Biskupijski susret duhovnih pokreta, crkvenih društava i molitvenih zajednica: Karizma zajedništva – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Biskupijski susret duhovnih pokreta, crkvenih društava i molitvenih zajednica: Karizma zajedništva – Dubrovačka biskupija

Zajednički godišnji susret članova duhovnih pokreta, crkvenih društava i molitvenih zajednica koje djeluju na području Dubrovačke biskupije održan je na Duhovski ponedjeljak, blagdan Marije Majke Crkve, 20. svibnja u katedrali Gospe Velike i u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na susretu koji je započeo molitvom krunice u katedrali posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji i u mjesecu posvećenom Mariji, okupili su se članovi i predstavnici dvadesetak zajednica s područja cijele biskupije. Euharistijsko slavlje na kojem su aktivno sudjelovali predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović u koncelebraciji biskupijskog delegata za duhovne pokrete i crkvena društva katedralnog župnika don Marina Lučića te katedralnog vikara don Darka Kovačevića.

Podsjećajući na povijest spasenja od stvaranja čovjeka i prvog grijeha, o čemu je govorilo prvo čitanje, biskup je primijetio kako je zlo nastavilo rađati novo zlo. Nastavio je govoriti o čovjekovom traženju Boga, kao i o onome što čovjek i danas čini, a to je prebacivanje krivnje za svoja zla djela na druge ili na okolnosti. Koliko god napasnik bio lukav, a čovjek slab i nestalan, „znam i vjerujem – veća je i jača Božja sila, Božja mudrost i Božja ljubav u Kristu Isusu“, poručio je dubrovački biskup te kazao kako je Krist svojom smrću i uskrsnućem pobijedio zlo, „a ta njegova milost živi i djeluje u njegovoj Crkvi po sakramentima.“

Biskup je također protumačio evanđeoski ulomak (Iv 19,25-34) naglasivši kako su pod Isusovim križem bili oni koji ljube te potaknuo na promišljanje o tome kakav je svatko od vjernika pod križem. Govorio je također o svijesti crkvenosti i novoj evangelizaciji. Podsjetio je na riječi papa o prihvaćanju pokreta i zajednica u Crkvi te o tome da se oni trebaju podvrći rasuđivanju crkvenih vlasti kako bi se utvrdila vjerodostojnost karizmi i postojanost zajedništva.

Susret je nastavljen u dvorani Ivana Pavla II. gdje su predstavnici dvadesetak zajednica kratko predstavili svoje molitvene skupine, crkvene pokrete ili društva kojima pripadaju, a predstavljanje je koordinirao povjerenik za duhovne pokrete koji je i duhovnik molitvene zajednice Effatha don Marin Lučić. Najstarija zajednica u biskupiji je Franjevački svjetovni red (OFS) koji seže sve do 13. stoljeća i danas je organiziran po mjesnim bratstvima te djeluje u više župa i samostana u biskupiji. Najbrojnija zajednica je Neokatekumenski put s oko stotinu i pedeset članova, a najmlađa je zajednica mladih u nastanku u župi sv. Mihajla koja polagano otkriva svoj put. Svaka od dvadesetak zajednica ima svoje posebnosti koje je razlikuju od ostalih kao i naglaske u molitvi i djelovanju, a budući da većina njih kao prvu zadaću ističe molitvu rado su prihvatili biskupovu želju da u narednom periodu mole za duhovna zvanja i crkvene pokrete.

Predavanje na temu „Karizma zajedništva“ održao je Lordan Ljubenko iz Nacionalne službe zajedništva Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetomu (KKODS-a). Ljubenko je kratko predstavio nastanak i ustroj KKODS-a te istaknuo „kako je divno kao sestre i braća ovdje biti zajedno“. Potaknuo je okupljene da kroz interaktivnu igru to sami sebi posvijeste. Objasnio je, uz ostalo, razliku između snage zajedništva koje nastaje ljudskim zalaganjem i karizme zajedništva koja je Božji dar te na primjerima iz svoga života u zajednici govorio o izgradnji međusobnog povjerenja u daru zajedništva.

Susret je završen druženjem i tratamentom u predvorju dvorane Ivana Pavla II.

Angelina Tadić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poruka dubrovačkog biskupa štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Novi broj »Tebi Majko« – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Klasičari proslavili Dan škole – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti