Nova škola za djecu u mjestu Nyakahanga na granici između Rwande i Ugande
Biskupska konferencija

Nova škola za djecu u mjestu Nyakahanga na granici između Rwande i Ugande

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina od 2018. godine djeluje u afričkoj državi Ugandi u nadbiskupiji Mbarara, u mjestu Rwentobo u župi svetog Franje Asiškog Rushooka. Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, prenijela je vijest o izgradnji škole u mjestu Nyakahanga, na granici između Rwande i Ugande, uz pomoć sredstava koja je sestrama franjevkama darovala Hrvatska pokrajina Družbe Isusove – Misijski ured (Palmotićeva) Zagreb. U nastavku donosimo izvješće s. Kate koje je izvorno, uz prigodne fotografije, objavljeno na mrežnoj stranici SŠF Bosansko-hrvatske provincije:

U prosincu prošle godine od Hrvatska pokrajina Družbe Isusove – Misijski ured (Palmotićeva) Zagreb, primile smo financijska sredstva u iznosu 3.000,00 eura sa nakanom da se darovana sredstva utroše za potrebe siromašne djece. U našoj okolici ima puno djece koja nemaju najosnovnije uvjete za život tako da je ova pomoć dobro došla siromašnoj djeci u mjestu Nyakahanga koje se nalazi na granici između Rwande i Ugande, a pripada našoj župi. U ovome mjestu puno je djece koja su zapuštena, ostavljena, siročad, veliki broj ih ne ide u školu jer im nema tko platiti školarinu, kupiti školski pribor, odjeću, obuću, hranu i sve drugo što bi dijete trebalo imati. Nažalost ne postoji ni prikladan školski prostor, nego se nastava održava u trošnoj zgradi koja nema ništa osim krova i vanjskih zidova te tri prostorije. Školu pohađa oko 120 učenika u sedam razreda, a nastava se zbog nedostatka učitelja i prostora odvija kombinirano. Imaju samo tri učitelja koji su minimalno su plaćeni ili ne dobiju nikakvu plaću jer roditelji ne mogu platiti školarinu.

Susrele smo se i razgovarale s odgovornim ljudima ovoga mjesta koji su izrazili želju da im se pomogne u proširivanju ove skromne škole izgradnjom četiri nove prostorije. Novac koji smo primile od dobročinitelja odlučile smo utrošiti u ovu svrhu. Budući da nije bilo moguće nadograđivati, započeli smo radove na novom prostoru, u blizini postojeće zgrade.

Dogovorili smo da svi trebamo sudjelovati u gradnji. Bilo je potrebno posjeći stabla za nosive stupove te nekoliko tankih stabala i pruća za povezivanje, donijeti vodu, pripremiti zemlju koje postaje blato… Djeca su donosila vodu u kanistrima sa izvora koji je podaleko. Žene su pripremale blato miješajući ga rukama. Muškarci su sjekli i donosili teška drva na ramenima te postavljali blato po zidovima. Bilo je lijepo vidjeti kako zajedno rade. Svi su bili radosni i sretni jer su svojim radom mogli doprinijeti gradnji škole. Za sve to nam je trebalo dva mjeseca.

Mi sestre, zajedno sa izvoditeljem radova smo nadgledale i pratile radove. Nabavile smo čavle, lim za pokrivanje, vrata, prozore, klupe za razrede, ploče za pisanje, bilježnice, olovke, stolove, stolice, ormar i sav potrebni školski pribor, te platile radnike gdje je to bilo potrebno. Nekoj djeci smo kupile hranu kao i za njihove obitelj, odjeću, obuću, higijenske potrepštine. Za 20 djece platile smo godišnju školarinu. Također, kupile smo knjige za učitelje, a svoj djeci bilježnice i olovke. Jednog učitelja poduprijet ćemo sa plaćom kroz cijelu godinu kako bi ih bilo više i kako bi mogli kvalitetnije raditi.

Kroz cijelu godinu organizirale smo tečaj opismenjavanja za odrasle, posebno za stariju djecu koja nisu išla u školu i ne znaju čitati niti pisati. Za tu grupu od 30 polaznika kupile smo bilježnice i olovke, te za učiteljicu osigurale plaću, knjige i potrebni materijal. Naravno, uz sve ovo djecu smo obradovale i sa bombonima koje ne vide često.

Neizreciva je radost djece kada vide da dolazimo. Kada nas opaze svi trče prema nama i viču, žele nas pozdraviti, zagrliti i približiti nam se. Uzajamna je to radost. Doista nismo ni svjesni kako s malom gestom možemo obradovati djecu i učiniti ih sretnijim.

Svima našim dobročiniteljima kojih ima puno, znanih i neznanih, a posebno Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, od srca zahvaljujemo za pomoć. Djeca osnovne škole St. Andrew’s Nursery and Primary School, Nyakahanga i ljudi ovoga kraja zahvaljuju svima riječima zahvale, pjesme i plesa. Webare – hvala!

Dobrotom svih vas mi možemo ovdje konkretno pomoći ljudima u potrebi. Neka dragi Bog sve blagoslovi.

s. Kata Karadža

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova članova Moto kluba i Misno slavlje na Plehanu u Bosanskoj Posavini

Katoličke vijesti

U Širokom Brijegu upriličena dva znakovita kulturna događaja o svetom Franji Asiškom

Katoličke vijesti

Osvrt Marita Mihovila Letice na knjigu Tončija Matulića ʺBog i evolucijaʺ

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti