Održana duhovna obnova za polaznike Škole za župne suradnike |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Održana duhovna obnova za polaznike Škole za župne suradnike |

NUŠTAR (TU) – U Župi Duha Svetoga u Nuštru 1. lipnja 2024. održana je duhovna obnova za polaznike dvogodišnje formacije za župne suradnike, buduće suradnike i animatore u katehezi djece osnovne škole i pastorala braka i obitelji. Duhovnu obnovu vodio je izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota, predstojnik Škole na temu „Služba katehete u svjetlu i sjeni Duha Svetoga“. Uz osobnu molitvu na početku, razmatranje i misno slavlje, sudionici su imali mogućnost iznositi i osobna svjedočanstva i iskustvo Duha Svetoga u njihovom životu.

Tijekom razmatranja voditelj je između ostalog istaknuo: „U svakome danu, u tišini padova i razočarenja, postoji prisutnost Duha koji životu ne dopušta klonuće i malodušje. To je jezik iskustva, svjedočanstva, očitovanja i življenja dara osobne spašenosti i oslobođenosti u Bogu i s Bogom“.

U drugom dijelu razmatranja voditelj je razlagao pismo Kongregacije za nauk vjere Iuvenescit Ecclesia, o odnosu između hijerarhijskih i karizmatskih darova za život i poslanje Crkve te osnovnim porukama dvanaestog poglavlja I. poslanice Korinćanima i govoru sv. Pavla o karizmama u Crkvi.

Treći dio razmatranja bio je posvećen naravi straha Božjeg kao dara Duha Svetoga. „Postoje dvije razine straha Božjega: strah Božji u trenucima opravdanja, to je ćudoredno opravdani motiv straha (timor simpliciter servilis, ropski strah) koji potiče na čin kajanja.  U takvom strahu čovjek se plaši samo kazne Božje kao fizičkog zla za čovjeka te posebno pakla. Bojim se grijeha radi pakla. Druga razina straha Božjega preoblikovana je u osobni čin koji cjelovito prilazi činjenju vlastitih djela spasenja  iz ljubavi prema Bogu u kojoj se Bog ljubi radi samoga Boga, i tako strah Božji postaje štovanje u ljubavi (timor filialis) tako da se Boga bojimo iz ljubavi, a ne da ga ljubimo od straha. Činimo dobro dijelu iz straha od pakla, zbog želje biti nagrađen i iz čiste ljubavi prema Bogu“- rekao je dr. Šota.

Na kraju obnove organizirano je i zajedničko druženje u dvorištu nuštarske župe gdje je domaćin bio župnik Krešimir Jukić. Marko Golub

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljena svetkovina sv. Dominika Savija na Koloniji |

Katoličke vijesti

Početak hodočasničke godine u Šumanovcima |

Katoličke vijesti

Slavlje Uskrsa u đakovačkoj prvostolnici |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti