje dopuštaju pošteno i humano postupanje s ljudima koji prelaze granicu”, te da ministarstvo pokazuje svoju predanost pravnom procesu pomažući onima služi za ispunjavanje relevantne pravne dokumentacije za traženje azila ili druge službene dokumentacije.

Paxtonov ured nije odmah odgovorio na zahtjev OSV Newsa za komentar.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 13. lipnja na proljetnom sastanku američkih biskupa, nadbiskup Timothy P. Broglio, predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, i biskup El Pasa Mark J. Seitz, predsjedatelj USCCB-a za migracije, rekli su da crkva neće podržati oduzela svoju obvezu skrbi o migrantima i izbjeglicama te da su društveni ili politički pokušaji zastrašivanja djelovanja Crkve na ovom području zabrinutost za vjersku slobodu.

“Prvenstveno, moramo odgovoriti na nalog evanđelja, a to je da stranac mora vidjeti Kristovo lice”, rekao je nadbiskup, koji je na čelu američke nadbiskupije za vojne službe, odgovarajući na pitanje OSV Newsa . “I ako je ta sloboda ograničena – mi očito želimo poštivati ​​zakon – ali ako je ta sloboda ograničena, onda da, naša je vjerska sloboda ograničena, jer ne možemo u praksi provoditi propise Evanđelja.”

Seitz je rekao da su prijetnje vjerskoj slobodi crkve da služi migrantima i izbjeglicama zabrinjavajuće, a “baš ovo pitanje” je ono na koje će biskupski Odbor za vjersku slobodu “nastaviti odgovarati”.

Seitz je ukazao na izjavu koju je u veljači izdao biskup Kevin C. Rhoades iz Fort Wayne-South Benda, Indiana, predsjednik odbora, rekavši da crkva mora imati vjersku slobodu kako bi zadovoljila osnovne potrebe migranata. Biskup je rekao da je priopćenje odbora izdano “kada su prvi put izašle vijesti o nastojanjima glavnog državnog odvjetnika da kaže da su naše operacije skrivanja nešto što je na neki način podlo, da radimo ruku pod ruku s agencijama za trgovinu ljudima i tako dalje.”

“Stoga bismo u tom nastojanju sigurno mogli vidjeti temeljni plan za ukidanje naše službe za siromašne”, rekao je Seitz. “Zato smo vrlo zabrinuti za našu sposobnost da i dalje imamo slobodu služiti im.”

Papa Franjo kritizirao je Paxtonov pokušaj da zatvori Annunciation House, nazvavši ga “ludilom” tijekom nedavnog intervjua za CBS News.

U papinom prvom intervjuu jedan na jedan s američkom televizijskom kućom, CBS-ova novinarka i voditeljica intervjua Norah O’Donnell upitala je: “Država Teksas pokušava zatvoriti katoličku dobrotvornu udrugu na granici s Meksikom koja migrantima bez dokumenata nudi humanitarnu pomoć. Što mislite o tome?”

“To je ludilo. Čisto ludilo”, odgovorio je Franjo.

Annunciation House upravlja s nekoliko skloništa u području El Pasa, pomažući migrantima i izbjeglicama s hranom, smještajem i drugom pomoći, kao i pružajući informacije o tome kako ispuniti potrebne pravne dokumente za traženje azila u SAD-u

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vjera na djelu: suosjećajna pomoć Crkve za migrante u Španjolskoj – Vatican News

Katoličke vijesti

Umro je namibijski predsjednik Hage Geingob.

Katoličke vijesti

Korizma 2024.: katolički resursi koji će vam pomoći rasti u vjeri

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti