Nova knjiga don Antona Šuljića: ‘Ni tamjan, ni dogmatika’
Biskupska konferencija BiH

Nova knjiga don Antona Šuljića: ‘Ni tamjan, ni dogmatika’

Najnovija knjiga Antona Šuljića Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda, u izdanju Kršćanske sadašnjosti, donosi pred čitatelja bogatstvo stvaranja, mišljenja i dijaloga. Šuljić nadasve uspješno i na brojnim primjerima prikazuje odnos vjere i javnosti, stvarnih tema koje moraju zanimati svakoga dobronamjernog vjernika i građanina. Naime, u središtu Šuljićeve misli, u onome iz čega i kamo sve vodi, vrlo jasno stoji – Isus Krist. U tome i jest vrijednost ovih „recenzija, kritika i ogleda“ „Miris evanđelja je Šuljićev tamjan, a njegova dogma je sretan, autentičan čovjek. Svatko tko traži uporište za budućnost s velikim će intelektualnim dobitkom iščitavati, štoviše, razmatrati ove Šuljićeve tekstove“, kazao je o knjizi Frano Prcela, OP.

Autor u knjizi na jednome mjestu okuplja svoje tekstove koji se uglavnom odnose na odnos vjere i javnosti, odnosno svojim recenzijama, ogledima i kritikama u toj javnosti progovara o relevantnim društvenim i crkvenim temama, odnosu medija i Crkve i nizu drugih.

Dio knjige donosi tekstove koji se osvrću na pontifikat pojedinih papa, odnosno na njihove knjige ili knjige o njima. Tako, osvrćući se na pontifikat pape Benedikta XVI., kao i na njegov posjet Hrvatskoj 2011., Šuljić posebno ističe poruke o zajedništvu u Kristu koje dolaze iz gromoglasne šutnje, čak četiri puta besprijekorno održane za vrijeme njegovih susreta s hrvatskim vjernicima.

U knjizi, među ostalim, možemo pročitati i Šuljićeve osvrte na posjete svetog Ivana Pavla II. Hrvatskoj, osvrće se na knjigu o papi Franji, a onda u poglavlju „Ljudi vjere i kulture“ autor piše o Josipu Turčinoviću, fra Bonaventuri Dudi, zatim o Ivanu Golubu, Ivanu Grubišiću, fra Mirku Mataušiću, don Živku Kustiću ili Darku Gašparoviću, uglavnom u povodu njihove smrti, ali i o živima kao što je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup ili o. Bono Zvonimir Šagi.

U poglavlju „Biblijskih obzorja“ donosi recenzije knjiga Leksikon biblijskih žena, odnosno Leksikon biblijskih muškaraca te onaj O zdravlju, bolesti i smrti u Bibliji Slavice Dodig, zatim se piše o enciklici pape Franje Laudato si’ te ističe Papino ponavljanje sintagme izrečene u enciklici kako »duhovnost nije odvojena od prirode, već živi s njom u zajedništvu«. Vrijedna je i recenzija djela Jadranke Rebeke Anić Kako razumjeti rod.

Kako ističe sam autor, don Anton Šuljić, najveći dio tekstova ove knjige pisan je s povodom, a on je najčešće bio vezan uz čitanje određene knjige i pisanje o njoj, dok su u knjigu ušla i neka predavanja koja je održao u raznim prilikama, a koja se mogu podvesti pod pojam javne vjere. Od brojnih nastupa u medijima koje je održao, u knjizi ih je objavljeno tek šest: onaj u kojem govori o donošenju zakona o pobačaju, zatim onaj o rušenju mostarskoga mosta, pa onda jedan razgovor o odnosu anarhije i kršćanstva prema knjizi Jacquesa Ellula i drugi prilog o odnosu Crkve i sekularizacije s naglaskom na našu stvarnost, oba na Trećem programu Hrvatskoga radija. Tu je i jedan razgovor u povodu pitanja kršćanskoga shvaćanja migranata u nas te na kraju razgovor s Borisom Drandićem za Nastavnički suputnik, kao ogledni razgovor dvojice humanista, jednoga tko nije vjernik i vjernika, a o nekim pitanjima koja se tiču istine, odnosa religije i znanosti i drugih tema važnih za tolerantan i uvažavajući odnos različitih. Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika može se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Predstavljanje knjige

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda bit će predstavljena na 3. Festivalu knjige Matice hrvatske, 9. lipnja u 11 sati u dvorištu Matice hrvatske (Zagreb). Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

O autoru

Anton Šuljić rođen je 1955. u Novalji na otoku Pagu. Teologiju je studirao u Rijeci i Zagrebu, a njemački jezik i književnost te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Predavao je u Zadru, Pazinu, Rijeci i Zagrebu. Svećenik je Krčke biskupije, pjesnik, publicist i šansonijer. Obavljao je više odgovornih službi u Crkvi, od profesorske preko odgojiteljske i novinarske, bio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije te ravnatelj i glavni urednik Informativne katoličke agencije – Zagreb, a od rujna 2006. do umirovljenja u siječnju 2020. godine na službi je pomoćnika direktora u Kršćanskoj sadašnjosti. Objavio je pet zbirki pjesama na standardu i na čakavskom, više knjiga duhovno-meditativnog karaktera, niz križnih putova te trostruki CD sa šest snimljenih križnih putova, knjigu ogleda o zavičajnim umjetnicima i kulturnim djelatnicima, dvije knjige teološko-likovnog te jednu povijesno-glazbenog određenja, a izdao je i tri kantautorska CD-a svojih šansona. Piše znanstvene i popularne članke te je česti gost u hrvatskome medijskom prostoru. U Kršćanskoj sadašnjosti objavljeno je više njegovih knjiga, kao primjerice: Dobri menadžer, Radost na dnu duše, Sagraditi kuću, Misterij časa, Vjerovati radosti, Dodijavanje Bogu…  (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U 115. godini života preminuo najstariji katolik na svijetu

Katoličke vijesti

Zenica: Velika devetnica Sv. Josipu

Katoličke vijesti

Osobni tajnik sv. Ivana Pavla II.: ”Cijeli njegov život bio je prožet Božjom prisutnošću”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti