Obiteljske večeri – webinar |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Obiteljske večeri – webinar |

OSIJEK (TU) – U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme sedmi webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“. Predavanje pod nazivom „Poslijeporođajna tuga ili depresija: koje su razlike i što učiniti?“ održano je 20. svibnja 2024. godine, a ovoga puta okupilo se oko 15 sudionika. O temi je govorila izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. sa Sveučilišnog odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predsjednica udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje.

Predavačica je na samom početku predavanja predstavila osnovne razlike između poslijeporođajne tuge s kojom se nosi oko 50% rodilja i peripartalne depresije koja ima neke svoje specifičnosti. Sudionici su upoznati s najčešćim simptomima koji moraju biti prisutni gotovo svaki dan tijekom razdoblja od 2 tjedna, pri čemu su najviše istaknuti umor, nedostatak energije, tjeskoba i briga te problemi koncentracije. Predavačica je sudionicima predstavila učestalost, negativne posljedice koje sa sobom nosi za samu majku, razvoj djeteta i partnerski odnos te prognozu samog tijeka i oporavka. Iako učinkoviti tretmani postoje kao što su lijekovi, psihoterapija i repetitivna transkranijalna magnetska stimulacija (rTMS), postoje i brojne prepreke u traženju pomoći u obliku psihosocijalnih, strukturalnih i instrumentalnih čimbenika. Kroz predavanje, sudionici su dobili i konkretne smjernice što je moguće učiniti pri suočavanju s peripartalnom depresijom, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za trudnice i majke. Majke i trudnice tako mogu poduzeti različite tjelesne i ponašajne korake (redoviti obroci, spavanje, druženje, itd.) te određene psihološke korake (vrijeme za sebe, pohvale i nagrade, stručna pomoć) kako bi si pomogle u tim životnim situacijama.

Kroz predavanje je predstavljen i rad udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje čiji je cilj upravo zaštita i unaprjeđenje zdravlja žena i njihovih partnera te roditelja i budućih roditelja. Djelatnosti putem kojih to nastoje postići su psihoedukacija javnosti, psihološko savjetovanje žena i parova te psihoedukacija zdravstvenih radnika.

Zaključeno je kako je moguće i nužno uvesti brojna poboljšanja kako bi se povećale mogućnosti podrške i pomoći trudnicama i majkama. Potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svjesnosti, uvesti kliničke smjernice utemeljene na dokazima, uvesti preventivne programe, uvesti probir za poremećaje mentalnog zdravlja u trudnoći i nakon porođaja te učiniti tretman dostupnim i destigmatizirajućim.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 12. lipnja 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta. Ivana Stvorić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Hranić primio predsjednika udruge „Hrvatska za život“ Antu Čaljkušića |

Katoličke vijesti

„Bog govori i kada šuti“ |

Katoličke vijesti

Dr. preč. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu: “Svećenik je pozvan na posličenje Isusu Kristu” |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti