Novi britanski nacrt smjernica kaže da učitelji ne bi trebali biti prisiljeni koristiti transrodne zamjenice učenika
Europa

Novi britanski nacrt smjernica kaže da učitelji ne bi trebali biti prisiljeni koristiti transrodne zamjenice učenika

Osoblje CNA, 22. prosinca 2023. / 12:27

U nacrtu smjernica koje je ovaj tjedan izdalo Ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva (DfE) navodi se da bi škole trebale podržati promjene zamjenica učenika samo u rijetkim slučajevima i da učitelje ne bi trebalo prisiljavati da koriste zamjenice koje izaberu učenici koji se identificiraju kao transrodni.

U isto vrijeme, predložena pravila također upućuju da roditelji trebaju biti obaviješteni ako njihovo dijete zatraži “društvenu tranziciju” u školi, a vlastima se daje uputa da stavovima roditelja daju “veliku težinu” pri određivanju kako reagirati u takvim slučajevima.

Upute izdala je britanska vlada kao dio “konzultacija” kako bi se utvrdilo hoće li predložena pravila “pomoći u pružanju podrške školama i fakultetima, učiteljima i voditeljima da donose promišljene i zakonite odluke” u vezi s djecom koja tvrde da su transrodna.

Dokument djelomično navodi da je “pristajanje na djetetov zahtjev” za različite zamjenice “značajna odluka”. Mlađa djeca, kažu smjernice, “ne bi trebala imati različite zamjenice” od onih koje se temelje na spolu.

Što se tiče starije djece, škole bi “trebale pristati na promjenu zamjenica samo ako su uvjerene da je korist za pojedino dijete veća od utjecaja na školsku zajednicu”, kaže se u dokumentu.

“U ovim rijetkim prilikama niti jedan učitelj ili učenik ne bi trebao biti prisiljen koristiti ove preferirane zamjenice,” savjetuju smjernice, a različite djetetove zamjenice “ne bi trebale spriječiti učitelje da djecu kolektivno nazivaju ‘djevojčice’ ili ‘dječaci’, čak ni u prisutnost djeteta kojemu je dopušteno mijenjati zamjenice.”

“U svim slučajevima, zlostavljanje bilo kojeg djeteta ne smije se tolerirati”, dodaje se u smjernicama. “Niti jedno dijete ne bi trebalo biti sankcionirano zbog iskrenih pogrešaka pri prilagođavanju na novi način interakcije s drugim učenikom.”

Smjernice također navode da bi, u slučajevima kada dijete traži “društveni prijelaz” na transrodni identitet, škole trebale “upoznati roditelje sa situacijom” i ponuditi pomoć u pronalaženju izvora podrške.

“Važno je da stavovi djetetovih roditelja imaju veliku težinu i da budu pravilno razmotreni”, kaže se u smjernicama. “Očekivali bismo da će pristanak roditelja biti potreban u velikoj većini slučajeva.”

Nacrt smjernica također navodi da se prostori poput kupaonica i svlačionica trebaju strogo održavati kao jednospolni.

“Prema zadanim postavkama, sva bi djeca trebala koristiti zahode, tuševe i prostore za presvlačenje namijenjene njihovom biološkom spolu”, navodi se u smjernicama.

Djeci koja se osjećaju “uznemireno” korištenjem objekata koji odgovaraju njihovom spolu treba dati “alternativne aranžmane” koji ne narušavaju jednospolno okruženje tih prostora, kaže se u dokumentu.

Britanska ministrica za žene i jednakost Kemi Badenoch rekao je za BBC ovog tjedna da prema smjernicama škole “ne moraju prihvatiti djetetov zahtjev za društvenu tranziciju.”

Ministrica obrazovanja Gillian Keegan u međuvremenu je rekla novinskoj službi da stavovi roditelja “također moraju biti u središtu svih odluka koje se donose o njihovoj djeci.”

Javna rasprava o smjernicama trajat će do ožujka 2024., kaže britanska vlada.

Ujedinjeno Kraljevstvo je među europskim zemljama koje su se posljednjih godina povukle iz prihvaćanja transrodne ideologije, posebice u pogledu djece.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske prošle godine izdao nove smjernice za liječenje djece s rodnom disforijom, upozoravajući da je to stanje često privremena “faza” i ograničavajući upotrebu blokatora puberteta i hormona koji mijenjaju spol.

Te su smjernice stigle nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo zatvoriti najveću svjetsku kliniku za rodnu ravnopravnost djece, kliniku Tavistock, zbog zabrinutosti izazvane neovisnim pregledom i pritužbama obitelji pacijenata.

Uključujući mnoge druge europske zemlje Švedska i Norveška također su krenuli u ograničavanje transrodnih postupaka za maloljetnike, iako je Španjolska ranije ove godine donio zakon koji će dopustiti transrodnim genitalne operacije i hormonske tretmane od 16 godina bez pristanka roditelja.

U srpnju ove godine skupina od 21 liječnika iz zemalja uključujući Finsku, Francusku, Južnoafričku Republiku i Sjedinjene Države napisao je u javnom pismu da kontinuirano nastojanje da se maloj djeci omoguće transrodni postupci “prijelaza” nije potkrijepljeno trenutnim dokazima i da bi medicinski službenici trebali promijeniti svoje pristupe upravljanju rodnom disforijom mladih.

Liječnici su u tom pismu tvrdili da su rizici korištenja hormona među spolnim odnosima za mlade “značajni i uključuju sterilitet, doživotnu ovisnost o lijekovima i tjeskobu žaljenja”.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako su irski katolički robovi donijeli vjeru na Karibe

Katoličke vijesti

Kubanski svećenik: ‘Komunizam neće preživjeti’ i ‘Crkva će ostati’

Katoličke vijesti

20 interventnih policajaca poslano da ukloni 10 mladih ljudi koji mole krunicu u klinici za pobačaje u Španjolskoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti