Održana šesta po redu Manifestacija “Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.”
Biskupska konferencija

Održana šesta po redu Manifestacija “Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.”

Šesta po redu Manifestacija “Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.”, koju su ove godine organizirali Hrvatska matica iseljenika i Franjevački samostan sv. Marka Evanđelista Plehan s kulturno umjetničkim društvima iz Bosanske Posavine predvođenim HKUD “Tamburica” iz Koraća, započela je u subotu, 25. svibnja 2024. misnim slavljem u franjevačkoj crkvi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Misno slavlje predvodio je fra Anto Tomas, plehanski gvardijan. Suslavili su fra Ivan Marić, plehanski gvardijan, fra Domagoj Šimunović, svećenik u Slavonskom Brodu, preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, fra Pero Karajica voditelj Kruha sv. Ante u Sarajevu, fra Franjo Dalibor Stjepanović, župni vikar na Plehanu i župnik u Foči i mons. Pero Zeba umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo. Slavlje su pjevanjem animirale Katarina Čančar i Iva Bilušić.

Fra Anto, koji je osmu godinu gvardijan na Plehanu, na početku je mise zahvalio nazočnima među kojima su bili visoki dužnosnici – predstavnici društveno – političkih vlasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na prijateljstvu koje pokazuju, kako je rekao svojim konkretnim djelima te pomažu opstanak plehanske župe i njihovih povratnika.

“Plehanski kraj mjesto je vjere i kulture Hrvata katolika u ovom dijelu Bosanske Posavine. Opstali smo ovdje jer smo jedna velika obitelj. Moji su povratnici, a ima ih stotinu, apostoli mira i dobra. Unatoč svim nevoljama ‘minama zla’ koje su ovdje još prisutne oni zajedno s nama svećenicima čineći mir i dobro razminiravaju ‘mine zla’.

Pozvani smo činiti mir i dobro i širiti tu snagu Božju koja je prisutna u nama. Prije zadnjega rata u ovoj je župi bili 8.500 tisuća Hrvata katolika, a danas ih je tek stotinu – stotinu apostola mira i dobra – stotinu junaka. Oni potpomažu nas svoje franjevce. Nošnja koju su danas odjenuli naši Posavljaci naša je zastava, naša kulturna baština s kojom se dičimo”, rekao je uz ostalo fra Anto. Nazočne je pozvao da ih ne zaobilaze, ne zaborave, nego pomažu u svojim mogućnostima da Plehan opet bude kako je to bio prije zadnjega rata Vjersko kulturno središte Bosanske Posavine.

Dodao je kako imaju poštovanje i razumijevanje i od drugih vjerskih zajednica da tu stvaraju mir i dobro.

Drugi dio manifestacija nastavljen je kulturno umjetničkim programom u Napretkovom domu u Derventi.

Voditelji programa Anto Prankić i Nada Koturić istaknuli su na početku kako se ta manifestacija priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire, upoznavanju zajedničke tradicije, obrazovnih, gospodarskih-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata.

“Cilj je ove manifestacije pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta . Do sada je održana u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Rami i sada po prvi puta na Plehanu i Derventi”, rekao je na početku programa voditelj Pranjkić. Voditeljica Koturić najavila je potom kratki video kojim su se prisjetili pok. fra Stipe Karajice, koji je tu manifestaciju započeo, a zapažen je još od ratnih dana kada je taj kraj kao voditelj Kruha sv. Ante pomagao dovozeći humanitarnu pomoć, a poslije na mnoge načine zalagao se vratiti nadu u te ratom opustošene krajeve.

Potom je pročitano pismo koje je u nemogućnosti dolaska skupu uputio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Kao glavni domaćin skupu se obratio i svoju zahvalu svim sudionicima uputio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a u ime organizatora Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

U nastavku prigodnim su se riječima obratili neki od visokih dužnosnika društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske obećavši svoju daljnju podršku i pomoć Plehanu i njegovim povratnicima.

Na kraju manifestacije nastupili su članovi HKUD “Tamburica” koji su izveli tradicionalno posavsko kolo i nekoliko izvornih pjesama. Da vole svoju tradiciju i običaje pokazali su i Dražen Ćorluka i Jurica Gogić otpjevavši dvije posavske izvorne pjesme. Kako zvuči jednoglasno posavsko pjevanje pokazao je na kraju Ante Galić Gala koji je o tome napisao nekoliko knjiga. Zajedno sa sudionicima Katarina Čančar i Iva Bilušić otpjevale su pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu”. Druženje su nastavili uz zajedničku večeru. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pet intenzivnih sati pape Franje u Veneciji

Katoličke vijesti

Seminar za svećenike do 10 godina misništva

Katoličke vijesti

Koncert duhovne glazbe u Domu sv. Ante na Humcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti