Novi film o životu blaženog Carla Acutisa u kina stiže 2025
Europa

Novi film o životu blaženog Carla Acutisa u kina stiže 2025

Osoblje CNA, 5. srpnja 2024. / 06:00 ujutro

Novi dokumentarni film koji istražuje život blaženog Carla Acutisa i pouke koje nudi mladima o izazovima digitalnog svijeta dolazi u kina u proljeće 2025. godine.

Putokaz do stvarnosti: Carlo Acutis i naše digitalno doba” objavila je Castletown Media 1. srpnja.

Ovo dolazi nakon najave Vatikana da će Acutis biti kanoniziran. Dana 1. srpnja, Kardinalski zbor pozitivno je glasovao za kanonizaciju Acutisa nakon što je papa Franjo prošlog mjeseca priznao drugo čudo koje se pripisuje zagovoru milenijalca. Datum njegove kanonizacije još nije objavljen.

Prema a priopćenje za javnost, “’Putokaz do stvarnosti’ spaja akciju uživo, animaciju i intervjue u stilu dokumentarnog filma s Carlovom obitelji, prijateljima, znanstvenicima i tehničkim stručnjacima. Film se bavi hitnim suvremenim pitanjima, ispitujući kako uspon umjetne inteligencije i virtualnog krajolika dovodi u pitanje naše temeljno razumijevanje onoga što znači biti čovjek.”

Acutisova majka, Antonia Salzano Acutis, također se pojavljuje u filmu. U priopćenju je rekla: “Karlo je izvrstan primjer mladima danas. Danas se ljudi osjećaju kao da su u tragičnom stanju ako nemaju pristup internetu. Međutim, prava je tragedija to što je naš svijet odvojen od Boga. Svetost je još uvijek moguća. Carlo nam pokazuje da možemo biti sveci u današnjem svijetu.”

Castletown Media, u suradnji s katoličkim redateljem Jimom Wahlbergom, producira film, a distribuirat će se preko Fathom Events. Njih dvoje su nedavno doživjeli uspjeh sa svojim filmskim projektom “Isus žeđa: čudo euharistije,” koji je postao dokumentarac s najvećom zaradom Fathom Eventsa u 2024. i trenutno je na drugom mjestu među svim dokumentarcima objavljenim u 2024. dosad.

Pogled iza scene na Antoniju Salzano Acutis, Carlovu majku, tijekom snimanja filma
Pogled iza scene na Antoniju Salzano Acutis, Carlovu majku, tijekom snimanja filma “Putokaz do stvarnosti: Carlo Acutis i naše digitalno doba”. Zasluge: Castletown Media

Tim Moriarty, redatelj novog filma Acutis i osnivač Castletown Media, rekao je u intervjuu za CNA da su razgovori o snimanju filma počeli prije otprilike šest mjeseci.

“Zaklada C3 u Beaumontu, Texas, osnovala je Christ Central Camp za mlade biskupije Beaumont 2023. godine”, rekao je. “Biskup David Toups, koji gaji duboku pobožnost prema blaženom Carlu Acutisu, nazvao je kapelicu kampa njemu u čast. Nadahnuta svjedočenjem blaženog Carla i vođena željom da pomogne mladima da se snađu u izazovima suvremenog svijeta dok teže svetosti, Zaklada C3 obratila se Jimu Wahlbergu i Castletown Media za izradu dugometražnog dokumentarca o prvom milenijskog svecu.”

Film ne samo da priča priču o Acutisu i ispituje probleme u našem digitalnom svijetu, već također “prati skupinu srednjoškolaca iz Sjeverne Dakote dok kreću na hodočašće kako bi posjetili Carlov grob. Kao dio ovog iskustva, studenti ostavljaju svoje telefone kod kuće, naglašavajući važnost odvajanja od tehnologije kako bi se u potpunosti uključili u stvarnost,” dodao je Moriarty.

Redatelj vjeruje da je film o ovom mladom svecu potreban jer “Carlov život pruža putokaz od ometanja virtualnog svijeta do stvarnog svijeta, osobito kroz njegovu pobožnost Euharistiji — njegov ‘autoput do nebo.’”

“Vjerovao je da samo kroz duboku pobožnost prema Euharistiji i duhovnoj hrani koju ona nudi možemo pronaći snagu da se nosimo sa sadašnjim opasnostima našeg svijeta i živimo radošću ispunjen život u Kristu”, objasnio je.

Moriarty je rad s Acutisovom majkom nazvao “prekrasnim i nadahnjujućim iskustvom”.

“Antonia s ljubavlju naziva Carla svojim ‘malim spasiteljem’ jer ju je vratio u snažan zagrljaj njezine vjere. Također smo imali privilegiju razgovarati s njegovim ocem, Andreom Acutisom, koji je dijelio slične osjećaje”, prisjetio se.

“Obitelj Acutis govori o Carlu s takvom gracioznošću i uvjerenjem, pružajući svjetlo i nadu svim obiteljima koje nastoje odgajati svetu djecu u današnjem svijetu.”

Što se tiče onoga za što se nada da će gledatelji ponijeti iz filma, Wahlberg je za CNA rekao: “Carlo Acutis služi kao vidljiva i inspirativna figura za današnju generaciju. On nam pokazuje da je svetost još uvijek moguća u moderno doba. Ističući njegovu odanost Euharistiji i njegov uravnotežen pristup tehnologiji, cilj nam je nadahnuti gledatelje da vide da je svetost dostižna u našem modernom svijetu.”

Moriarty je dodao: “GK Chesterton je jednom rekao da svaka generacija dobiva svog sveca prema svojim jedinstvenim i posebnim potrebama. Čvrsto vjerujemo da je Carlo Acutis svetac našeg doba. U svijetu kojim sve više dominira tehnologija i koji je obilježen ljudskom izolacijom, Carlo je snažan primjer korištenja tehnologije kao alata za evangelizaciju, umjesto da postane alat tehnologije.”

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Njemačka osujetila terorističku zavjeru: osumnjičeni tinejdžeri navodno su planirali napade na crkve

Katoličke vijesti

Nizozemska dopušta eutanaziju fizički zdrave 29-godišnje žene

Katoličke vijesti

Liječnici pozivaju američke medicinske skupine da ‘odmah zaustave’ liječenje transrodnih djece

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti