O djeci – Kako zadržati strpljenje usred borbe jastucima
Kršćanski život

O djeci – Kako zadržati strpljenje usred borbe jastucima

“Mnogo stvari možete naučiti od svoje djece. Na primjer, koliko strpljenja imate”, rekao je Franklin P. Jones. I to je istina, piše kolumnistica Anna.

Naše strpljenje je uvijek na kušnji kada su djeca u blizini. Pogotovo kada nam pokušavaju pomoći ili pokušavaju sami nešto učiniti.

Sjećam se kako se moja mama uvijek mučila da sve troje djece (moja braća i sestre i ja) obučemo za zimsku šetnju. Izazov je staviti kape na tri glave, vezati tri šala, zakopčati tri kaputa i osigurati da djeca nose svih šest rukavica. Ovaj proces je postao teži kada su sva djeca to počela sama raditi. Trebalo je još više vremena da se svi pripreme i više strpljenja.

Putovanje

To je putovanje odrastanja dok malo dijete postaje zrela odrasla osoba. Mnogi bi roditelji željeli da se to može dogoditi brže, ali za neke stvari jednostavno treba vremena. Ne možemo to ubrzati.

U radu s djecom često težim ubrzavanju procesa. Želim da postanu racionalniji i pametniji, produktivniji i odgovorniji već sljedeći dan nakon što ih podučavam. Ali to se nikada ne događa na ovaj način.

Naše je strpljenje na kušnji kada ih pustimo da hodaju vlastitim tempom, da sami griješe, da sami biraju.

Pažnja

Jednom sam posjetila svoje prijatelje koji su imali 7 djece. Bili su sretni roditelji jer su jako voljeli djecu. Sigurno su i oni bili jako iscrpljeni, ali su ipak našli vremena da me pozovu na kavu. I dok smo mi sjedili u kuhinji, njihova su se djeca svađala jastucima. Možete zamisliti šestero djece i dvanaest jastuka (naravno, obje su ruke bile zauzete).

Osjećala sam se tako nervozno jer su se dvojica ili trojica s vremena na vrijeme udarali o jastuke i vrištali. Ali moji prijatelji nisu ni obraćali pozornost i stalno su mi govorili o novim popustima u supermarketima. Oprezno sam ih upozorila: “Vjerujem da djeca trebaju vašu pozornost”, pritom se osjećajući stvarno neugodno. “Oh, u redu je… Vole se igrati zajedno”, rekao je moj prijatelj. “I nikoga ne ubije jastuk”. Moji prijatelji su bili pravi “gurui strpljenja”.

Kvalitete

Trebamo puno strpljenja s djecom. Još je smješnije da i djecu moramo učiti strpljivosti. Štoviše, golemu ulogu igra naš vlastiti primjer. Djeca nam često služe kao veliko ogledalo za povećanje naših vlastitih mana. Smatram da mi je prilično izazovno pogledati se u ovo ogledalo. Međutim, kada sam iskrena prema sebi i priznam da moram rasti i mijenjati se, mogu nastaviti vježbati kvalitete koje mi nedostaju.

Na kraju dana nakon novog dječjeg izljeva bijesa i predavanja koje sam morala održati djetetu, zagrlim je, poljubim u glavu i shvatim da sam spremna za još jedan dan njezina rasta. Moja ljubav će me naučiti da budem strpljiv.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uplakana Marija znak je njezine majčinske ljubavi, rekao je Papa

Katoličke vijesti

Ljudi objašnjavaju ‘zašto idem na misu’

Katoličke vijesti

Slušati do boli » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti