Nema mise u Hong Kongu za 35. godišnjicu Trga Tiananmen
Svijet

Nema mise u Hong Kongu za 35. godišnjicu Trga Tiananmen

Već treću godinu zaredom, biskupija Hong Kong je izjalovila planove za obilježavanje sjećanja na masakr iz 1989. godine, a ove godine zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Za treću godinu zaredom, katolička biskupija Hong Konga morala je otkazati planove za misu bdijenja u spomen na prosvjede i masakr na trgu Tiananmen 1989., koji se lokalno naziva “incident od 4. lipnja”. Dok se godišnja okupljanja ne mogu održati, kardinal Stephen Chow, biskup Hong Konga, napisao je pismo u kojem je pozvao na oprost i potaknuo katolike diljem svijeta da mole za Crkvu u Kini.

Ove godine, 2024., obilježava se 35. godišnjica smrtonosnog sukoba između prosvjednika predvođenih studentima i kineskih vlasti. Naziva se i “probijanje”, procjenjuje se da su stotine, ako ne i tisuće, izgubile živote zbog intervencije Narodnooslobodilačke vojske.

Prema Hong Kong Free Press (HKFP)dok su posljednjih godina mnogi javni događaji u Hong Kongu otkazani zbog zdravstvenih mjera opreza u razdoblju pandemije, ovogodišnji događaji su otkazani zbog straha da će se smatrati kršenjem zakona o nacionalnoj sigurnosti koje je Peking nametnuo Hong Kongu. Posljednji put bdijenje je bilo dopušteno 2021. godine, au njemu je moglo sudjelovati samo sedam crkava.

Iz Biskupije su novinarima pojasnili:

“Budući da su radnici na prvoj liniji i neki članovi Komisije Pravda i mir Katoličke crkve zabrinuti da bi održavanje ovih događaja predstavljalo kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti, mise zadušnice za 4. lipnja neće se održati.”

Prošli tjedan, 30. svibnjakardinal Chow se osvrnuo na stalni “uznemirujući” osjećaj koji doživljava kada se sjeti Trga Tiananmen, čak 35 godina udaljenog od tog dana. Priznao je “duboku ranu u dijelovima naše psihe”, za koje je čvrsto tvrdio da ih nikada neće zaboraviti. Ipak, kardinal je pozvao na oprost:

“Moja me vjera, ipak, potiče da oprostim kome god i što god. Možda upravo kroz oprost različite strane mogu prevazići upiranje prstom i bolno razmišljanje “nikad neću oprostiti”. S oprostom koji je već dostupan, pomirenje i iscjeljenje možda imaju veće izglede da postanu stvarnost.”

Nakon kratkog razmišljanja o bezuvjetnoj Božjoj ljubavi, kardinal Chow je napisao molitvu u kojoj je potaknuo sve da mu se pridruže:

“O, Gospodaru povijesti!
U molitvama sam hodao sa žrtvama i njihovim obiteljima u proteklih 35 godina;
Bez nedostatka povremenih razmišljanja i promjenjive tuge koja se ponekad čini beskrajnom.
Ipak, u isto vrijeme, čvrsto se držim svoje nade u uskrslog Gospodina koji je i sam prošao kroz smrt.
Sada dolazim pred vas u molitvi.
U vjeri i nadi povjeravam ti, Gospodine, demokratski razvoj zemlje. Ti koji si zauvijek pravedan i mudar.
Daj mi da stavim tvoj jaram i učim od tebe.
Da mogu nazreti tvoju dobrotu i poniznost, vječnu želju života.
Idući naprijed u ljubavi, podržavajući jedni druge u rješavanju naših proturječja, uživajmo u ljepoti trojstvenog zajedništva.
O Gospodine, molimo te vodi nas! Molimo hodajte s nama, narodom Kine!
Amen.”

Pročitajte pismo kardinala Stephena Chowa u cijelosti u Sunday Examineru.

Misa u Hong Kongu
Ispovjedaonica

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikanski panel slavi obljetnicu proglašenja ljudskih prava u UN-ovoj agenciji u Ženevi

Katoličke vijesti

Današnji Josipi: kada Bog trasira druge putove od zamišljenih. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Ruski katolički nadbiskup osudio je teroristički napad u Moskvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti