Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH
Biskupska konferencija

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH

Konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 21. lipnja 2024. u prostorijama BK BiH u Sarajevu.

Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik ovog tijela i predsjednik BK BiH, a sudjelovalo je osmero članova Povjerenstva među kojima provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić u ime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH.

Upućujući pozdrav svima, nadbiskup Vukšić je zahvalio za dolazak na sjednicu, a osobito za otvorenost da budu članovi ovog Povjerenstva. Pojasnio je i razloge zbog kojih ovo tijelo čine osobe različitih struka. Podsjetivši na iskustvo obavljanja službe sudskog vikara, istaknuo je potrebu i važnost suradnje stručnih laika bez kojih bi mu bilo gotovo nemoguće dobro obaviti spomenuto poslanje. U tom duhu izrazio je radost da su i u ovom tijelu članovi i članice u većini stručni vjernici laici iz različitih područja važnih za dobro obavljanje zadaća ovog Povjerenstva. Spomenuo je i da su biskupi Biskupske konferencije BiH, tijekom svoga pohoda ad limina u svibnju 2024. godine u Rimu, posjetili i sjedište Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te tamo dobili potrebne smjernice.

Nakon što se svaki član Povjerenstva ukratko predstavio, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije i predsjednik Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH fra Šimo Ivelj je govorio o zadaćama Povjerenstva kao tijela koje, prema Pravilniku, omogućuje i provodi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime BK BiH te djeluje kao kvalificirana podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života na području mjerodavnosti BK BiH, kao i udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama te crkvenim pokretima i stvarnostima na njezinu području. Pojasnio je, u duhu spomenutog Pravilnika, da je njihova zadaća, u suradnji s drugim tijelima BK BiH, savjetovati i podržavati promicanje zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, promicati i pratiti djelatnost Metropolijskog ureda, proučavati i predlagati sadržaje koji podižu razinu svijesti, znanja i odgovornosti o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba, zatim programe obrazovanja o mjerama i učinkovitim oblicima i zaštite maloljetnika i ranjivih osoba te pružati informacije, praktične upute i mjere za postupanje i predlagati prikladne oblike preventivnih mjera u svrhu pomoći roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, kao i pastoralnim djelatnicima, klericima ili laicima, kako bi mogli raspoznati znakove zlostavljanja i primijeniti odgovarajuće mjere zaštite. Spomenuo je i crkvene dokumente u vezi s tim koji su objavljeni na mrežnoj stranici BK BiH i biskupijskim mrežnim stranicama.

Vijećnici su iznijeli svoje prijedloge i razmišljanja u vezi s radom ovog Povjerenstva ističući važnost odgoja na planu prevencije na svim razinama. Konstatirano je i da je do sada organiziran veći broj predavanja na svećeničkim i drugim susretima te istaknuta potreba da se na tom planu pomogne i budućim svećenicima, redovnicima i redovnicama, djelatnicima u školama, vrtićima i domovima, ali i svima koji djeluju u crkvenom ozračju kako bi dobro upoznali norme ponašanja i pomogli u odgoju onih koji će kasnije biti povjereni njihovoj duhovnoj skrbi. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana sjednica Komisije Iustitia et pax BK BiH

Katoličke vijesti

Korizmena duhovna obnova u HKM Graubünden

Katoličke vijesti

Mostar: Dan posvećenoga života | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti