Njemački kardinal Woelki zahtijeva primjenu etičkih standarda kod umjetne inteligencije
Biskupska konferencija BiH

Njemački kardinal Woelki zahtijeva primjenu etičkih standarda kod umjetne inteligencije

Kölnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki zatražio je primjenu etičkih standarda u bavljenju umjetnom inteligencijom, objavio je u petak 7. lipnja Kathpress prenosi Informativna katolička agencija. Kardinal Woelki je predsjednik Komisije za znanost i kulturu Njemačke biskupske konferencije.

Ljudsko dostojanstvo i odgovornost, pravičnost i uključivost, samostalnost i nadzor, transparentnost, objašnjivost, sigurnost i zaštita podataka predstavljaju preduvjete za korištenje umjetne inteligencije, izjavio je kardinal Woelki u petak u Bonnu u povodu petog njemačkog Dana digitalne tehnologije.

Akcijski Dan digitalne tehnologije pokrenula je 2019. inicijativa „Digitalno za sve“. Cilj je približavanje digitalne tehnologije građanima u okviru različitih događanja. Ove godine u središtu pozornosti Dana digitalne tehnologije nalazi se umjetna inteligencija.

Kardinal Woelki pozvao je tim povodom na široku javnu raspravu o etički opravdanoj umjetnoj inteligenciji. Crkva je spremna dati konstruktivan doprinos tome procesu. „Potrebno je da svi o tome javno raspravljamo, kako bi korištenje umjetne inteligencije ostalo humano“, rekao je kardinal.

Naglasio je kako i u Crkvi kao i u društvu postoje velika očekivanja naspram umjetnoj inteligenciji. Bez nje se više ne može zamisliti ni crkveni znanstveni i sveučilišni sektor. „Umjetna inteligencija može nam pri razmišljanju, pisanju i komuniciranju priskrbiti više vremena kako bismo se mogli usredotočiti na ono što nama ljudima ne može preuzeti nikakvo računalo: osobno susretanje, donošenje vrijednosnih sudova, odluke o postupcima i preuzimanje odgovornosti“, naglasio je kardinal Woelki.

Naveo je nekolicinu pitanja vezanih za ophođenje s umjetnom inteligencijom u znanosti i kulturi. „Kako možemo jamčiti da se neće izgubiti granice između humanoidne tehnike i ljudskog dostojanstva? Tko pazi na to da umjetna inteligencija nikad ne zamijeni ljudski susret i ne donosi moralne odluke?“, upitao je.

Umjetnom se inteligencijom mora koristiti na taj način da su ljudi uključeni, a ne da ih se isključuje iz društvenih procesa, zaključio je kardinal Woelki. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bukovica: Duhovna obnova uoči svetkovine Duhova

Katoličke vijesti

Objavljena ‘Nova crkvena pjesmarica’ u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Katoličke vijesti

Održana II. formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti