Dijeljenje hrane koju je Isus jeo: Fokus na Markov stol
Kršćanski život

Dijeljenje hrane koju je Isus jeo: Fokus na Markov stol

Ako vam ime svetog Marka Evanđelista zvuči poznato, to je vjerojatno zato što ga prepoznajete iz evanđelja koje je on napisao ili ga možda poznajete kao ranog Kristovog sljedbenika. Znamo li o njemu više od ovoga, pogotovo danas na njegov blagdan?

Krenuo sam upoznati ovog ranokršćanskog sveca proučavajući njegov stol, točnije hranu koju je jeo i koju je možda dijelio s Isusom.

Sveti Marko je živio u vrijeme Krista. Učio je kod svetog Petra i putovao sa svetim Pavlom. Rođen je u današnjoj Libiji i preselio se s majkom u Jeruzalem. Živjeli su u velikoj kući s gornjom sobom, što sugerira da je njegova obitelj pripadala višoj klasi. Nagađa se da je dom njegove majke mjesto održavanja Posljednje večere. (“Sveti Marko Evanđelist,” nd)

Kad sam to otkrio, počeo sam se pitati o hrani koja se poslužuje na stolu sv. Marka. Znamo da je na Posljednjoj večeri bilo kruha i vina. Možemo čitati o sastojcima koji čine obrok za Pashu, ali koju su drugu hranu jeli? Hrana koju bi sveti Marko jeo vjerojatno je ista kao što je jeo naš Gospodin dok je bio na zemlji.

Istraživači su proučavali geografiju područja kako bi utvrdili koji su usjevi, životinje i plodovi mora bili lako dostupni. Za vrijeme Krista, tipična prehrana za Izraelce prvenstveno se sastojala od kruha, ribe, janjetine, mahunarki, povrća, datulja, nara, luka, meda i maslinovog ulja. (Aragones, nd)

Istraživanja također potvrđuju da je poljoprivredno zemljište u blizini Galilejskog jezera bilo plodno područje na kojem su farmeri uzgajali palme datulje, citruse i smokve, masline i vinovu lozu. Ostali ključni usjevi uključivali su pšenicu, ječam, leću i slanutak koji su rasli u dolinama i ravnicama. Na višim nadmorskim visinama stabla pistacija davala su velike usjeve. (Williams, 2024.)

Što se tiče izvora mesa i plodova mora, lokalni farmeri uzgajali su ovce, koze, goveda, konje i magarce. Galilejsko more bilo je omiljeni izvor ribe poput tilapije, soma i sardina, a, kao što se možda sjećamo iz Petrove priče, ribari su svakodnevno izlazili na jezero radi svog ulova. (Williams, 2024.)

Prema Mojsijevom zakonu, židovski su se obroci pripremali po određenim pravilima. Sirovo meso bilo je zabranjeno i trebalo ga je soliti prije kuhanja; voće i povrće očišćeno od svih insekata; a pribor za kuhanje bio je odvojen između mliječnih i mesnih pripravaka. Kuhalo se na otvorenoj vatri ili u glinenim pećima, a hrana se kuhala, pekla, pekla ili pekla na roštilju, prema smjernicama jevrejska pravila ishrane za kuhanje. (Wight, nd)

Obroci bi se posluživali u pojedinačnim posudama, a gosti nisu koristili noževe, vilice ili žlice, već su jeli komadima kruha. Hrana se služila za niskim stolovima, a gosti su ležali na podnim jastucima oko njega. Najvažniji gosti bi sjedili pored glavnog gosta.

Prema Evanđelju po Marku, Posljednja večera održana je na “prvi dan beskvasnih kruhova, kada su žrtvovali pashalnu ovcu”. Začudo, ne slažu se svi autoriteti oko toga je li janjetina bila poslužena na Kristovoj pashalnoj večeri, ali znamo da su bili prisutni vino i beskvasni kruh. Ostala jela vjerojatno su uključivala grah, masline, gorko bilje, riblji umak, datulje i aromatično vino. (Codilla, 2017.)

Razmišljanje o stolu svetog Marka i hrani koju je možda dijelio s Kristom navelo me na pomisao na nebesku gozbu za koju se nadam da ću jednog dana podijeliti s njima. Istražujući hranu uobičajenu za vrijeme i mjesto gdje je naš Gospodin živio i shvaćajući preklapanje s jelima koja pripremam i hranom koju volim jesti, učinili su da se osjećam povezanim s Njim. Namjeravam ponijeti ove meditacije sa sobom u kuhinju, tako da mogu blagosloviti moju hranu i tako da moje kuhanje postane molitva izražena za ljubav Božju!


Autor fotografije Joanie Simon na Unsplash

Aragones, S. (nd). Što su ljudi jeli u ranim biblijskim vremenima? Aleteja. https://aleteia.org/2020/02/09/what-did-people-eat-in-old-testament-times/.

Codilla, F. (2017., 3. svibnja). Što su Isus i učenici jeli na Posljednjoj večeri? Kršćanin danas. https://www.christiantoday.com/article/what-did-jesus-and-the-disciples-eat-at-the-last-supper/108284.htm.

“Sveti Marko Evanđelist.” (nd). Moj katolički život. https://mycatholic.life/saints/saints-of-the-liturgical-year/april-25-saint-mark-the-evangelist/.

Wight, FH (nd). Običaji za vrijeme objeda. Istraživački centar za starohebrejski jezik. https://www.ancient-hebrew.org/manners/customs-at-mealtime.htm.

Williams, A. (2024., 19. ožujka). Što je Isus jeo? Kršćanska web stranica. https://www.christianwebsite.com/what-did-jesus-eat/.

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Spektakl

Katoličke vijesti

Upoznavanje s kulturnim bogatstvima BiH  – studijsko putovanje u Banja Luku

Katoličke vijesti

Milijuni kršćana misle da krštenje nije povezano s opravdanjem — evo zašto su u krivu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti