O djeci – Kako djeca uvjeravaju roditelje?
Kršćanski život

O djeci – Kako djeca uvjeravaju roditelje?

Djeca imaju nevjerojatnu sposobnost pretvaranja svakodnevnih razgovora u pregovore s velikim ulozima. Bilo da je vrijeme za spavanje, jedenje brokule ili ograničenje vremena ispred ekrana, djeca imaju svoj jedinstveni pristup da dobiju ono što žele. Imaju nekoliko zajedničkih taktika.

Prvo, njihova molba je uporna. Poput vode koja kaplje na kamen, oni će stalno postavljati svoje zahtjeve, često u najnezgodnije vrijeme. Jednostavno “Mogu li dobiti kolačić?” može se pretvoriti u beskrajnu vatru “Mogu li dobiti kolačić? Mogu li dobiti kolačić? Mogu li dobiti kolačić?” sve dok ne otkrijete da se predajete samo da biste zaustavili. Oni razumiju da nemilosrdna baraža zahtjeva može iscrpiti čak i najpostojanijeg roditelja.

Moja mama je znala taj trik pa je u mojoj obitelji svoj djeci rečeno da ako je prvi odgovor “Ne”, odgovor se neće promijeniti bez obzira što se sljedeće dogodi. Štoviše, ako ustrajemo u “dripping on a rock”, ostat ćemo bez deserta. Međutim, mnoga djeca ignoriraju takva pravila i nastavljaju moliti kao da se radi o borbi na život i smrt.

Kompliment

Drugo, djeca koriste emocionalnu privlačnost. Djeca imaju urođenu sposobnost povlačenja za naše srce. Oni vam mogu dati dirljivi kompliment koji će vas ostaviti kao najboljeg roditelja na svijetu. “Ti si najljepša, najbolja mama ikad. Mogu li dobiti još samo jednu priču?” Ova tehnika je vrlo učinkovita u otapanju roditeljske odlučnosti, jer poziva na našu ljubav i želju da usrećimo svoju djecu.

Treće, kako rastu, koriste više logike i rasuđivanja kako bi iznijeli svoj slučaj. Može biti vrlo zabavno čuti četverogodišnjaka koji pokušavaju iznijeti dobro strukturiran argument zašto bi trebali dobiti desert prije večere. “Pa, ako sada pojedem desert, neću biti gladan za večeru, tako da štedim vrijeme i hranu!”

Sutra

Često koriste i taktiku kompromisa. Možda neće dobiti taj dodatni sat TV-a, ali će se zadovoljiti s 30 minuta i obećati da će sutra pospremiti svoju sobu. “Ako danas pojedem brokulu, mogu li sutra dobiti sladoled?” To je ponuda koja se čini razumnom u žarkom trenutku, ali može dovesti do prilično kreativnih pregovora o tome što “sutra” doista znači u dječjem svijetu.

Kad sve drugo zakaže, neka djeca oslobode nuklearnu opciju – izljev ljutnje. Ovi spektakularni prikazi emocija mogu ostaviti roditelje da se osjećaju kao da su upali u ratnu zonu. Djeca jasno razumiju da dobro izvedeno otapanje može rezultirati kapitulacijom roditelja, osobito kada se dogodi na javnom mjestu. Roditelji prije izlaska u javni prostor moraju imati protumjere kako bi ih to dugoročno spasilo.

Način na koji djeca pregovaraju ispituje granice strpljenja, ljubavi i razuma odraslih. Proces pregovaranja može biti prilično iscrpljujući za nas, ali ta sposobnost pregovaranja za još nekoliko minuta igre može dobro poslužiti djetetu u budućnosti.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Marširanje za život u 11: Tweenovo gledište o tome da budemo za život

Katoličke vijesti

Prehrana i lijekovi » Tekstovi

Katoličke vijesti

Argentinski predsjednik pozvao papu u posjet ‘voljenoj domovini’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti